Ten opzichte van de begroting heeft zich een aantal ontwikkelingen voorgedaan, die impact hebben op ons werk in 2024.
FPLG
De politieke ontwikkelingen brengen vragen met zich mee over het vervolg van het Fries Programma Landelijk Gebied (FPLG). In het Hoofdlijnenakkoord is opgenomen dat het Transitiefonds, en dus de financiering voor dit programma, wordt geschrapt. Het beeld is dat de doelen overeind blijven, maar dat we moeten prioriteren en faseren vanwege beperkte financiële middelen.
De eerste tranche van het maatregelpakket FPLG was al goedgekeurd, waardoor circa 180 mln Euro naar Friesland komt. Dit geld is vooral bedoeld voor reeds lopende programma's zoals o.a. het veenweide programma .
Wet voor Versterking participatie op decentraal niveau
In juni 2024 is een wetsvoorstel goedgekeurd voor meer participatie bij waterschappen. Nieuw ten opzichte van de huidige situatie is dat het verplicht is om burgers te betrekken bij de voorbereiding, de uitvoering en de evaluatie van beleid en plannen van het waterschap. In het participatiebeleid en de participatieverordening, die in 2023 zijn vastgesteld, was al rekening gehouden met deze ophanden zijnde wijziging. Het beleid en de verordening hoeven wat betreft deze wetswijziging dan ook niet te worden aangepast. Wel moeten we nu verplicht aangeven op welke wijze we invulling geven aan het uitdaagrecht.
Netcongestie
Eind juni 2024 is gebleken dat Liander het Friese elektriciteitsnetwerk later gaat uitbreiden dan gepland. De afronding van het project NuLelie stond gepland voor 2025/2026, maar netbeheerder Liander is genoodzaakt de opleverdata te verschuiven. Dit betekent dat we langer te maken krijgen met netcongestie. In de Energievisie die in het begin van 2025 gereed zal zijn, zullen we deze ontwikkeling in ogenschouw nemen en vaststellen hoe we een betrouwbare, betaalbare en duurzamere energievoorziening kunnen bewerkstelligen.