Opgave Strategie en omgeving

Portefeuillehouder(s): Luzette Kroon, Cees Pieter van Burgsteden, Remco van Maurik, Gerben de Boer
Organisatie: Opgave Strategie en omgeving

Waar zijn we van

Terug naar navigatie - Waar zijn we van

De opgave Strategie en Omgeving wil bestuur en organisatie meer toerusten op de maatschappelijke ontwikkelingen die op ons afkomen en die van betekenis zijn voor het waterschapswerk, nu en in de toekomst. Klimaatverandering, het vorm geven aan een meer gebiedsgerichte aanpak, participatie, digitale ontwikkeling, het zijn een paar voorbeelden die voor het inrichten van ons werk van groot belang zijn. Door stil te staan bij de vraag wat mogelijk over enkele jaren de agenda bepaalt, kunnen we ons tijdig én beter voorbereiden op de voor ons relevante ontwikkelingen. 

 

Terug naar navigatie - Trends en ontwikkelingen

Met andere overheden wordt samengewerkt aan een aantal strategische programma's, zoals het Fries Programma Landelijk Gebied (FPLG) en de Nationale Omgevingsvisie Extra (NOVEX), die bepalend zullen zijn voor de toekomstige inrichting van de provincie Fryslân en het Westerkwartier. Daarbij geldt de Friese uitwerking van de structurerende keuzes van de WaBos-brief in de Blauwe Omgevingsvisie (BOVI) voor ons als een belangrijke inbreng. Het werken als één overheid krijgt ook steeds meer vorm door initiatieven als de Fryske Flexpool, een personele samenwerking tussen de gemeente Súdwest-Fryslân, gemeente Leeuwarden, Wetterskip Fryslân en de provincie Fryslân. Daarin werken we niet voor één specifieke overheid, maar voor meerdere organisaties in complexe en integrale opdrachten.  

Een ander belangrijk thema is het vergroten van de betrokkenheid van de omgeving en de participatie door inwoners. Zo praten jongeren via ons jongerenraad mee over de toekomst van het waterbeheer. Ook hebben we oog voor wat er binnen onze organisatie gebeurt. De komst van een nieuw bestuur is bijvoorbeeld een moment om de samenwerking tussen bestuur en organisatie mogelijk te herijken. Met het opstellen van een uitvoeringsplan bij het coalitieakkoord wordt hier nader vorm aan gegeven. 

Binnen deze opgave werken we met diverse interne en externe stakeholders samen. Door ons externe netwerk goed te kennen, leren we welke ontwikkelingen er gaande zijn en waar wij rekening mee moeten houden. Het gaat dan niet alleen om collega- overheden en maatschappelijke belangenorganisatie, maar ook om bijvoorbeeld kennisinstituten en de EU. 

Doelenboom

Terug naar navigatie - Doelenboom

 

In de doelenboom onderscheiden we vijf belangrijke thema's binnen deze opgave:

  • gebiedsgericht werken
  • innovatie en lobby
  • mitigatie
  • adaptatie
  • biodiversiteit 

Gebiedsgericht werken

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Werken als één overheid

Terug naar navigatie - Werken als één overheid

Ons waterschap is van en voor de samenleving. Ons werk begint bij wat nodig is voor die samenleving. We gebruiken onze kennis en de informatie over het watersysteem om praktische oplossingen te vinden, samen met de betrokkenen in een gebied. Daarbij letten we ook op wat voor de toekomst verstandig is. Ons werk kan niet los worden gezien van een breed maatschappelijk bewustzijn over hoe we met onze omgeving omgaan. Opgaven moeten ook steeds meer in samenhang en integraler worden opgepakt. We werken in de gebieden daarom nauw samen met provincie en gemeenten, als één overheid. Het participeren in verschillende regiodeals en het samen uitvoering geven aan het Uitvoeringsprogramma Friese IJsselmeerkust zijn hiervan voorbeelden. 

Wat gaan we daar voor doen?

Participatie

Terug naar navigatie - Participatie

De zorg voor de leefomgeving is een collectieve verantwoordelijkheid. Samenwerking tussen overheden en participatie met inwoners en bedrijven in een gebiedsgerichte aanpak zijn daarom essentieel.  Zoals we dat bijvoorbeeld doen bij het NPLG en het herijken van het waterbeheerplan.  Door de omgeving bij ons werk te betrekken, krijgen we tijdig de onderlinge belangen, meningen en creativiteit in beeld. Dit maakt de kwaliteit van ons werk beter en vergroot het draagvlak voor de maatregelen die we nemen. Daarnaast willen we maximaal aansluiten bij de initiatieven die er binnen een gebied zijn en zoeken naar kansen voor samenwerking.  

Wat gaan we daar voor doen?

Jongerenraad

Terug naar navigatie - Jongerenraad

In 2023 is de jongerenraad ingesteld om jongeren mee te laten denken over beleid en besluiten. Zo zorgen we ervoor dat het belang van komende generaties doorklinkt in wat we als waterschap vandaag doen. Jongeren zijn vaak onbevangen, hebben een heel andere kijk op de wereld en kunnen dat op een prikkelende en verfrissende manier verwoorden. Hun inbreng vergroot de kwaliteit van ons werk.  

Wat gaan we daar voor doen?

Innovatie en lobby

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Innovatie

Terug naar navigatie - Innovatie

Innovatie is een noodzakelijk onderdeel van ons waterschapswerk. Vanuit onze rol als waterautoriteit maken we verbinding met onderwijsinstellingen, bedrijfsleven en de maatschappij om met nieuwe kennis en inzichten de klimaatopgaven aan te kunnen. Zo werken we samen met Wetsus en Centre of Expertise Water Technology (CEW). Ook innoveren we gezamenlijk met andere waterschappen zoals in het Waterschapshuis en bij STOWA.

We ontwikkelen het innovatieprogramma verder langs vier met elkaar verbonden lijnen: sociaal, digitaal, technisch en proces. Het programma digitale transformatie gebruiken we daarbij als voorbeeld. We zorgen voor meer regie in ons innovatieprogramma en brengen er meer focus in aan. We vergroten de zichtbaarheid door te laten zien aan welke  innovaties we werken. 

We willen bereiken dat innovatie binnen ons werk de ruimte biedt die iedere afzonderlijke medewerker ervaart om zaken beter slimmer of anders te doen. In het innovatieprogramma leggen we verbindingen tussen verschillende opgaves zodat mogelijk verschillende innovaties elkaar kunnen versterken. 

Wat gaan we daar voor doen?

Educatie

Terug naar navigatie - Educatie

We kiezen voor een actieve opstelling in de quadrupple helix (samenwerking onderwijs, overheid, bedrijfsleven en burger).  Het is positief voor de toekomstige arbeidsmarkt, we worden zichtbaarder en het is ook een goede manier om onze dilemma's in het waterbeheer te delen.  Naast stages bieden we educatieve excursies aan bij onze locaties. Daarnaast werken we samen met andere waterschappen aan het ontwikkelen van educatiemateriaal voor het onderwijs. Binnen onze eigen organisatie werken we samen met andere projecten om inwoners te bereiken met educatieve doelen. Door een verdere professionalisering van de educatiefunctie kunnen we nog gerichter onze functie richting het onderwijs vervullen. 

Wat gaan we daar voor doen?

Lobby

Terug naar navigatie - Lobby

Onze lobby richting Den Haag en Brussel is een belangrijk onderdeel van het financieel beleid. We zetten in op cofinanciering van onze projecten en zoeken daarin samenwerking met de provincie en de Unie van Waterschappen. We hebben de komende jaren te maken met grote en complexe opgaven, alleen al vanuit de Rijksbrief Water en bodem sturend. Die opgaven gaan over méér dan water alleen en overstijgen vaak ook de financierings-kracht van afzonderlijke waterschappen. Via de lobby koppelen we bestaande Europese en landelijke budgetten aan deze grote opgaven en zetten we ook in op het beschikbaar komen van nieuwe middelen. We gaan er van uit dat onze inzet zichzelf terugbetaalt. Binnen de Unie van Waterschappen nemen we ook onze verantwoordelijkheid in het trekken van een aantal onderzoeks- en lobbydossiers.  

Wat gaan we daar voor doen?

Internationale samenwerking

Terug naar navigatie - Internationale samenwerking

Het programma Blue Deal heeft één duidelijk doel: in 2030 20 miljoen mensen wereldwijd aan schoon, voldoende en veilig water helpen. De waterschappen, onder de naam Dutch Water Authorities, stellen zich daarbij op als een partner die helpt bij het zoeken naar oplossingen. We leren over en weer, waardoor ook de Nederlandse waterbeheerders hun werk kunnen blijven verbeteren. Wetterskip Fryslân levert een bijdrage aan het internationale samenwerkingsprogramma Blue Deal Mozambique. Het programma ondersteunt de drie Mozambikaanse waterschappen om hun taken op het gebied van planning en administratie, waterveiligheid, watervoorziening en waterkwaliteit te verbeteren. We ondersteunen de gemeente Beira bij haar taken wat betreft sanitatie en stedelijk waterbeheer. Het programma levert een bijdrage aan duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's) als schoonwater, sanitatie en klimaatactie.  
Naast de Blue Deal participeert Wetterskip Fryslân in het project Iwamamba. Doel is om het grondwaterbeheer in een deelgebied van het waterschap ARA Sul (één van de drie Mozambikaanse waterschappen) te verbeteren. Wij leveren hiervoor de expertise.  Vanuit het Kennismakings- en Introductieprogramma Waterschappen Internationaal (KIWI) leveren we inzet bij het Blue Deal partnerschap in Peru.

Wat gaan we daar voor doen?

Frysk

Terug naar navigatie - Frysk

Wy geane troch mei it útfieren fan it Fryske taalbelied. Wy moedigje ús minsken oan om Frysk te praten en te antwurdzjen yn de taal dêr’t wy yn oansprutsen wurde. Op oanfraach jouwe wy in Fryske oersetting fan de ynformaasje dy’t wy biede fia ynternet.  

Wat gaan we daar voor doen?

Klimaatmitigatie

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Klimaatpartner

Terug naar navigatie - Klimaatpartner

Wetterskip Fryslân is sinds 2023 energieneutraal en wil in 2030 klimaatneutraal zijn en circulair in 2050. 

We voeren de energie- en duurzaamheidsmaatregelen van ons klimaatprogramma uit in vijf sporen en hanteren de uitgangspunten uit het programma voor al ons werk. De opgave strategie en omgeving staat voor uitvoering van spoor 5 - klimaatpartner. 

De andere sporen - energie, fossielvrij, waterketen en infrastructuur – worden door de opgaven watersysteem, waterketen en bedrijfsvoering uitgevoerd. 

Wat gaan we daar voor doen?

Klimaatadaptatie

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Klimaatbestendig waterbeheer

Terug naar navigatie - Klimaatbestendig waterbeheer

We hebben in samenwerking met de provincie de Blauwe Omgevingsvisie (BOvi) ‘Fryslân Klimaatbestendig 2050+’ opgesteld. De BOvi is een integrale langetermijnvisie voor de toekomst van het Friese watersysteem. De visie geeft aan hoe het watersysteem en het waterbeheer richting kunnen geven aan toekomstige ontwikkelingen op het gebied van landgebruik en land(schaps)inrichting. De kaders van het Rijk hoe water en bodem sturend zijn bij de ruimtelijke ordening, zijn hierin vertaald naar Fryslân. We gebruiken de BOvi als input bij de totstandkoming van het Fries Programma Landelijk Gebied (FPLG), de Novex - ruimtelijk arrangement, voor de herijking van het veenweideprogramma en actualisering van de Provinciale Omgevingsvisie (POVI). 
De visie maken we concreter door ons beleid daarop aan te passen en ons waterbeheerprogramma 2022-2027 te herijken. Onderdeel daarvan is onder andere het toetsen van onze watergebiedsplannen op klimaatbestendige maatregelen.  
In praktische zin geven we invulling aan de visie binnen het Fries Bestuursakkoord Waterketen (FBWK) met aandacht voor de klimaatbestendigheid van zowel nieuw als bestaand bebouwd gebied. 

Wat gaan we daar voor doen?

Biodiversiteit

Terug naar navigatie - Inleiding

Binnen onze opgaven maken we gebruik van ecosysteemdiensten die afhankelijk zijn van biodiversiteit. Planten zuiveren het water, houden oevers en dijken stevig en concurreren met exoten en blauwalgen. Daarmee wordt overlast door giftige stoffen, oeverafkalving, overmatige baggervorming, Amerikaanse rivierkreeften, Grote waternavel en blauwalgen verminderd of zelfs voorkomen. Natuurlijke beken houden water vast. De natuur werkt voor ons. Daarnaast moeten we voldoen aan wettelijke verplichtingen zoals de Kaderrichtlijn Water, Wet natuurbescherming en exotenbeleid.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Gezonde ecosystemen die bijdragen aan onze opgaven

Terug naar navigatie - Gezonde ecosystemen die bijdragen aan onze opgaven

Aandacht voor biodiversiteit is onderdeel van en gekoppeld aan ons regulier werk, het zit in het DNA van alle wetterskippers en draagt bij aan een effectief waterbeheer. Voor het oplossen van onze opgaven nemen we natuurlijke oplossingen mee in de afweging, we kijken dus breder dan alleen technische oplossingen. Biodiversiteit is een indicator voor een goede ecosysteemtoestand. We laten in de verschillende opgaven zien welke maatregelen wij op het gebied van biodiversiteit nemen.

Wat gaan we daar voor doen?

Wat mag het kosten?

Terug naar navigatie - Wat mag het kosten?

In onderstaande tabel zijn de netto lasten voor de opgave strategie en omgeving opgenomen. Deze netto lasten zijn per beleidsproduct, zoals deze in de landelijke standaard indeling voor waterschappen is voorgeschreven. 

Met betrekking tot de investeringen zijn de geplande investeringen vooralsnog opgenomen bij opgave strategie en omgeving. Als duidelijk is welke projecten of programma's we met dit geld gaan financieren, dan hevelen we de investering over naar de desbetreffende opgave.

Exploitatie
bedragen x € 1.000
Opgave Oorspronkelijke begroting 2023 Begroting 2024 Begroting 2025 Begroting 2026 Begroting 2027 Begroting 2028
Strategie & Omgeving
Bestuur 7.696 7.685 7.715 7.873 8.090 8.248
Eigen plannen 1.830 2.449 2.518 2.495 2.462 2.503
Externe communicatie 94 96 97 97 98 99
Plannen van derden 882 1.089 1.123 1.123 1.148 1.164
Eindtotaal 10.502 11.318 11.453 11.588 11.798 12.015
Investeringen
bedragen x € 1.000
Verzamel besluit 2024 2025 2026 2027 2028
Emissie loos, energie neutraal en duurzaam (investering) A 5.000 5.000 5.000 5.000 5.000
Klimaatadaptatie-pad (investering) B 500 1.000 2.000 5.000 9.000
Totaal 5.500 6.000 7.000 10.000 14.000
A = Voorstel tot vrijgave via verzamelbesluit bij begroting 2024; B = seperaat voorstel richting dagelijks en algemeen bestuur.