Opgave Watersysteem

Portefeuillehouder(s):  Gerben de Boer, Cees Pieter van Burgsteden, Monique Plantinga, Remco van Maurik
Organisatie: Opgave Watersystemen

Waar zijn we van

Terug naar navigatie - Waar zijn we van

Het watersysteem zorgt voor een juiste kwalitatieve en kwantitatieve verdeling van water. Het areaal bestaat 15.000 ha boezem, en circa 1.100 geautomatiseerde kunstwerken, 5.750 stuwen en 5.150 inlaten in de deelsystemen die we dagelijks inzetten. De 5.900 kilometer hoofdwatergangen en bijna 118.000 km schouwwateren zorgen voor een fijnmazig watersysteem waarin we landbouw, natuur en de mienskip in Fryslân bedienen.

Goed waterbeheer van de boezem staat in directe relatie met de zogenaamde deelsystemen van ons watersysteem.  De deelsystemen  onderscheiden zich in  zandgebieden, veengebieden en kleigebieden met allemaal hun specifieke eigenschappen, geschiedenis en opgaven voor het waterbeheer. 

Om watertekort op te  vangen en wateroverlast te voorkomen maken we gebruik van de werking van de Friese boezem. Dit uniek watersysteem omvat een aaneengesloten stelsel van meren en kanalen.  Via de boezem voeren we water vanuit de beken en polders af naar het Lauwersmeer, de Waddenzee en het IJsselmeer.  Watertekorten vullen we aan vanuit het IJsselmeer en we verdelen dit in ons beheergebied door het handhaven van een goed oppervlaktewaterpeil in de 8.000 peilvakken.

Naast het reguleren van water, beschermen en verbeteren we ook het oppervlaktewater. Ongeveer de helft van het oppervlakte aan water in ons gebied is aangewezen als KRW-waterlichaam. Hiervoor gelden specifieke doelen voor de waterkwaliteit. 

Samen met andere overheden, landbouw, natuur en de mienskip maken we plannen voor inrichten van bergingsgebieden voor water. Ook laten we zien dat we als waterautoriteit sturend willen en kunnen zijn voor de ruimtelijke inrichting van Fryslân. Daarnaast doen we mee in het klimaatprogramma.

Terug naar navigatie - Trends en ontwikkelingen

Het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) en de programma’s Nationaal OmgevingsVisie (NOVEX) en Water en Bodem sturend (WABOS) sturen op een watersysteem dat rekening houdt met klimaatverandering en dat “sturend” is voor de ruimtelijke de inrichting van Fryslân. Deze ontwikkelingen zijn verwerkt en opgenomen in de visie Fryslân Klimaatbestendig 2050+ (ook wel BOVI). Op 18 juli 2023 heeft het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân de in samenwerking met de Provincie Fryslân opgestelde visie Fryslân Klimaatbestendig 2050+ vastgesteld.

Provincie Fryslân heeft (in samenwerking met o.a. Wetterskip Fryslân) per 1 juli 2023 het concept Fries Programma Landelijk gebied (FPLG) incl. Maatregelpakketten ingediend in het kader van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Daarmee beoogt Fryslân in aanmerking te komen voor financiële bijdragen uit het Transitiefonds.  Besluitvorming over het FPLG (en daarmee de financiële bijdragen aan die transitie vanuit het Transitiefonds) zal medio 2024 plaats vinden. 

Door het herijken van het Water beheer programma (WBP) in combinatie met een uitvoeringsplan voor de BOVI werken we aan de eerste fase van de adaptatiepaden “op weg naar een klimaatbestendig watersysteem in Friesland". Op die manier houden we koers op het lange termijn perspectief zoals beschreven in de BOVI (FK2050+).

De deadline voor het halen van de doelen van de Kaderrichtlijn Water (KRW) komt snel dichterbij (2027). Er zijn zorgen over het halen ervan, zo is het Rijk onlangs een KRW Impulsprogramma gestart om goed voorbereid te zijn op de verantwoording die in 2027 volgt richting Europa. Dit Impulsprogramma vergt veel inzet vanuit het waterschap. We zijn volop bezig met het uitvoeren van maatregelen, het voorbereiden ervan en tegelijk het monitoren, bepalen van de toestand en zo nodig bijsturen op maatregelen Zelf willen we ook onze voorgenomen maatregelen evalueren in 2024. Dit staat op gespannen voet met wat derden van ons vragen, want niet alleen het Rijk vergt extra personele inzet. Ook in de pers en vanuit particuliere organisaties komt er steeds meer aandacht voor het halen van de doelen en naleven van de KRW bepalingen. 

Reguleren van watertekort en wateroverlast

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Boezemplan

Terug naar navigatie - Boezemplan

In 2024 beginnen we met het opstellen van een nieuw boezemplan. Daarin beoordelen we nut en noodzaak van één of meer extra zeegemalen. 

Wat gaan we daar voor doen?

Duurzaam zoetwaterbeheer

Terug naar navigatie - Duurzaam zoetwaterbeheer

We houden water op de hoge zandgronden zoveel mogelijk vast en stimuleren initiatieven daartoe. Dat betekent dat we zorgen dat op de hoge delen meer regenwater naar het grondwater kan zakken en dat in de lage delen, zoals de beekdalen, water vertraagd wordt afgevoerd. Hierbij houden we rekening met de gestelde eisen aan de waterkwaliteit. 

Wat gaan we daar voor doen?

Vergroten boezemberging

Terug naar navigatie - Vergroten boezemberging

We vergroten voor 2035 de bergingscapaciteit van de boezem. Daarvoor realiseren we  bergingsgebieden en breiden het oppervlakte voor de Friese boezem  uit.  Hierbij werken we samen met provincie, natuurbeheer en andere partijen om te bepalen welke gebieden we daarvoor gaan inrichten.  De hectares hangen nauw samen met de actualisatie van het boezemplan. 

Wat gaan we daar voor doen?

Actualisatie en realisatie wateroverlastbeleid deelsystemen

Terug naar navigatie - Actualisatie en realisatie wateroverlastbeleid deelsystemen

In 2023 is de toetsing aan normering regionale wateroverlast afgerond. Dit geeft inzicht in de (klimaat)robuustheid van de deelsystemen. Dit inzicht gebruiken we om wateroverlastbeleid te actualiseren. Bij deze actualisatie hanteren we de uitgangspunten uit de visie Fryslân Toekomstbestendig 2050+. De vaststelling van dit beleid wordt voorgelegd aan het AB.

 

 

Wat gaan we daar voor doen?

Peilbesluiten

Terug naar navigatie - Peilbesluiten

We leggen voor een deel van het beheergebied peilbesluiten vast. De vrij afstromende gebieden zonder wateraanvoer maken daar geen deel meer van uit. Het gaat om verschillende typen peilbesluiten:  

  • revisiepeilbesluiten naar aanleiding van de vastgestelde watergebiedsplannen. Het gaat dan om vastlegging van de werkelijke veldpeilen, een “foto” van de actuele peilensituatie.    
  • partiële peilbesluiten naar aanleiding van peilaanvragen door inwoners, n.a.v. gebiedsprocessen of ambtelijke peilwijzigingen op initiatief van het waterschap zelf.  

In 2024 werken we de achterstand die bij de revisiepeilbesluiten is opgelopen grotendeels weg. Een extern bureau zal drie revisiepeilbesluiten opstellen voor de gebieden Noardlik Westergoa, Súdwesthoeke  en de Greidhoeke. 

Wat gaan we daar voor doen?

Goed functionerende en gezonde waterinfrastructuur.

Terug naar navigatie - Goed functionerende en gezonde waterinfrastructuur.

Met baggeren zorgen we voor een goed functionerende en gezonde waterinfrastructuur. We voeren baggerwerken uit in de hoofdwateren/(boezem)vaarten (waaronder E- en F-vaarwegen). Daarbij toetsen we ook de kwaliteit van het baggerslib om te beoordelen of we slib moeten afvoeren naar depots voor verontreinigde bagger.  

Wat gaan we daar voor doen?

Actieve kunstwerken

Terug naar navigatie - Actieve kunstwerken

De komende jaren ligt de focus op het gebied de Greidhoeke. De Greidhoeke ligt grofweg tussen de steden Leeuwarden, Franeker, Bolsward en Sneek. In het gebied staan 191 gemalen. Dit is 20% van het totale areaal. De gemalen komen voor een groot gedeelte uit de jaren ‘80 en ‘90.

 

Wat gaan we daar voor doen?

Peilbeheer

Terug naar navigatie - Peilbeheer

In ons beheergebied zijn circa 8.000 peilgebieden. Deze peilgebieden zijn vastgesteld en vastgelegd in de peilbesluitenkaart. Bij iedere asset geldt het peil uit het geldende peilbesluit. Aan de hand van de peilschalen en software voor het bedienen van assets wordt gecontroleerd of het juiste peil is ingesteld. Tijdens periodes van droogte wijken we waar nodig en waar mogelijk af van de peilbesluiten. De beheermaatregel (dreigend) watertekort geeft ons de ruimte om de peilen tijdelijk te verhogen. Tijdens periodes van wateroverlast anticiperen we juist door de peilen tijdig te verlagen om extra berging te creëren. 

Wat gaan we daar voor doen?

Beschermen en verbeteren van het oppervlaktewater

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Waterkwaliteit KRW-waterlichamen

Terug naar navigatie - Waterkwaliteit KRW-waterlichamen

Vanuit de Europese Kader Richtlijn Water (KRW) worden eisen gesteld aan de bescherming en verbetering van de waterkwaliteit. Overheden hebben de verplichting hun bevoegdheden in te zetten om hieraan te voldoen.

In 2021 is voor de periode 2022-2027 een nieuwe KRW-beslisnota vastgesteld. De KRW-beslisnota bevat voor 24 waterlichamen een totaal van 116 maatregelen die uitgevoerd moeten worden. In het uitvoeringsplan is de programmering van de uitvoering van de maatregelen uit de KRW-beslisnota opgenomen. Volgens bestuurlijk besluit voeren we, eventueel samen met de provincie, 82 van de 116 maatregelen uit.  De maatregelen bestaan uit aanleg natuurvriendelijke zones, visvriendelijk maken van kunstwerken, ecologisch beheer en onderhoud, waterkwaliteitsbaggeren t/m verkennen van verdergaande zuivering afvalwater, aanpak landbouw via het Deltaplan agrarisch waterbeheer (DAW) en aanpak overstorten i.s.m. gemeenten. Ook worden de vergunningen geactualiseerd.

Wat gaan we daar voor doen?

Waterkwaliteitsdoelen niet KRW-wateren

Terug naar navigatie - Waterkwaliteitsdoelen niet KRW-wateren

Ongeveer de helft van het water in ons beheergebied behoort niet tot de KRW-waterlichamen ('niet KRW-wateren'). Met de provincie hebben we afgesproken om ons bij de bescherming van deze wateren te richten op drie categorieën:

  1. wateren in landelijk gebied
  2. wateren in natuurgebied
  3. wateren in bebouwd gebied

Elk van deze categorieën heeft een eigen aanpak. Daarmee gaan we de komende jaren samen met de provincie aan de slag.  

In 2024 wordt de methodiek voor het beschermen en verbeteren van wateren in de bebouwde omgeving, gemeente voor gemeente, gezamenlijk verder toegepast. We koppelen het bepalen van doelen aan het opstellen van zogenoemde beheer- en onderhoudsplannen binnen het programma stedelijk water. Hierin leggen we ook de afspraken over waterkwantiteitsbeheer vast. Voor het beschermen en verbeteren van wateren in natuurgebied starten we met de provincie in 2024 met het uitvoeren van een werkprogramma.

Wat gaan we daar voor doen?

Zwemwater

Terug naar navigatie - Zwemwater

Wij monitoren jaarlijks de waterkwaliteit van zwemwateren. We stellen verbeterplannen (‘zwemwaterprofielen’) op voor zwemwateren die nog geen ‘goed’ of ‘uitstekend’ scoren. Samen met onze partners nemen we maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren. Het kan hierbij om praktische maatregelen gaan, maar ook om afspraken over communicatie, regelgeving, handhaving, taakverdeling en samenwerking. De verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de maatregelen ligt bij de betrokken partijen zoals gemeenten, exploitanten en de provincie Fryslân. In sommige gevallen is er meer onderzoek naar de oorzaken van verontreinigingen nodig. Hierover maken we afspraken met de betrokken partijen. 

Wat gaan we daar voor doen?

Biodiversiteit

Terug naar navigatie - Biodiversiteit

Aandacht voor biodiversiteit is onderdeel van en gekoppeld aan ons reguliere werk en draagt bij aan schoon en voldoende water in het watersysteem  

Wat gaan we daar voor doen?

Vervullen van de maatschappelijke functie

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Wetterskip Fryslân als waterautoriteit

Terug naar navigatie - Wetterskip Fryslân als waterautoriteit

We willen dat Fryslân klimaatbestendig is, zoals in onze blauwe omgevingsvisie (BOvi) omschreven. 

Bovendien streven we ernaar om met onze BOvi externe impact te hebben op het beleid en de plannen van derden. Op deze manier willen we onze maatschappelijke rol als waterautoriteit voor het watersysteem vervullen en samenwerken aan een klimaatbestendig Fryslân in 2050.

Wat gaan we daar voor doen?

Watertoets

Terug naar navigatie - Watertoets

De Unie van Waterschappen heeft een nieuwe concept handreiking watertoets 2.0 opgesteld (2023). Deze handreiking geeft aan hoe art. 5.37 Besluit kwaliteit leefomgeving onder de Omgevingswet (weging waterbelang) opvolger van de watertoets - optimaal kan bijdragen aan de nieuwe positie van het waterbelang in de ruimtelijke planvorming. 

Wat gaan we daar voor doen?

Gebiedsgericht werken

Terug naar navigatie - Gebiedsgericht werken

Ons waterschap is van en voor de samenleving. We werken in gebieden nauw samen met gemeenten en provincie, als één overheid. Ieder vanuit eigen taken en bevoegdheden. We leggen hierover afspraken vast, ook over de inzet van procesgelden en menskracht door het waterschap. 

Wat gaan we daar voor doen?

Funderingen

Terug naar navigatie - Funderingen

Er is een maatschappelijk, financieel en juridisch aanvaardbare oplossing voor woningen met funderingsproblemen in het veenweidegebied. Via het bestuurlijk overleg funderingen wordt het bestuur geïnformeerd. 

 

Wat gaan we daar voor doen?

Veenweiden

Terug naar navigatie - Veenweiden

In zes gebiedsprocessen werken we samen met partners aan plannen of maatregelen om de veenweidedoelen te realiseren. Belangrijke doelen zijn onder andere het aanpassen van het watersysteem aan klimaatverandering en een duurzaam toekomstperspectief voor de landbouw. 

 

 

Wat gaan we daar voor doen?

Klimaatneutraal en circulair

Terug naar navigatie - Klimaatneutraal en circulair

Wetterskip Fryslân is sinds 2023 energieneutraal en wil in 2030 klimaatneutraal zijn en circulair in 2050.

Wat gaan we daar voor doen?

Wat mag het kosten?

Terug naar navigatie - Wat mag het kosten?

In onderstaande tabel zijn de netto lasten voor de opgave Watersysteem opgenomen. Deze netto lasten zijn per beleidsproduct, zoals deze in de landelijke standaard indeling voor waterschappen is voorgeschreven. 

Exploitatie
bedragen x € 1.000
Opgave Oorspronkelijke begroting 2023 Begroting 2024 Begroting 2025 Begroting 2026 Begroting 2027 Begroting 2028
Watersysteem
Aanleg en onderhoud vaarwegen en havens 772 1.270 1.290 857 875 891
Aanleg, verbetering en onderhoud watersystemen 23.577 25.933 26.213 26.637 27.414 28.076
Baggeren van waterlopen en saneren waterbodems 5.373 5.803 5.174 5.855 5.957 6.044
Beheer hoeveelheid water 25.339 29.301 30.461 31.078 32.033 32.982
Beheersinstrumenten watersystemen 872 1.020 1.042 1.057 1.085 1.104
Eigen plannen 7.323 10.474 10.687 10.847 11.078 11.229
Monitoring watersystemen 6.213 6.873 7.105 7.051 7.173 7.307
Plannen van derden 384 447 458 468 479 487
Toezicht 1.523 2.013 2.057 2.080 2.128 2.156
Vergunningen en meldingen 3.487 3.390 3.458 3.537 3.644 3.692
Handhaving 942 991 1.007 1.026 1.052 1.064
Adviezen vergunningen 221 211 214 218 224 226
Eindtotaal 76.027 87.726 89.166 90.711 93.143 95.258
Investeringen
bedragen x € 1.000
Verzamel besluit 2024 2025 2026 2027 2028
Kunstwerken actieve waterbeheersing A 12.250 12.250 13.250 13.250 13.250
Inrichting watersystemen A 1.750 1.750 1.750 1.750 1.750
KRW- inrichtingsmaatregelen A 2.200 2.200 2.200 2.200 2.200
Uitvoeringsplan Veenweide Visie A 400 500 1.200 1.200 1.200
FPLG-gebiedprocessen en gebiedsgericht werken B 10.000 10.000 10.000
Infrastructuur geautomatiseerde assets, WS B 400 400 400 300 300
Zeegemalen B 2.000
Totaal 17.000 19.100 28.800 28.700 28.700
A = Voorstel tot vrijgave via verzamelbesluit bij begroting 2024; B = seperaat voorstel richting dagelijks en algemeen bestuur.