Opgave Waterketen

Portefeuillehouder(s):  Remco van Maurik
Organisatie: Opgave Waterketen

Waar zijn we van

Terug naar navigatie - Waar zijn we van

De waterketen omvat het volledige traject van water, van bron tot afvoer en hergebruik. Dit omvat de winning van water uit natuurlijke bronnen, behandeling tot drinkwater, distributie naar huizen en bedrijven, het inzamelen van afvalwater, zuivering, en uiteindelijk de lozing of hergebruik van gezuiverd water. Belangrijke aspecten zijn efficiënt watergebruik, het minimaliseren van verontreiniging en het bevorderen van duurzaamheid door middel van innovatieve technologieën, beleid en bewustwording. De waterketen vormt een integraal onderdeel van het waterbeheer, gericht op het waarborgen van een veilige en betrouwbare watervoorziening. De Beleids- en Beheernota Zuiveren (vastgesteld in 2019) is onze belangrijkste leidraad. De maatregelen binnen de opgave financieren we vanuit de opbrengsten van de zuiveringsheffing zoals we die elk jaar in de Heffingsverordening vaststellen. 

Afname- en transportopgave

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Inspecties persleidingen

Terug naar navigatie - Inspecties persleidingen

We beheren 822 kilometer persleidingen. De oudste persleidingen zijn nu circa 55 jaar oud. Er ligt nog ongeveer 22 kilometer aan persleidingen van asbestcement (AC). De rest van ons areaal bestaat uit kunststof leidingen die een levensduur hebben van circa 70 jaar.  Het overgrote deel hiervan is in de jaren 70 aangelegd.

We zijn de 22 kilometer asbestcement-leidingen op dit moment planmatig aan het inspecteren. In 2023 zijn we hiermee gestart. De verwachting is dat we het totaal aantal kilometers in 2026 hebben geïnspecteerd.  

Wat gaan we daar voor doen?

Zuiveringsopgave

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Investeringsprogramma waterketen

Terug naar navigatie - Investeringsprogramma waterketen

In 2024 zetten we de uitvoering van het investeringsprogramma voor de waterketen voort. Het programma omvat investeringen in het transporteren van afvalwater en het zuiveren van afvalwater. Bij het zuiveren van afvalwater hoort ook de verwerking van het zuiveringsslib. Al deze activiteiten dragen bij aan de doelen die voor de waterketen zijn opgesteld.  Het programma actualiseren we jaarlijks. Hierbij verbeteren we het programmeringsproces doorlopend . Zo ontstaat steeds een realistischer en stabielere programmering. Een stabiele programmering maakt onze bedrijfsvoering meer voorspelbaar, zowel wat betreft de inzet van personeel als financiële middelen. 

Wat gaan we daar voor doen?

Reduceren emissies stikstof en fosfaat

Terug naar navigatie - Reduceren emissies stikstof en fosfaat

In de KRW-maatregelen 2022 -2027 is als algemene maatregel de vermindering van de emissie van nutriënten van rwzi’s  opgenomen. De doelen die hiervoor waren opgenomen in de beleid- en beheernota zuiveren uit 2019, namelijk de emissies van stikstof en fosfor uit  rwzi’s  met respectievelijk 5% en 15% te verminderen, hebben we inmiddels bereikt.  Uit watersysteemanalyses blijkt dat de kwaliteit van een aantal wateren waarop onze rwzi's lozen niet of moeilijk kan voldoen aan de gestelde eisen.  We blijven onderzoeken of en hoe de zuiveringsprestaties kunnen verbeteren zodat de waterkwaliteit verbetert. 

Wat gaan we daar voor doen?

Reduceren microverontreiniging in afvalwater

Terug naar navigatie - Reduceren microverontreiniging in afvalwater

Op onze rwzi's worden microverontreinigingen, zoals bestrijdingsmiddelen, medicijnresten en microplastics, gedeeltelijk uit het afvalwater verwijderd. Een deel van deze micro's kan niet worden verwijderd en wordt via het effluent geloosd op het oppervlaktewater. Dit leidt tot normoverschrijdingen van de KRW-stoffen. In de nieuwe Europese richtlijn stedelijk afvalwater wordt ingezet op de verplichte verwijdering van deze stoffen vanaf 2035.

In 2024 komen we specifiek voor deze problematiek met een voorstel tot het plaatsen van een demonstratie-installatie(s)/pilotinstallatie(s) op een nog te selecteren locatie. Dit doen we om kennis en ervaring op te doen met toepasbare technieken. 

Wat gaan we daar voor doen?

Vaststellen toekomstvisie waterzuiveren

Terug naar navigatie - Vaststellen toekomstvisie waterzuiveren

Het bestuur vraagt in het coalitieakkoord om een toekomstbestendige visie op de waterketen.  Met het bestuur is afgesproken om in 2025 deze te gaan opstellen. Hiervoor maken we in 2024 voor het bestuur een startnotitie en een plan van aanpak van hoe we deze visie gaan opstellen. Het doel is dat we begin 2026 een vastgestelde waterketenvisie hebben. 

Wat gaan we daar voor doen?

Slibverwerkingsopgave

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Opvolging slibafzetcontract

Terug naar navigatie - Opvolging slibafzetcontract

Op 31 december 2026 loopt ons huidige verwerkerscontract met SNB BV af.  We zijn in 2020 gestart met een onderzoek naar welke duurzaamheidsverbeteringen we binnen het huidige contract konden doorvoeren en welke mogelijkheden we hebben voor de jaren 2027 en verder. In 2021 heeft het toenmalige bestuur de herijkte slibstrategiestudie vastgesteld. Deze studie liet zien dat het voor het klimaat niet verstandig is om grootschalig slib te vergisten. Het is beter om zoveel mogelijk energie in het slib te laten zitten en deze er bij de slibeindverwerker pas uit te halen. 

In 2022 hebben we onderzocht welke eindverwerkers van slib bij onze slibstrategie passen. Het was een beperkt aantal, maar ze passen wel bij ons. Ook zijn er bedrijven die zich aan ons willen binden via een partnerschap (aandeelhouderschap). Het algemeen bestuur heeft in 2022 een voorkeur uitgesproken voor een nieuwe aanbesteding, maar een aandeelhouderschap is toen nog niet uitgesloten.

Wat gaan we daar voor doen?

Duurzaamheidsopgave

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Energiebesparingsplan per rwzi opstellen en uitvoeren

Terug naar navigatie - Energiebesparingsplan per rwzi opstellen en uitvoeren

In het najaar van 2023 zijn alle rwzi's beoordeeld aan de hand van de erkende maatregelen lijst (EML) 2023. In deze lijst zijn door de Rijksoverheid energiebesparende maatregelen beschreven die, onder bepaalde voorwaarden, binnen 5 jaar worden terugverdiend. 

Doelstelling is dat in het energiebesparingsplan per rwzi de volgende maatregelen zijn opgenomen: 

  • alle erkende maatregelen die in het najaar van 2023 nog niet zijn uitgevoerd.
  • meer specifieke besparingen gerelateerd aan het zuiveringsproces.
  • bouwkundige maatregelen aan verwarmde bedrijfsgebouwen die nodig zijn voor een aardgasvrije verwarming, bijvoorbeeld een warmtepomp. 

Wat gaan we daar voor doen?

Inzetten op terugwinnen van grondstoffen

Terug naar navigatie - Inzetten op terugwinnen van grondstoffen

De rwzi van de toekomst is niet alleen een zuivering, maar ook een energie- en grondstoffenfabriek. In 2050 wil Wetterskip Fryslân circulair zijn (eigen beleid). We werken aan het sluiten van kringlopen, zoals het terugbrengen van (micro)nutriënten naar het voedselsysteem. Vereniging Circulair Friesland wil een onderzoeksprogramma (SNuK) opzetten om de kringloop van humane reststromen te ontwikkelen. Wij hebben hierbij een cruciale rol, maar er zijn nog barrières op het gebied van technologie, kennis, regelgeving, samenwerking en economie. Ons waterschap neemt ook deel in het landelijke project kringloopsluiting nutriënten afvalwater en proceswater (KNAP) van de Wageningen University & Research (WUR). Dit project richt zich ook op het sluiten van de keten met betrekking tot nutriënten. Een voorbeeld hiervan is Spoordok Leeuwarden.

Wat gaan we daar voor doen?

Evaluatie samenwerkingsonderzoek demo-installatie PHA2Use

Terug naar navigatie - Evaluatie samenwerkingsonderzoek demo-installatie PHA2Use

Wetterskip Fryslan is één van de consortiumpartners in het project PHA2USE. Naast ons waterschap zijn dit de waterschappen Brabantse Delta, Hollandse Delta, Scheldestromen en De Dommel. Daarnaast zijn HVC, Paques Biomaterials en Stowa partner. In dit project maken we een bioplastic uit afvalwater. Dit bioplastic heeft dezelfde producteigenschappen als plastics die commercieel te krijgen zijn, maar een fossiele oorsprong hebben. In 2022 is in Dordrecht (bij HVC Groep) een demonstratiefabriek in gebruik genomen. Dit was een belangrijke stap om te kijken naar wat op laboratoriumschaal lukt, ook op een grotere schaal kan slagen. De voortekenen zijn goed, maar we hebben nog tot de zomer van 2024 nodig om alle onderzoeken af te ronden. Deze afronding is voor het project ook een belangrijk moment om te beslissen of we verder gaan. 

Wat gaan we daar voor doen?

Wat mag het kosten?

Terug naar navigatie - Wat mag het kosten?

In onderstaande tabel zijn de netto lasten voor de opgave Waterketen opgenomen. Deze netto lasten zijn per beleidsproduct, zoals deze in de landelijke standaard indeling voor waterschappen is voorgeschreven. 

Exploitatie
bedragen x € 1.000
Opgave Oorspronkelijke begroting 2024 Actuele begroting Mutaties VR2 2024 Nieuwe actuele begroting 2024
Netto lasten
Afvalwaterbehandeling door derden -170 -170 -170
Belastingheffing -693 -693 -693
Eigen plannen -1.102 -1.102 -1.102
Getransporteerd afvalwater -6.673 -6.673 -6.673
Gezuiverd afvalwater -29.779 -29.564 -29.564
Verwerkt slib -13.215 -13.065 -13.065
Regulering lozingen -178 -178 -178
Overige baten en lasten -210 -210
Totaal netto lasten -51.809 -51.654 -0 -51.654
Mutaties reserves
Dotaties -0
Onttrekkingen -0
Totaal mutaties reserves -0 -0 -0 -0
Totaal opgave -51.809 -51.654 -0 -51.654

Toelichting op Wat mag het kosten?

Terug naar navigatie - Toelichting op Wat mag het kosten?

Opgaveresultaat
De verwachte afwijkingen bij de 2e voortgangsrapportage zijn voor deze opgave nagenoeg met elkaar in evenwicht. Derhalve wordt geen begrotingswijziging voorgesteld.

Verwerkt Slib
Afschrijvingen (€ 900.000 voordelig)
In de begroting was rekening gehouden met oplevering van het project slibontwatering in het 1e halfjaar 2024, waardoor in de begroting rekening was gehouden met een half jaar afschrijvingslasten. De opgelopen vertraging leidt tot uitstel van afschrijvingen. Dit levert voor 2024 een incidenteel voordeel op. 

Slibafzet (€ 100.000 voordelig)
De droge stof gehaltes in de slibafzet zijn hoger dan gebruikelijk. Daardoor zijn de verwerkingskosten lager en levert dit in 2024 een incidenteel voordeel op. 

Chemicaliën (€ 400.000 voordelig)
De inbedrijfstelling van de nieuwe slibontwateringsinstallatie is vertraagd ten opzichte van de oorspronkelijke begroting. Hierdoor is de toename van het verbruik van chemicaliën minder. Daarnaast staat de reserve centrifuge op non-actief ten behoeve van uitval van de huidige persen. 

Gezuiverd afvalwater
Elektriciteitskosten (€ 650.000 nadelig)
Voor de opgave waterketen verwachten we de begroting voor elektriciteitskosten te overschrijden als gevolg van diverse factoren. De leveringskosten zijn hoger door de grote hoeveelheid neerslag in de eerste helft van het jaar. De gunstige tarieven en lagere energiebelasting dempen deze kostenstijging enigszins. De kosten voor netbeheer zijn hoger dan de uitgangspunten in de begroting. Een andere kostenverhogende component is de bijdrage voor het lidmaatschap aan de energiecoöperatie. Dankzij verrekening van opgewekte zonne-energie is nog een aanvullende meevaller gerealiseerd. 

Getransporteerd afvalwater
Persleidingbreuken (€ 140.000 nadelig)
Er is een aantal kostbare persleidingbreuken opgetreden. Op enkele locaties met bebouwing of verkeer zorgde dat voor ingrijpende herstelmaatregelen. Het begrote bedrag hiervoor is niet voldoende om de te maken kosten te kunnen dekken die de begroting overstijgen.

Overige baten / lasten / ondersteunende beleidsproducten
Onderzoek (€ 220.000 nadelig)
Voor enkele onderzoeken voorafgaand aan grotere investeringsprojecten wordt de expertise van de markt ingeschakeld om tot een gedragen plan te komen. Dat brengt een overschrijding van het planvormingsbudget met zich mee.

Derden (€ 220.000 nadelig)
Deze opgave verricht een aantal diensten voor derden. De bemonstering voor covid wordt dit jaar afgebouwd waardoor de bijdrage van het Rijk lager uitvalt. Het aanbod van afvalwater en slurry op rwzi’s blijft in het 1e halfjaar ook iets achter bij de begroting.

Investeringen

Terug naar navigatie - Investeringen

In onderstaande tabel is de eindewerk-inschatting per project weergegeven. De eindewerk-inschatting is de prognose van de totale investeringskosten van een lopend project. De kosten van een project kunnen na verloop van tijd gaan afwijken van het vrijgegeven krediet, inclusief hetgeen is verwerkt aan afromingen en aanvullend krediet.

Lopende projecten

bedragen x € 1.000

  Toegekend krediet t/m rapportageperiode Eindewerkinschatting (EWI) Verschil
  Bruto (A) Netto (B) Bruto (C) Netto (D) Bruto (A-C) Netto (B-D)
rwzi's en transportstelsels 28.502 28.502 27.979 27.978  523 524
Energiemaatregelen 2.958 2.958 2.958 2.958 0 0
Optimaliseren slibketen L'warden en H'veen 50.250 50.250 50.250

50.250

0 0
Totaal 81.710 81.710 81.187

81.186

-/-523 -/-524

 

Projecten met een onder- of overschrijding
Bij deze voortgangsrapportage is er voor deze opgave geen sprake van lopende projecten met een afwijking op het krediet van meer dan € 100.000 of meer dan 5% worden aangegeven. Derhalve hoeft er bij het vaststellen van de voortgangsrapportage voor deze opgave geen  kredieten  aangepast te worden.

Financiële projectrisico's

Op dit moment is de bouw van de nieuwe slibontwatering in Heerenveen nog in volle gang, maar om meerdere redenen is inmiddels behoorlijke vertraging ontstaan. De totale vertraging is opgelopen tot meer dan acht maanden, maar in de planning houden we nog vast aan in bedrijfstelling eind oktober 2024. Er is onenigheid tussen WF en de aannemer over de kosten van deze vertraging. WF heeft hierop juridisch advies ingewonnen en heeft op basis van dit advies de claims afgewezen.

Verstrekkingen

bedragen x € 1.000

  Oorspronkelijke begroting Prognose 2 2024 Verschil
  Bruto (A) Netto (B) Bruto (C) Netto (D) Bruto (A-C) Netto (B-D)
RWZI's en transportstelsels 8.850 8.850 6.945 6.945  1.905  1.905
Groot Onderhoud en KAM 1.900 1.900 1.900 1.900 0 0
KRW Maatregelen t.b.v. waterketen 500 500 500 500 0 0
Infrastructuur geautomatiseerde assets WK 2.800 2.800 2.800 2.800 0 0
Waterschoon 3.0 500. 500 0 0  500  500
Totaal 14.550 14.550 12.145 12.145 2.405 2.405

Toelichting op verstrekkingen

Er is nog € 2,4 miljoen beschikbaar voor verstrekkingen in 2024. Er zijn voldoende projecten in voorbereiding. De vraag is of deze tijdig kunnen worden aangevraagd in 2024. Dit is afhankelijk van de beschikbare capaciteit

Voortgang specifieke projecten

RWZI Franeker / Sint Annaparochie

Dit  project loopt volgens planning. In het eerste kwartaal van 2025  volgt de systeemkeuze/het schetsontwerp voor zowel RWZI Franeker als de persleiding.