De wereld en Nederland zijn de laatste jaren heftig in beweging. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne, invoering van handelstarieven vanuit Amerika en andere geopolitieke spanningen brengen veel onrust met zich mee. Het is nog onduidelijk hoe deze onrust en onzekerheden precies van invloed zijn op uitvoering van onze taken als Waterschap, maar aannemelijke effecten zijn minder economische groei en verdere prijsstijgingen met alle gevolgen van dien. Ook zouden ze een rechtstreeks bedreiging kunnen vormen voor onze taakuitoefening (door bijvoorbeeld een cyberaanval). We zullen ons daarom hierop verder voorbereiden.
De klimaatverandering heeft een grote invloed op ons werk. Doordat steeds meer landen zich terugtrekken uit de wereldwijde klimaatmitigatieafspraken, neemt de kans toe dat de doelstellingen van Parijs niet gehaald gaan worden. Daardoor zullen de gevolgen van klimaatverandering voor ons als Wetterskip de komende jaren volop van kracht blijven. Om klimaatverandering tegen te gaan voeren we ons klimaatprogramma uit. Ook hebben we de BOvi opgesteld, waarin we onze visie geven op een klimaatrobuust watersysteem. Het blijft onverminderd belangrijk om ervoor te zorgen dat water en bodem sturend worden in de ruimtelijke ordening.
Het Nationaal Programma Landelijk Gebied is in de ijskast gezet. Het ministerie LVVN heeft in november 2024 een aanpak volgens Ruimte voor Landbouw en Natuur (RLN) toegelicht. In deze RLN-aanpak is water onderbelicht vergeleken met het NPLG, terwijl de opgaven voor voldoende en schoon water blijven staan. We moeten nu een andere route kiezen om onze plannen, het liefste samen met de andere overheden (als één overheid) en gebiedsgericht, tot uitvoering te brengen.
De verontreiniging van ons water is en blijft een strategisch onderwerp. We hebben ook aandacht voor energie en biodiversiteit (ter ondersteuning van onze opgaven) en we verwachten dat deze onderwerpen prominent op de agenda blijven staan om betrouwbaar en toekomstbestendig te kunnen zijn.
In deze tijden met meer afstand tussen burger en overheid zullen we in nauwe verbinding met onze omgeving moeten staan om draagvlak te krijgen voor de veranderingen die nodig zijn in het watersysteem. We willen erkend worden als waterautoriteit, zodat we invloed kunnen uitoefenen en de waterbelangen behartigen.
We ontwikkelen ons naar een strategische assetmanagementorganisatie. Het stelt ons in staat om de juiste balans tussen prestaties, risico's en kosten te hebben. Deze afweging wordt belangrijker, omdat onze opgaven en dus kosten toenemen.
De digitalisering, krapte aan grondstoffen en arbeidskrachten hebben invloed op onze organisatie. Het is essentieel om bij te blijven, zodat we digitale innovaties tot stand kunnen brengen en datagedreven kunnen werken. We verbeteren onze bestaande informatiesystemen en werken tegelijkertijd aan een digitale transformatie. Dit zal invloed hebben op de manier waarop wij ons werk doen en daarom werken we aan een visie op onze organisatie. Hoewel data en technologie essentieel zijn voor ons werk, is het van cruciaal belang dat we de menselijke factor niet uit het oog verliezen. Uiteindelijk zijn het de mensen die ons werk doen. Hoe behouden we onze medewerkers en hoe zorgen we dat we een aantrekkelijke werkgever zijn?
In de afgelopen jaren is vanuit de Unie gewerkt aan het opstellen van een nieuwe Aanbestedingsbeleid voor de waterschappen. Doel is dit jaar een nieuw beleid voor Wetterskip Fryslân vast te stellen. Op dit moment wordt er energie gestoken in het zo uniform mogelijk realiseren van het beleid voor alle waterschappen. Wanneer hierdoor teveel vertraging optreedt, zullen we op enig moment met een eigen voorstel komen. Reden hiervoor is dat het huidige beleid te gedateerd is en niet meer aansluit op de bestaande wetgeving waar het gaat om aanbesteden.