Het Fries Programma Landelijk Gebied is de (verplichte) provinciale onderbouwing van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Het Rijk heeft in januari 2024 een ontwerp-NPLG ter inzage gelegd. Wetterskip Fryslân heeft in samenwerking met alle Nederlandse waterschappen een inspraakreactie ingediend. Medio februari 2024 heeft het Rijk een Handreiking voor opstellen gebiedsprogramma’s gepubliceerd met daarin de vereisteren waaraan het ontwerp FPLG (op te leveren uiterlijk 30 september 2024) zal worden getoetst. Het aanpassen van ons watersysteem aan klimaatverandering vormt een belangrijke en integrale opgave binnen het FPLG. Daarin helpt de implementatie van de BOVi om stap voor stap toe te werken naar een klimaatbestendig watersysteem. Ook in praktische zin wordt deze implementatie vorm gegeven, ondersteund door ervaringen en bevindingen van de afgelopen hoogwaterperiode.
Binnen FPLG wordt ook gewerkt aan het ontwerpen van een Gebiedsgerichte Aanpak (GGA). Daarbij wordt uitgegaan van dezelfde structuur als die de BOVi omschrijft, namelijk deelgebied Zand, Klei, Veen, Waddeneilanden. Naast oog voor het landelijk gebied werken we ook verder aan kaders en richting voor Bebouwd Gebied. Ook hiervoor heeft de BOVi een aanzet gegeven op hoofdlijn, Maatregelen die we dus nader uit moeten gaan werken.
Het uitvoeringsplan 2024 van Veenweide is ambitieus. De kans bestaat dat er een vertraging gaat ontstaan in de voortgang van het programma voor 2024. Gesprekken over betekenis en gevolgen hiervan zijn gaande.
De deadline voor het halen van de doelen van de Kaderrichtlijn Water (KRW) komt snel dichterbij (2027). De voorbereiding van evaluatie van de doelen van het KRW staat in de steigers. De waterkwaliteit vraagt steeds meer aandacht. Door onder meer verbeterende meetmethoden wordt de chemische verontreiniging van het water door stoffen en medicijnresten, hormonen en bestrijdingsmiddelen steeds duidelijker. Het gevaar van deze stoffen heeft voor ons gevolgen op gebied van regelgeving, zuiveringstechnieken en monitoring. Samenwerking met andere sectoren, bedrijven en burgers is hierbij een must. Ook kan goed toezicht problemen met grondeigenaren voorkomen en voortijdig oplossen. Voor de voortgangsrapportage leidt dit nog niet tot financiële consequenties, maar in de Perspectiefnota is hier een onvermijdelijke ruimtevrager voor opgevoerd.
Begin maart werd een hoge concentratie PFAS vastgesteld in het oppervlaktewater van de Jelsumer Feart. De impact hiervan is onderhanden in nauwe samenwerking met GGD, Gemeente Leeuwarden, de vliegbasis Leeuwarden en de Rijksvastgoeddienst als beheerder van de vliegbasis.