Opgave Watersystemen

Portefeuillehouders: Gerben de Boer, Cees Pieter van Burgsteden, Monique Plantinga, Remco van Maurik

Terug naar navigatie - Actuele ontwikkelingen en trends

Ondanks de mutaties in personeel en bezetting slagen we er in onze taak goed uit te voeren. Droogte en wateroverschotten worden goed gemanaged, ook het verbeteren van het watersysteem blijft doorgaan. We merken wel dat het moeilijker wordt om tijdig overal aannemers voor te vinden.  

Onderhoud waterlopen

Aanbesteding en gunning heeft plaatsgevonden. Toolboxmeetingen, gesprekken over de contracten en toezicht zijn opgestart. We onderzoeken welke financiële consequenties het nieuwe bestek heeft. Het onderhoud gaat in ieder geval meer kosten door inflatie en inzet op duurzaamheid. Het zomer- en herfstonderhoud is opnieuw aanbesteed in 2023. Door de hogere brandstofprijzen en lonen wordt verwacht dat er meerkosten over 2023  zullen zijn. Pas na de definitieve afrekening in 2024 wordt duidelijk wat de jaarlijkse structurele verhoging zal zijn. In de kaderbrief voor 2025 zal hiervoor een ruimtevrager worden opgevoerd.

Exotenbestrijding 

Het budget voor 2023 is fors verhoogd om met name de waternavel een halt toe te roepen. Door vertrek van de vakgroepleider, tijdelijke waarneming en te weinig ruimte bij de aannemers (tot juni) lijkt niet het hele budget dit jaar benut te worden. De bestrijding is in volle gang en in het najaar wordt nog een tandje bijgezet met het uitvoeren van grote projecten. In het watersysteem zijn nu geen knelpunten meer die de waterbeheersing verstoren, die zijn allemaal weggewerkt. De aannemers hebben, nu het nieuwe contract dat ingegaan is op 1 juni, de capaciteit op orde om slagvaarding het werk te kunnen uitvoeren. De komende jaren wordt gewerkt aan het nog verder terugdringen van de exoten.

Voortgang beleidsmaatregelen

Terug naar navigatie - Voortgang beleidsmaatregelen

In onderstaande tabel zijn alle maatregelen uit de begroting 2023 opgenomen en wordt de voortgang weergegeven. Daar waar de voortgang achterblijft (oranje of rood), wordt een toelichting gegeven. 

Maatregel begroting 2023 Voortgang bij VR 2
Inrichten bergingsgebied Bouwepet Groen
Verkennen circa 500 hectare aan potentieel bergingsgebied Groen
Maatregelen Delltaprogramma zoetwater uitvoeren Groen
Aanbieden FPLG aan het rijk Groen
6 gebiedsprocessen actief om doelstellingen veenweideprogramma te realiseren Groen
Gebiedsplan Aldeboarn de Deelen afgerond Oranje
Herijken veenweideprogramma 2021 - 2030 Groen
Implementatie aanpak hoogwatercircuits Oranje
Implementatie funderingsaanpak Oranje
Uitvoering innovatieve pilots op basis van veenweideprogramma 2021 - 2030 Groen
Vaststellen flankerend beleid Groen
Nieuwe regeling voor wateren buiten de hoofd en secundaire wateren Groen
Start leggerproces met deel van de gemeenten Groen
Vaststellen beleidsregels bebouwd gebied Groen
Voorbereiden integraal programma bebouwd gebied Groen
We leveren 205 hectare op met verbeterde doelrealisatie Groen
Implementeren nota peilbeheer Groen
Opstellen revisiepeilbesluiten Greidhoeke en Koningsdiep West Groen
Vaststellen revisiepeilbesluiten Alde Feanen, Twizel en de Linde Oranje
Gemalen reviseren, vervangen en amoveren in het gebied Greidhoeke Groen
Implementeren beslisboom onderhoud beschoeiingen Groen
Implementeren onderhoudsbestek maaien en hekkelen Groen
Opstellen BOP's stedelijk water per gemeente Rood
Afhandelen meldingen Groen
Instellen van peilen conform peilbesluitenkaart Oranje
Opstellen nota wateroverlast deelsystemen Groen
Realisatie waterberging Groen
Bepalen onderzoeksgebied en data voor Freshem Groen
Bestrijden verdroging natuur in Regiodeal Zuidoost en beekdal Linde Groen
Uitvoering geven aan enkele projecten waterconservering zandgronden Groen
Vergroten bekendheid subsidieregeling Groen
Houden van toezicht op nalevering Waterschapsverordening Groen
Opstellen meerjarenplan handhaving Oranje
Uitvoeren van 7 van de in totaal 82 KRW maatregelen Groen
Vaststellen doelen en maatregelen met vijf gemeenten Groen
Actualiseren van circa vijf zwemwaterprofielen Groen
Bijdrage leveren aan provinciale gebruiksvisie waterrecreatie Groen
Baggerwerken voorbereiden Groen
Implementeren van het uitvoeringsplan biodiversiteit Groen
Verbeteren van de biodiversiteit door middel van het realiseren van quick wins Groen
Verzorgen van informatie en educatie richting de interne organisatie Groen

Reguleren van watertekort en wateroverlast

Terug naar navigatie - Inleiding

 

Maatschappelijk doel: Zorgen voor voldoende water voor de leefomgeving
Hoofddoel: Het watersysteem zorgt voor de juiste kwantitatieve verdeling van water

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Verbeteren boezemveiligheid

Terug naar navigatie - Verbeteren boezemveiligheid

Met het programma verbeterwerken regionale waterkeringen zorgen we dat de regionale waterkeringen weer voldoen aan de door de provincie gestelde norm. Dat is nodig want waterkeringen zakken in de loop van de tijd. Daarom beoordelen we ze elke zes jaar opnieuw. Waterkeringen die we al eerder hebben aangepakt, hogen we dus op basis van inspectie na verloop van tijd opnieuw op. 37 We hebben met de provincies Groningen en Fryslân afgesproken om tot 2027 in totaal 1.300 kilometer aan regionale keringen te verbeteren. Het huidige verbeterprogramma is gebaseerd op de in 2014 en 2016 uitgevoerde tweede beoordeling van hoogte en stabiliteit. Op verschillende locaties zijn verbeteringen nodig. In totaal gaat het nog om circa 165 kilometer per 1 januari 2023. Bij de uitvoering van deze projecten bieden we waar mogelijk ruimte voor andere maatschappelijke voorzieningen (zoals natuur en recreatie).

Wat gaan we daar voor doen?

Vergroten boezemcapaciteit

Terug naar navigatie - Vergroten boezemcapaciteit

In het veiligheidsplan-II, opgesteld in 2014 en geëvalueerd in 2018, staan maatregelen om wateroverlast nu en in de toekomst te beperken. De eerste maatregel betreft het realiseren van 1.500 hectare bergingsgebieden vóór het jaar 2035. De tweede maatregel is het uitbreiden van de Friese boezem met 600 hectare voor het jaar 2035. 
Met de provincie, de natuurbeheerders en andere partijen bepalen we welke gebieden we daarvoor gaan inrichten. Tijdens uitvoeringsprojecten werken we aan beide maatregelen. Waar mogelijk liften we mee op initiatieven voor gebiedsontwikkeling. Het veiligheidsplan, en daarmee ook de opgave voor de boezemberging zullen we in 2023 of 2024 herzien op basis van de nieuwe klimaatscenario’s.

Wat gaan we daar voor doen?

Fries programma landelijk gebied (FPLG)

Terug naar navigatie - Fries programma landelijk gebied (FPLG)

Wetterskip is actief betrokken bij de landelijk werkgroep van de Unie van Waterschappen, de provinciale regiegroep NPLG en de provinciale projectgroep FPLG. Alle waterthema's die van belang zijn krijgen een plek in de nieuwe plannen voor het landelijk gebied. Ook zal een nieuwe werkwijze ontstaan, waarbij de overheden gezamenlijk met de stakeholders de nieuwe doelen gebiedsgericht gaan programmeren en realiseren.

Wat gaan we daar voor doen?

Veenweidenprogramma 2021 - 2030

Terug naar navigatie - Veenweidenprogramma 2021 - 2030

In 2021 hebben Provinciale Staten, het Algemeen Bestuur van Wetterskip Fryslân en betrokken gemeenteraden het Veenweideprogramma 2021-2030 ‘Foarut mei de Fryske Feangreiden’ vastgesteld. Met de Friese veenweideaanpak willen we de uitstoot van broeikasgassen en de negatieve gevolgen van de bodemdaling door veenoxidatie beperken. Ook het aanpassen van het watersysteem aan klimaatverandering en een duurzaam toekomstperspectief voor de landbouw zijn belangrijke doelen van deze aanpak. In zes gebiedsprocessen werken we samen met partners aan plannen of maatregelen om de veenweidedoelen te realiseren. Bij de vaststelling is afgesproken in 2022 en 2026 opnieuw te bekijken (herijken) of er aanpassingen nodig zijn in het Veenweideprogramma om de doelen te bereiken.

Wat gaan we daar voor doen?

Programma stedelijk water

Terug naar navigatie - Programma stedelijk water

Het programma stedelijk water is een brede samenwerking tussen Wetterskip Fryslân, de Friese gemeenten en provincie Fryslân in het stedelijk gebied. De integrale thema’s rond klimaat, waterkwaliteit, beheer- en onderhoud en data op orde komen hier samen. Het programma is erop gericht om de samenwerkingsovereenkomst en het bijhorende addendum tot uitvoering te brengen. Dit alles in het licht van nieuwe ontwikkelingen rond klimaatadaptatie, zoals hittestress, extreme wateroverlast en verdroging.

Wat gaan we daar voor doen?

Maatregelen verbeteren doelrealisatie

Terug naar navigatie - Maatregelen verbeteren doelrealisatie

Voor de gebruikersfunctie landbouw is afgesproken dat we voldoen aan een gemiddelde doelrealisatie van minimaal 70% per peilvak. In de watergebiedsplannen is per deelgebied vastgelegd welke maatregelen daarvoor nodig zijn. Daarvoor is draagvlak nodig. Er kan namelijk sprake zijn van  conflicterende of van juist elkaar versterkende belangen. In gebiedsprocessen brengen we belangen bij elkaar en bereiden we samen met de gebruikers van het gebied maatregelen voor. Vanuit lopende gebiedsprocessen bereiden we maatregelen voor die bijdragen aan een gemiddelde van minimaal 70% doelrealisatie. Klimaatadaptatie is onderdeel van gesprek tijdens de planvorming en de gebiedsprocessen.
Sturen op doelrealisatie zal een onderdeel van gesprek worden in het Fries Programma Landelijk Gebied (FPLG) in het kader van water en bodem als sturende principes.

Wat gaan we daar voor doen?

Peilbesluiten

Terug naar navigatie - Peilbesluiten

De waterpeilen in het beheergebied zijn vastgelegd in peilbesluiten. Als de watergebiedsplannen klaar zijn, leggen we de actuele peilen vast in revisiepeilbesluiten. Peilafwijkingen die in de afgelopen jaren met een watervergunning zijn toegestaan, nemen we hierin mee. De revisiepeilbesluiten vormen de basis voor toekomstige partiële herzieningen, zoals vanuit de Watergebiedsplannen. 
De uitvoering van de revisiepeilbesluiten is de afgelopen jaren vertraagd vanwege een interpretatieverschil met de provincie over het vervallen van de peilbesluitplicht in vrij afstromende gebieden. Hierover zijn in 2021 eenduidige afspraken gemaakt.

Wat gaan we daar voor doen?

Programma actieve kunstwerken

Terug naar navigatie - Programma actieve kunstwerken

We werken doorlopend aan het programma actieve kunstwerken. Doel is om het bestaande areaal actieve kunstwerken in een goede staat te krijgen en te houden. Dit doen we volgens een vaste werkwijze. Daarbij houden we rekening met beschikbare budgetten en (personele) capaciteiten. De komende jaren ligt de focus op het gebied de Greidhoeke. De Greidhoeke ligt grofweg tussen de steden Leeuwarden, Franeker, Bolsward en Sneek. In het gebied staan 191 gemalen. Dit is 20% van het totale areaal. De gemalen komen voor een groot gedeelte uit de jaren ‘80 en ‘90. In 2030 zijn alle (geautomatiseerde) assets in de Greidhoeke onderzocht en waar nodig gereviseerd of vernieuwd. 
In de projectfase passen we de methodiek van duurzaam grond- weg- en waterbouw toe. Zo maken we duurzaamheid tot een integraal onderdeel in het ontwerp. Daarnaast werken we binnen assetmanagement aan standaardisatie waarbij we duurzaamheid, kosten en levensduur tegen elkaar afwegen.

Wat gaan we daar voor doen?

Beheerplan waterlopen

Terug naar navigatie - Beheerplan waterlopen

Met het beheer en onderhoud van onze waterlopen zorgen we ervoor dat sloten voldoende water kunnen blijven aan- en afvoeren. Als waterschap willen we bij de uitvoering van de werkzaamheden zoveel mogelijk rekening houden met de planten en dieren langs en in de sloot. In het beheer- en onderhoudsplan waterlopen staat beschreven wat wij hiervoor doen:

  • Het uitvoeren van ‘klein en groot onderhoud’ van hoofdwateren in landelijk gebied. Denk aan maaien, hekkelen, baggeren, onderhouden van beschoeiingen en waar mogelijk inzaaien van een kruidenrijk mengsel om de biodiversiteit te vergroten.
  • Toezicht houden op het ecologisch onderhoud van schouwwateren door eigenaren.
  • Samenwerking met gemeenten voor onderhoud van waterlopen in bebouwd gebied.
  • Het onderhouden van passieve kunstwerken, zoals dammen, duikers en sifons.
  • Het bestrijden van exoten volgens het plan van aanpak plaagsoorten. Denk aan de grote waternavel, rivierkreeften en reuzebereklauw.
  • Het maken van afspraken met grondeigenaren over het zelf onderhouden van watergangen (‘Right to Challenge’) en het uitvoeren van bestaande contracten.

Wat gaan we daar voor doen?

Peilbeheer

Terug naar navigatie - Peilbeheer

In het beheergebied van Wetterskip Fryslân bevinden zich circa 8.000 peilgebieden. Deze peilgebieden zijn vastgesteld en vastgelegd in de peilbesluitenkaart. De rayonbeheerder beheert deze peilen door middel van het gebruik van onze assets (stuwen, inlaten, gemalen, waterlopen, waterkeringen). 
Bij iedere asset stellen we het peil in uit het geldende peilbesluit. Aan de hand van de peilschalen en software voor het bedienen van assets controleren we of het juiste peil is ingesteld.
Het beheren van de peilen is een continu proces waar rayonbeheerders, afhankelijk van de weersomstandigheden, een groot deel van hun beschikbare tijd mee bezig zijn. Daarnaast komen er meldingen binnen van te hoge of te lage waterstanden afhankelijk van de actuele weersomstandigheden. De rayonbeheerder reageert hierop door controle van het peil en eventueel het nemen van extra maatregelen. Tijdens periodes van droogte wordt waar nodig en waar mogelijk afgeweken van de peilbesluiten. De beheermaatregel (dreigend) watertekort geeft ons de ruimte om de peilen tijdelijk te verhogen. Tijdens periodes van wateroverlast, anticiperen we juist door de peilen tijdig te verlagen, om extra berging te creëren.

Wat gaan we daar voor doen?

Actualisatie en realisatie wateroverlastbeleid

Terug naar navigatie - Actualisatie en realisatie wateroverlastbeleid

In het veiligheidsplan-II uit 2014 staan maatregelen om wateroverlast nu en in de toekomst te beperken. Dit plan hebben we in 2018 geëvalueerd. Diverse ontwikkelingen die in de evaluatie zijn benoemd (zoals de visie Toekomst bestendig waterbeheer) vragen vanaf 2022 om actualisatie van het wateroverlastbeleid voor de deelsystemen. Voor de uitvoering van maatregelen is 2023 een overgangsjaar. 

Wat gaan we daar voor doen?

Duurzaam beheer zoetwater deelsystemen

Terug naar navigatie - Duurzaam beheer zoetwater deelsystemen

In de oorspronkelijke begroting hebben we twee doelstellingen geformuleerd die over dezelfde opgave gaan. In deze voortgangsrapportage hebben we de doelstelling Deltaprogramma zoetwater samengevoegd met deze doelstelling.

We willen strategische doelen over onze zoetwatervoorziening vastleggen. De trits vasthouden- voorraad vormen- inlaten is daarbij belangrijk uitgangspunt. Hoe zorgen we voor voldoende zoetwater op het juiste moment? Het gebruik en de aanvulling van zoetwater moet in balans zijn. De uitwerking van de strategische doelen moet doorwerken in veel onderdelen van onze organisatie, bijvoorbeeld in vergunningverlening en peilbeheer.

Daarnaast werken we in het kader van het Deltaplan Zoetwater aan de uitvoering van maatregelen om watertekorten tegen te gaan in de periode 2022-2027. Voor ons waterschap gaat het om het uitvoeren van waterconserveringsmaatregelen in het zandgebied. Dat doen we in overleg met de streek en in projecten die we uitvoeren in het kader van de Regio Deal Zuidoost en het lopende gebiedsproces van beekdal Linde. In totaal subsidiëren we voor 1 miljoen euro aan maatregelen.

Wat gaan we daar voor doen?

Toezicht en handhaving

Terug naar navigatie - Toezicht en handhaving

Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met droogteperioden in voorjaar en zomer. We willen goed voorbereid zijn op deze situaties, zodat duidelijk is waar we in deze droogteperioden specifiek op toezien. Daarbij houden we rekening met (nieuw) beleid en nieuwe ontwikkelingen.

Wat gaan we daar voor doen?

Beschermen en verbeteren van het oppervlaktewater

Terug naar navigatie - Inleiding

Maatschappelijk doel: Zorgen voor schoon water voor de leefomgeving

Hoofddoel: Het watersysteem zorgt voor een juiste kwaliteit van water. 

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Waterkwaliteit KRW-waterlichamen

Terug naar navigatie - Waterkwaliteit KRW-waterlichamen

De Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) verplicht lidstaten stroomgebiedbeheerplannen (SGBP-en) vast te stellen. De doelen en maatregelen voor de KRW-waterlichamen (de grote wateren) zijn opgenomen in de Nederlandse plannen. Wetterskip Fryslân valt onder het stroomgebied van de Rijn. Om de zes jaar vindt herziening van de plannen plaats. 
In 2021 is voor de periode 2022-2027 een nieuwe KRW-beslisnota voor het derde stroomgebiedbeheerplan (SGBP3) vastgesteld. De beslisnota bevat de doelen die we nastreven voor 24 waterlichamen een totaal aan 116 maatregelen, waarvan we er 82 moeten uitvoeren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het doen van onderzoek, het natuurvriendelijk inrichten van watergangen, het voor vissen passeerbaar maken van gemalen of het beheer van natuurvriendelijke assets. In 2022 zijn 5 maatregelen uitgevoerd. De overige maatregelen (34) worden door provincie Fryslân of gemeenten uitgevoerd.

Wat gaan we daar voor doen?

Waterkwaliteitsdoelen niet KRW-wateren

Terug naar navigatie - Waterkwaliteitsdoelen niet KRW-wateren

Ongeveer de helft van het water in ons beheergebied behoort niet tot de KRW-waterlichamen ('niet KRW-wateren'). Met de provincie Fryslân hebben we afgesproken om ons bij de bescherming van deze wateren te richten op drie categorieën: 1) wateren in landelijk gebied, 2) wateren in natuurgebied en 3) wateren in bebouwd gebied. Elk van deze categorieën heeft een eigen aanpak. Daarmee gaan we de komende jaren samen met de provincie Fryslân aan de slag.

Wat gaan we daar voor doen?

Monitoring zwemwater

Terug naar navigatie - Monitoring zwemwater

Wij monitoren jaarlijks de waterkwaliteit van zwemwateren. We stellen verbeterplannen (‘zwemwaterprofielen’) op voor zwemwateren die nog geen ‘goed’ of ‘uitstekend’ scoren. Samen met onze partners nemen we maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren. Het kan hierbij om fysieke maatregelen gaan, maar ook om afspraken over communicatie, regelgeving, handhaving, taakverdeling en samenwerking. De verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de maatregelen ligt bij de betrokken partijen zoals gemeenten, exploitanten en de provincie Fryslân. In sommige gevallen is er meer onderzoek naar de oorzaken van verontreinigingen nodig. Hierover maken we afspraken met de betrokken partijen. 

Wat gaan we daar voor doen?

Baggeren hoofdwatergangen

Terug naar navigatie - Baggeren hoofdwatergangen

Met baggeren zorgen we voor een goed functionerende en gezonde waterinfrastructuur. We voeren baggerwerken uit in de hoofdwateren, totaal areaal circa 5.500 km. Jaarlijks baggeren we hoofdwateren in de polders, E- en F vaarwegen in de boezem en een aantal grotere (boezem)vaarten. Daarbij toetsen we de kwaliteit van het baggerslib om te beoordelen of we slib op de kant gedeponeerd kan worden of moet worden afgevoerd naar depots voor verontreinigde bagger. Jaarlijks rapporteren we aan het algemeen bestuur het aantal gebaggerde kilometers, initiatieven right to challenge en de kosten.

Wat gaan we daar voor doen?

Vervullen van de maatschappelijke functie

Terug naar navigatie - Inleiding

Maatschappelijke doel: Zorgen voor een gezonde fysieke leefomgeving.

Hoofddoel: Zoeken naar koppelkansen met de 2 maatschappelijke doelen van het watersysteem. 

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Uitvoeringsplan biodiversiteit

Terug naar navigatie - Uitvoeringsplan biodiversiteit

Met het uitvoeringsplan biodiversiteit beschermen en verbeteren we de biodiversiteit. Dat doen we aan de hand van de in het uitvoeringsplan beschreven sporen:

  • Spoor 1: biodiversiteit in en om het water
  • Spoor 2: biodiversiteit op het land
  • Spoor 3: biodiversiteit in projecten
  • Spoor 4: biodiversiteit en bodem
  • Spoor 5: educatie en communicatie over biodiversiteit

Wat gaan we daar voor doen?

Exploitatie

Terug naar navigatie - Exploitatie
bedragen x € 1.000
Opgave Oorspronkelijke begroting 2023 Actuele begroting 2023 Wijziging begroting 2023 Nieuwe begroting 2023
Watersystemen 75.255 78.613 115 78.728
Eindtotaal 75.255 78.613 115 78.728

Toelichting op wijziging begroting 2023

Energiekosten actieve kunstwerken (gemalen) € 115.000 meer kosten.  De elektriciteitskosten zijn met circa 40% gestegen voor netbeheer en levering.  Ook is de BTW weer opgelopen van 9% in het 2e halfjaar 2022 naar 21%.  Omdat ook in juli weer veel regenwater moest worden afgevoerd, wordt nu een overschrijding van het budget verwacht.

Reserveren budgetten
We voorzien nu al dat een aantal budgetten niet volledig kunnen worden besteed in 2023. Dat betekent echter niet dat we het werk niet uitvoeren. In tegendeel zelfs, het werk is al bezig of start nog dit jaar, maar de oplevering is pas in 2024. Voor die werken waar dat voor geldt, willen we bij de jaarrekening een bestemmingsvoorstel doen. Op deze manier zijn we er zeker van dat we de rekeningen in 2024 kunnen betalen, zonder dat dit ten koste gaat van het in 2024 beschikbare budget. 
Het gaat dan om de volgende budgetten: 

  1. Funderingsaanpak € 200.000
    Het lukt niet om het hele budget, dat met de eerste begrotingswijzing van 2023 is opgevoerd, nog in 2023 te besteden. Daarom zal er een voorstel voor de vorming van een bestemmingsreserve  gedaan gaan worden omdat er dan invulling gegeven word de financiële verplichting 2023 afkomstig uit de aangenomen moties. De te verwachten meerkosten van de funderingsaanpak inclusief moties voor de jaren na 2023 zijn meegenomen bij de kaderbrief 2024-2028.
  2. Wegwerken achterstallig onderhoud stedelijk water gemeenten € 535.000
    Op dit moment hebben maar twee gemeenten voorstellen gedaan om over te gaan tot uitvoering. Omdat op meer gemeenten was gerekend wordt het niet benutte budget opgenomen in de bestemmingsreserve. 
  3. Baggeren grote vaarten € 335.000
    Afwijkend van voorgaande jaren wordt nu in de prognose opgenomen wat daadwerkelijk word uitgegeven in het boekjaar. Een deel van het budget wordt in 2024 betaald. Hiervoor wordt bij de jaarrekening een bestemmingsreserve gevormd.
  4. Regiodeal € 310.000
    De bijdrage van het rijk € 775.000 is voor twee jaar (2023 en 2024) ontvangen. Omdat een deel van de kosten in  boekjaar 2024 zal landen, wordt een deel van de bijdrage opgenomen als vooruit ontvangen bedrag.
  5. Verouderde techniek € 200.000
    Om alle gemalen te voorzien van de benodigde  procesautomatisering is het nodig dat het niet benutte budget van 2023 beschikbaar is om de werkzaamheden alsnog in later te kunnen uitvoeren. Voorgesteld wordt daarom hiervoor een bestemmingsreserve te vormen.
  6. Waterconservering zandgronden € 175.000
    Naast de eigen bijdrage van WF (62.500) is een bijdrage van € 173.500 van het Deltafonds ontvangen voor de subsidieregeling waterconservering. Conform de afspraak met het Algemeen Bestuur wordt het niet in 2023 uitbetaalde bedrag bij de jaarrekening meegenomen als dotatie aan de bestemmingsreserve.

Investeringen

Terug naar navigatie - Investeringen

In onderstaande tabel is de eindewerk-inschatting per project weergegeven. De eindewerk-inschatting is de prognose van de totale investeringskosten van een lopend project. De kosten van een project kunnen na verloop van tijd gaan afwijken van het vrijgegeven krediet, inclusief hetgeen is verwerkt aan afromingen en aanvullend krediet.

Lopende projecten

bedragen x € 1.000

  Toegekend krediet t/m rapportageperiode Eindewerkinschatting (EWI) Verschil
Watersystemen Bruto (A) Netto (B) Bruto (C) Netto (D) Bruto (C-A) Netto (D-B)
Kunstwerken actieve waterbeheersing 33.030 31.970 33.114 32.052 84 82
Inrichting Watersystemen 15.178 14.678 17.027 14.684 -/- 1.849 6
KRW-inrichtingsmaatregelen 9644 7020 9103 7013 -/-541 7
Programma /veenweide 500 288 500 289 0 1

 

Projecten met een onder- of overschrijding
De projecten met een afwijking op het krediet van meer dan € 100.000 of meer dan 5% worden aangegeven. Bij het vaststellen van de voortgangsrapportage wordt het krediet aangepast.

Bij deze voortgangsrapportage zijn voor deze opgaven  geen projecten met afwijkingen

 

Verstrekkingen

bedragen x € 1.000

   begroting 2023 Prognose 2 2023 Verschil
  Bruto (A) Netto (B) Bruto (C) Netto (D) Bruto (C-A) Netto (D-B)
Kunstwerken en actieve waterbeheersing 10.650 10.650 10.650 10.650 0 0
Inrichting Watersystemen 591 591 200 200 -/- 391 -/- 391
KRW Inrichtingsmaatregelen 2.200 2.200 0 0

-/- 2.200

-/-2.200
Uitvoeringsprogramma Veenweide 300 300 125 125 -/- 175 -/- 175
Boezemgemaal(voorbereiding) 2.000 2.000 0 0 -/-2.000 -/-2.000
Totaal 15.741 15.741 10.975 10.975 -/- 4.766 -/- 4.766

Toelichting op verstrekkingen

Aangevraagd in 2023.

KRW Inrichtingsmaatregelen
De beschikbare verzamelkredieten worden niet in 2023 aangevraagd. Dit komt doordat we meer subsidies hebben ontvangen dan we op gerekend hadden. We hebben namelijk aan het begin van de planperiode de volledig toegezegde subsidie van de provincie Fryslân ontvangen. De resterende investeringsruimte KRW Inrichtingsmaatregelen, zal bij de KRW-evaluatie in 2024 betrokken worden. Dan zal het bestuur worden voorgelegd of er bijstellingen moeten worden gedaan t.a.v. het vastgestelde maatregelpakket KRW. Hiervoor kan, na bestuurlijke goedkeuring het saldo van de resterende investeringsruimte gebruikt gaan worden.

Boezemgemaal
Het is nog niet duidelijk of en wanneer er gestart kan worden met de voorbereiding van een extra boezem gemaal. Dit is afhankelijk van de keuzen en uitkomsten van  de lopende processen die voortvloeien uit de strategische programma's over de toekomstige inrichting van Friesland. In juli 2023 is de BOVI vastgesteld, deze vormt het kader voor het nog op te stellen Boezemplan , welke in 2024 opgesteld gaat worden. Dit boezemplan is weer randvoorwaardelijk voor de keuze of er een extra boezemgemaal noodzakelijk is.

Risico's

Terug naar navigatie - Risico's

De prijzen van materialen zijn onverminderd hoog waardoor we minder kunnen doen voor hetzelfde geld.            

Er zijn in de rapportageperiode geen nieuwe risico’s ontstaan met betrekking tot de opgave watersysteem.