Opgave Assetmanagement

Portefeuillehouders: Frank Jorna, Gerben de Boer, Remco van Maurik

Terug naar navigatie - Actuele ontwikkelingen en trends

De basis van assetmanagement is goed inzicht in ons areaal. Waar bevinden de assets zich, wat is hun conditie en onderhoudshistorie, welke beheerplannen zijn nodig voor instandhouding en hoe zijn processen en datamanagement georganiseerd? Onze inspanningen in deze zijn gericht op het verbeteren van processen, het optimaliseren van data, het doorontwikkelen van inzicht in de kosten, het areaal op orde brengen en het doorontwikkelen van het onderhoudsproces. De legger (vastgesteld vanuit de Waterwet en de Waterschapswet) omvat de tekeningen en documenten waarop het hele werkgebied van het waterschap staat. We  gebruiken de legger om het gebied te beheren en te onderhouden en daarvoor is het van belang dat de gegevens op de legger actueel zijn. In 2023 stellen we, net als in 2022, de wijzigingen in de legger vast. In dat verband werken we samen met de gemeenten aan het opstellen van de bijbehorende beleidsregels voor stedelijk water. Verder brengen we oeverconstructies in kaart en leggen we de natuurvriendelijke assets vast. Een andere actuele ontwikkelingen is de uitwerking van het Strategisch Assetmanagement Plan, dat begin 2023 door het bestuur is vastgesteld. Daar staan de activiteiten in die de komende jaren nodig zijn om assetmanagement verder te implementeren, zoals bijvoorbeeld de uitwerking van de risicomatrix. 

Voortgang beleidsmaatregelen

Terug naar navigatie - Voortgang beleidsmaatregelen

In onderstaande tabel zijn alle maatregelen uit de begroting 2023 opgenomen en wordt de voortgang weergegeven. Daar waar de voortgang achterblijft (oranje of rood), wordt een toelichting gegeven. 

Maatregel begroting 2023 Voortgang bij VR 1
We starten met het vastleggen van de installatieonderdelen van de rwzi’s. Groen
We werken de legger minimaal twee keer bij en leggen hem vast. Oranje
We laten de beleidsregels voor stedelijk water vaststellen Groen
We implementeren de processen voor de onderdelen inspecteren en beoordelen en vullen ontbrekende data in het beheerregister van de RWK en LWK aan Groen
We leggen in het beheerregister oeverconstructies ten behoeve van vaarwegen vast. Groen
Opnemen NVA’s in de legger en vaststellen van de legger. Rood
Voorbereiden van de opdracht voor de inventarisatie van alle walbeschoeiingen en overige oeverconstructies in de Friese boezem (voor zover van belang voor Wetterskip Fryslân). Groen
De digitale infrastructuur gereed maken voor verwerking in het GIS met aanvullingen in het beheerregister. Groen
Vervangen of verwijderen walbeschoeiing. Groen
Besluitvorming en implementatie GeoAI. Ontwerp en implementatie schouw-zaaksysteem Oranje
Kostenontwikkelscenario's voor sifons. Groen
Start vervangen van 2G- en 3G- units en afronden van de uitgefaseerde telemetrie-units. Groen
Woudagemaal draait op fossielvrije brandstof Groen
Toegangsbeveiliging (riool)gemalen vervangen Groen
Plan van aanpak opstellen doorontwikkelen onderhoudsproces Groen
Keuze inrichting ICT-systemen. Groen
Implementatie van voorraadbeheer. Groen

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Continu legger

Terug naar navigatie - Continu legger

In 2022 is de legger vastgesteld. Deze vaststelling gebeurt periodiek waarbij we alle wijzigingen sinds de vorige leggervaststelling meenemen. Deze leggervaststelling is van belang voor de komst van de Omgevingswet. En voor de overgang naar een ‘continu legger’ waarbij we wijzigingen sneller en vaker verwerken. We passen de processen zo aan dat het mogelijk is om verschillende keren per jaar een legger vast te stellen.

Wat gaan we daar voor doen?

Natuurvriendelijke assets

Terug naar navigatie - Natuurvriendelijke assets

Op dit moment ontbreken in de legger de natuurvriendelijke assets (NVA). Dit zijn voorzieningen die in het kader van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) zijn aangelegd om de ecologische waterkwaliteit te verbeteren Denk aan natuurvriendelijke oevers en vispassages in luwe ondiepe waterzones. 

Wat gaan we daar voor doen?

Toezicht schouwwateren

Terug naar navigatie - Toezicht schouwwateren

We hebben steeds vaker te maken met periodes van droogte of juist met hevige regenval. Waterlopen die goed onderhouden zijn, in lijn met het vastgestelde ecologische ambitieniveau, zijn belangrijker dan ooit. Naast het onderhouden van onze hoofdwateren voeren we ook jaarlijks toezicht uit op het onderhoud van schouwwateren door eigenaren. Bij het toezicht zetten we slimme technieken in, zodat we het toezicht duurzaam en kosteneffectief kunnen blijven uitvoeren. Denk daarbij aan het inzetten van kunstmatige intelligentie (GeoAI). Hiermee kunnen we (gedeeltelijk) op basis van lucht- of satellietbeelden toezicht houden. 

Wat gaan we daar voor doen?

Exploitatie

Terug naar navigatie - Exploitatie
bedragen x € 1.000
Opgave Oorspronkelijke begroting 2023 Wijziging begroting 2023 Nieuwe begroting 2023
Assetmanagement 2.931 0 2.931
Eindtotaal 2.931 0 2.931

De afwijking ten opzichte van de begroting is minimaal binnen de opgave assetmanagement.
Een aanpassing van de begroting is op dit moment niet nodig. 

Risico's

Terug naar navigatie - Risico's

De bij de risico's met betrekking tot de opgave Assetmanagement beschreven beheersmaatregelen worden ten uitvoer gebracht; er zijn in de rapportageperiode geen nieuwe risico’s ontstaan met betrekking tot de opgave Assetmanagement.