Opgave Bestuur en organisatie

Portefeuillehouder(s): Luzette Kroon, Cees Pieter van Burgsteden, Remco van Maurik, Gerben de Boer, Monique Plantinga en Frank Jorna
Organisatie: Opgaven Strategie en Omgeving, Assetmanagement en Bedrijfsvoering

Waar zijn we van?

Terug naar navigatie - Waar zijn we van?

We zorgen ervoor dat ons bestuur en onze organisatie toegerust zijn op het uitvoeren van de taken, nu en in de toekomst. Daartoe hebben we drie opgaven ingericht, namelijk Strategie & Omgeving, Assetmanagement en Bedrijfsvoering.

Strategie & Omgeving wil bestuur en organisatie toerusten op de maatschappelijke ontwikkelingen die van betekenis zijn voor het waterschapswerk, nu en in de toekomst. Door stil te staan bij de vraag wat mogelijk over enkele jaren de agenda bepaalt, kunnen we ons tijdig én beter voorbereiden op de voor ons relevante ontwikkelingen. We bepalen de lange termijndoelen en richting van de organisatie, in nauwe verbinding met de samenleving. Kernwoorden voor deze opgave zijn: vooruitkijken, vernieuwen, samenwerken en onszelf positioneren als waterautoriteit, die spreekt namens het water.

Assetmanagement staat voor de ontwikkeling van professioneel beheer en onderhoud van onze infrastructuur waarmee we bijdragen aan de strategische (beleids-)doelen van Wetterskip Fryslân. We willen de organisatie ontwikkelen van traditionele beheersorganisatie naar een strategische assetmanagementorganisatie. We willen het mogelijk maken dat we in de toekomst op basis van betrouwbare informatie keuzes kunnen maken, waarbij we kijken naar de prestaties die van onze assets worden verwacht, naar de risico’s die Wetterskip Fryslân loopt bij achterblijvende prestaties en naar de kosten die met onze assets gemoeid zijn. 

Bedrijfsvoering is ondersteunend aan onze primaire opgaven. Streven is de dienstverlening in te richten op de uitdagingen waar we als Wetterskip voor staan en komen te staan. Naast het op niveau houden van de huidige diensten, steken we in 2025 daarom ook tijd en geld in de vernieuwing en verbeteringen van de processen. 

Prestatie indicatoren

Terug naar navigatie - Prestatie indicatoren
Beleidsproduct Prestatie indicator Doelstelling vastgesteld beleid Meetwaarde 2025
Ondersteunende beheerproducten Betaaltermijn facturen Binnen 30 dagen 93% binnen 30 dagen
Terug naar navigatie - Trends en ontwikkelingen

De opgave Bestuur en Organisatie wordt beïnvloed door de ontwikkelingen zoals deze in het hoofdstuk "Externe en interne ontwikkelingen" zijn verwoord. Deze ontwikkelingen vragen van ons dat we blijven vooruitkijken, aanpassen en vernieuwen.

De klimaatverandering heeft een grote invloed op ons werk. Om klimaatverandering tegen te gaan voeren we ons klimaatprogramma uit. Ook hebben we de Blauwe Omgevingsvisie opgesteld, waarin we onze visie geven op een klimaatrobuust watersysteem. Met de toenemende effecten van klimaatverandering is het steeds belangrijker om water en bodem sturend als uitgangspunt te nemen in de ruimtelijke ordening, zoals wij in onze BOvi hebben gedaan. 
Belangrijk voor de implementatie van de BOvi was het FPLG, dat een onzeker traject is geworden nu middelen uit het Transitiefonds zijn komen te vervallen. We moeten nu een nieuwe route kiezen om onze plannen tot uitvoering te brengen. We willen aan de slag, het liefste samen met de andere overheden (als één overheid) en gebiedsgericht.

De verontreiniging van ons water is een strategisch onderwerp. We willen ons waterkwaliteitsbeleid herijken en we hebben een monitoringsvisie nodig, zodat we toegerust zijn op de nieuwe wet- en regelgeving en kunnen blijven voldoen aan de verwachtingen van onze stakeholders.  We hebben ook aandacht voor energie en biodiversiteit (ter ondersteuning van onze opgaven) in deze begroting en we verwachten dat deze onderwerpen prominent op de agenda blijven staan om betrouwbaar en toekomstbestendig te kunnen zijn.

In deze tijden met meer afstand tussen burger en overheid zullen we in nauwe verbinding met onze omgeving moeten staan om draagvlak te krijgen voor de veranderingen die nodig zijn in het watersysteem. We willen erkend worden als waterautoriteit, zodat we invloed kunnen uitoefenen en de waterbelangen behartigen.

We ontwikkelen ons naar een strategische assetmanagementorganisatie om beter voorbereid te zijn op de uitdagingen zoals klimaatverandering. Het stelt ons in staat om de juiste balans tussen prestaties, risico's en kosten te hebben. Deze afweging wordt belangrijker, omdat onze opgaven en dus kosten toenemen.

De digitalisering, krapte aan grondstoffen en arbeidskrachten hebben invloed op onze organisatie. Het is essentieel om bij te blijven, zodat we digitale innovaties tot stand kunnen brengen en datagedreven kunnen werken. We verbeteren onze bestaande informatiesystemen en werken tegelijkertijd aan een digitale transformatie. Daarnaast zal er onverminderd aandacht zijn voor de security van alle systemen die wij gebruiken. 

Hoewel data en technologie essentieel zijn voor ons werk, is het van cruciaal belang dat we de menselijke factor niet uit het oog verliezen. Uiteindelijk zijn het de mensen die ons werk doen. Hoe behouden we onze medewerkers en hoe zorgen we dat we een aantrekkelijke werkgever zijn?

De omgevingsscan is aanleiding voor het tegen het licht houden van de visie op onze bedrijfsvoering. De externe factoren gecombineerd met andere manieren van werken als gevolg van bijvoorbeeld procesautomatisering en inzet van Artificial Intelligence (AI), gaan invloed hebben op de manier waarop wij ons werk doen. In 2025 komen we met een visie op hoe onze organisatie zich de komende jaren gaat ontwikkelen. Vervolgens zal dit vertaald worden naar benodigd personeel, maar bijvoorbeeld ook naar benodigde bedrijfspanden en dienstauto's.  Hiermee krijgen we inzicht in de kostenkant van de organisatie voor de komende jaren. Naast de omgevingsscan zijn ook vragen uit het AB gesteld over toekomstige ontwikkeling van onze organisatie o.a. over efficiëntie van de inzet van middelen en capaciteit reden geweest om een visie te ontwikkelen op onze organisatie. 

Strategie en omgeving

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Klimaatbestendig worden

Terug naar navigatie - Klimaatbestendig worden

We hebben in samenwerking met de provincie de Blauwe Omgevingsvisie (BOvi) ‘Fryslân Klimaatbestendig 2050+’ opgesteld. De BOvi is een langetermijnvisie voor een klimaatbestendige toekomst van het Friese watersysteem. De kaders van het Rijk over de sturende rol van water en bodem in de ruimtelijke ordening, zijn hierin vertaald naar Fryslân.

We gaan de komende jaren de BOvi concreter maken door deze te implementeren in ons beleid en in onze instrumenten. Aan het algemeen bestuur is beloofd om een BOvi-uitvoeringsprogramma te maken en dat te integreren in het Waterbeheerprogramma (WBP). 

We zullen de BOvi ook inbrengen in processen van andere partijen die plannen maken voor de ruimtelijke ordening. We hebben de BOvi gebruikt als input bij de totstandkoming van het Fries Programma Landelijk Gebied (FPLG) en brengen deze in bij actualisering van de Provinciale Omgevingsvisie (POvi). 

In 2025/2026 bepalen we in hoeverre een herijking van de BOvi opportuun is, bijvoorbeeld gezien klimaatscenario's. De BOvi geeft met name een visie op het thema "voldoende". We zullen deze visie op een later moment kunnen verbreden met "veilig" en "schoon" met een visie op waterkerende landschappen en een visie op de waterketen. 

Wat gaan we daar voor doen?

Klimaatneutraal worden

Terug naar navigatie - Klimaatneutraal worden

We passen ons niet alleen aan op de gevolgen van klimaatverandering, we streven er ook naar om onze eigen impact op klimaatverandering te verkleinen. Hiertoe hebben we een klimaatprogramma opgesteld, waarmee we energieneutraal, klimaatneutraal en circulair willen worden. 

We streven naar verduurzaming, terwijl we ook moeten waarborgen dat onze energievoorziening betrouwbaar, beschikbaar en betaalbaar blijft. Ons werk vraagt veel energie en dan vooral elektriciteit. Energie is een strategisch onderwerp geworden voor ons als waterschap. We hebben te maken met netcongestie en de transportkosten stijgen door de grootscheepse uitbreiding en verzwaring van het elektriciteitsnet. Ook vanwege andere ontwikkelingen is de energieprijs de afgelopen jaren lastig voorspelbaar gebleken. Om grip te krijgen op de uitdagingen op dit terrein stellen we een energievisie op.   

Het rapporteren over onze impact op mens en milieu, waaronder op het klimaat, wordt steeds belangrijker. Er is een toename van wet- en regelgeving die het organisaties verplicht om hierover transparant te zijn. Ook is er een groeiende druk vanuit publiek, banken en stakeholders om opener te zijn over de duurzaamheid van de activiteiten. 

Wat gaan we daar voor doen?

Verbeteren biodiversiteit ten behoeve van onze opgaven

Terug naar navigatie - Verbeteren biodiversiteit ten behoeve van onze opgaven

We maken gebruik van ecosysteemdiensten die afhankelijk zijn van biodiversiteit. De natuur werkt voor ons. Planten zuiveren het water, houden oevers en dijken stevig en concurreren met exoten en blauwalgen. Daarmee verminderen of voorkomen ze overlast door bijvoorbeeld giftige stoffen, oeverafkalving, overmatige baggervorming, Amerikaanse rivierkreeften en grote waternavel. We laten in fysieke opgaven Waterveiligheid, Watersysteem en Waterketen zien welke maatregelen wij op het gebied van biodiversiteit nemen. 

  • In de opgave Watersysteem bestrijden we exoten en verbeteren en beschermen we de kwaliteit van het oppervlaktewater
  • In de opgave waterveiligheid voorkomen we schade die dieren als bevers, dassen, invasieve rivierkreeften en muskusratten kunnen toebrengen aan keringen
  • In de opgave Waterketen zal extra aandacht besteed worden aan het verbeteren van het onderhoud op onze eigen terreinen door Grienskip. We realiseren kansen op onze eigen gemalenterreinen en overige terreinen om de biodiversiteit te verbeteren. 

Daarnaast moeten we voldoen aan wettelijke verplichtingen zoals de Kaderrichtlijn Water, beschermde soorten (Omgevingswet) en Europese Unielijst invasieve exoten. Aandacht voor biodiversiteit is daarmee onderdeel van ons reguliere werk, het  draagt bij aan een effectief waterbeheer. Voor het oplossen van onze opgaven nemen we natuurlijke oplossingen mee in de afweging. We kijken dus breder dan alleen naar technische oplossingen. Biodiversiteit is een indicator voor een goede ecosysteemtoestand.

Wat gaan we daar voor doen?

Innovatief zijn

Terug naar navigatie - Innovatief zijn

Innovatie zien we als wezenlijk onderdeel van het waterschapswerk. Vanuit onze rol als waterautoriteit maken we verbinding met onderwijsinstellingen, bedrijfsleven en de maatschappij om met nieuwe kennis en inzichten de wateropgaven aan te kunnen. Zo werken we onder andere samen met Wetsus en Centre of Expertise Water Technology (CEW) en innoveren we met andere waterschappen via het Waterschapshuis en de STOWA.

We ontwikkelen in 2024 een voorstel om ons innovatieprogramma verder te ontwikkelen langs drie lijnen: technologisch, data/digitaal en sociaal. We zorgen voor meer regie in ons innovatieprogramma. We vergroten de zichtbaarheid door te laten zien aan welke innovaties we werken. 

Wat gaan we daar voor doen?

Versterken verbinding met de samenleving

Terug naar navigatie - Versterken verbinding met de samenleving

We willen de verbinding met de samenleving versterken om effectiever, transparanter en in nauwe samenwerking met de gemeenschap te opereren.  Zo komen we tot betere besluitvorming en kunnen we profiteren van kennis in de samenleving.  Ook zal zo het draagvlak voor beslissingen kunnen vergroten, waardoor implementatie van beleid en projecten soepeler verlopen. 

Door gebiedsgericht werken, samenwerking als één overheid en participatie in te zetten, zullen we als waterschap effectiever, responsiever en meer in lijn met de behoeften en verwachtingen van de samenleving opereren. Dit leidt tot een sterkere relatie met de gemeenschap die we dienen.

We hebben inmiddels gebiedsteams paraat  waarmee we per gebied een aanspreekpunt hebben op operationeel, management en bestuurlijk niveau. We hebben zo ook zicht op de issues en gebiedsprocessen die er per gebied spelen. Wij zoeken de mogelijkheden op om in gebiedsprocessen onze wateropgaven in te brengen.

Wat gaan we daar voor doen?

Positioneren als waterautoriteit

Terug naar navigatie - Positioneren als waterautoriteit

Nog meer dan voorheen is ‘spreken namens water’ van belang. Om water en bodem daadwerkelijk sturend te laten zijn, om de BOvi echt te laten doorwerken, zullen we op meer plekken en manieren dan voorheen het belang van water zichtbaar moeten maken. En naast spreken namens water wordt ook meedenken namens water belangrijker: we zullen meer aan de voorkant met andere overheden en maatschappelijke partijen moeten meedenken om te ontwerpen/vorm te geven hoe de ruimtelijke ordening eruit moet zien. Hierin willen wij ons positioneren als de waterautoriteit, toonaangevend bij het ontwerp van het grote watersysteem en leidend bij de realisatie daarvan.

Wat gaan we daar voor doen?

Assetmanagement

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Transitie van traditionele beheerorganisatie naar assetmanagementorganisatie

Terug naar navigatie - Transitie van traditionele beheerorganisatie naar assetmanagementorganisatie

We willen zoals is beschreven in ons Strategisch Assetmanagementplan (SAMP) groeien van een traditionele, reactieve beheerorganisatie naar een volwassen assetmanagementorganisatie. Doel is om voor onze assets zo optimaal mogelijke keuzes te maken op basis van kosten, prestaties en risico's. Hierbij willen we verder vooruitkijken en rekening houden met ontwikkeling die op ons afkomen. 
Deze transitie is van invloed op de manier waarop we werken en heeft directe impact op werkprocessen, organisatiecultuur en het vastleggen en inzetten van data.  

Wat gaan we daar voor doen?

Komen tot een integraal informatiemanagement

Terug naar navigatie - Komen tot een integraal informatiemanagement

Informatievoorziening rondom assets is belangrijk voor het maken van gefundeerde keuzes als het gaat om prestaties, kosten en risico's van assets. Dit vraagt om datagedreven werkprocessen en werkwijzen. 
Omdat we worden geconfronteerd met steeds meer wetgeving en verplichtingen rondom ons informatielandschap, is de afgelopen jaren in kaart gebracht voor welke opgaven we staan. Op deze 'Routekaart Informatievoorziening (IV)' zijn verschillende doelstellingen en projecten benoemd.  De ontwikkeling die wij doormaken om duurzaam datagedreven te kunnen werken  sluit aan bij de bestuurlijke visie op digitale transformatie, zoals gepubliceerd in 'De Vaarkaart - Unie van Waterschappen'.
De komende jaren werken we aan de continuïteit van de informatievoorziening en nemen we afscheid van verouderde systemen en infrastructuur met een aflopende levensduur. We leggen daarmee de basis om assetmanagement verder te ontwikkelen.

Wat gaan we daar voor doen?

Bedrijfsvoering

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Beheersbaar en voorspelbaar zijn

Terug naar navigatie - Beheersbaar en voorspelbaar zijn

Een beheersbare en voorspelbare ICT-omgeving is essentieel omdat hieraan intern en extern steeds hogere eisen worden gesteld. Om de toenemende afhankelijkheid en complexiteit van de informatievoorziening het hoofd te bieden werken we volgens een architectuurbenadering. Het helpt ons om een beheersbare, voorspelbare en veilige informatievoorziening op te bouwen die voldoen aan onze eisen.

Wat gaan we daar voor doen?

Verslimmen en innoveren

Terug naar navigatie - Verslimmen en innoveren

We willen vanuit het programma Digitale Transformatie (DT) een bijdrage leveren aan het tot stand brengen van concrete innovatieve projecten en een innovatieve mindset, die bijdraagt aan vernieuwing en verbetering van werkprocessen.

Wat gaan we daar voor doen?

Vervangen en vereenvoudigen van verouderde Informatievoorziening

Terug naar navigatie - Vervangen en vereenvoudigen van verouderde Informatievoorziening

Er is  een aantal verouderde systemen actief in ons ICT-landschap. De doelstelling is om verouderde applicaties en infrastructuur uit te faseren. De vervanging van een aantal informatiesystemen biedt de mogelijkheid om ontbrekende functionaliteiten toe te voegen en biedt het de kans om verouderde infrastructuur te vervangen door moderne en betrouwbare apparatuur.  

Wat gaan we daar voor doen?

Een toekomstbestendig en financieel gezond waterschap zijn

Terug naar navigatie - Een toekomstbestendig en financieel gezond waterschap zijn

Het worden van een toekomstbestendig en financieel gezond waterschap is een belangrijke ambitie in ons coalitieakkoord. De dynamiek van ontwikkelingen in onze omgeving verandert. Het is belangrijk hierop zo goed mogelijk in te spelen en ons hierop aan te passen. In de Perspectiefnota 2025-2029 hebben we de bekende effecten van onzekerheden en risico's zo goed mogelijk vertaald in het effect op de nettolasten. 

Wat gaan we daar voor doen?

Een aantrekkelijke werkgever zijn met competente medewerkers

Terug naar navigatie - Een aantrekkelijke werkgever zijn met competente medewerkers

De huidige medewerkers zijn onze ambassadeurs. Als zij tevreden zijn over hun rol en hun werkgever, staat de deur voor nieuw personeel al open. Voor het huidige personeel willen we goed werkgeverschap blijven vervullen. Voor aankomende medewerkers zijn we aantrekkelijk, dat willen we zo houden. 

Wat gaan we daar voor doen?

We zijn een datagedreven organisatie

Terug naar navigatie - We zijn een datagedreven organisatie

We willen meer inzicht verkrijgen door data te combineren en te analyseren. Onze organisatie hanteert een datagedreven werkwijze, waarbij we onze medewerkers het vertrouwen en de middelen geven om te experimenteren. Zo kunnen technologie effectief inzetten voor gerichte verbeteringen.

Wat gaan we daar voor doen?

Zorgen voor een duurzame werkomgeving

Terug naar navigatie - Zorgen voor een duurzame werkomgeving

We houden onze assets op peil. Het gaat daarbij om de instandhouding en het gebruik. Ten aanzien van huisvesting onderscheiden we technische gebouwen, zoals op de rwzi's, en overige gebouwen. Overige gebouwen zijn ons hoofdkantoor, de werkplaatsen, het bezoekerscentrum bij het Woudagemaal en (verhuurde) woningen.

Wat gaan we daar voor doen?

Wat mag het kosten?

Terug naar navigatie - Wat mag het kosten?

In onderstaande tabel zijn de baten en de lasten voor de opgave Bestuur en organisatie opgenomen. Deze zijn per beleidsproduct weergegeven, waarbij de indeling naar beleidsproduct gelijk is aan de landelijke standaardindeling voor waterschappen. 

bedragen x € 1.000
Opgave Bestuur en organisatie Actuele begroting 2024 Begroting 2025 Begroting 2026 Begroting 2027 Begroting 2028 Begroting 2029
Baten
Beheerinstrumenten watersystemen 0 124 124 124 124 124
Beheersinstrumenten waterkeringen 0 29 29 29 29 29
Belastingheffing 3 3 3 3 3 3
Bestuur 77 185 185 185 185 185
Eigen plannen 0 536 536 536 536 536
Externe communicatie -0 440 440 440 440 440
Ondersteunende Beheerproducten 746 1.496 1.312 1.269 1.270 1.270
Plannen van derden -0 700 700 700 700 700
Totaal Baten 826 3.513 3.329 3.286 3.288 3.288
Lasten
Aanleg, verbetering en onderhoud watersystemen -285 -288 -291 -294 -297 -297
Beheerinstrumenten watersystemen -1.354 -1.709 -1.759 -1.802 -1.856 -1.897
Beheersinstrumenten waterkeringen -473 -566 -577 -596 -607 -617
Belastingheffing -3.486 -3.449 -3.729 -3.826 -3.839 -3.850
Bestuur -5.765 -6.562 -6.728 -6.898 -7.073 -7.208
Eigen plannen -2.378 -4.547 -4.274 -4.264 -4.192 -4.253
Externe communicatie -96 -535 -546 -557 -569 -569
Invordering -1.922 -1.882 -2.048 -2.101 -2.101 -2.101
Ondersteunende Beheerproducten -38.858 -37.637 -37.437 -38.018 -38.499 -39.198
Plannen van derden -728 -1.022 -1.035 -1.048 -1.062 -1.071
Totaal Lasten -55.344 -58.196 -58.423 -59.404 -60.094 -61.060
Totaal opgave -54.518 -54.683 -55.094 -56.118 -56.807 -57.772
Mutaties reserves
Onttrekkingen
Stortingen
Totaal mutaties reserves
Netto lasten opgave

Toelichting op Wat mag het kosten?

Terug naar navigatie - Toelichting op Wat mag het kosten?

Begroting 2025 in vergelijking met 2024
Anders dan voorgaande jaren worden de baten en lasten van begroting 2025 - 2029 afzonderlijk gepresenteerd. Dit was in de begroting 2024 nog niet het geval. Dat zorgt bij een aantal beleidsproducten voor een scheve vergelijking omdat de baten in 2024 gesaldeerd zijn met de lasten. Deze worden niet afzonderlijk toegelicht.

Significante afwijkingen
Naast de reguliere budgettoename ten gevolge van de loon- en prijsindexaties worden hieronder de significante afwijkingen per beleidsproducten weergegeven:

Eigen Plannen
Deltaplan Agrarisch Waterbeheer
De oorsprong van dit project gaat terug naar 2016. Destijds is besloten om de jaarlijkse bijdrage van € 100.000 uit het innovatiebudget te financieren.  Feitelijk beschouwd gaat het DAW (Deltaplan Agrarisch Waterbeheer) niet om innovatie. Door het DAW te financieren naast het innovatiebudget ontstaat weer ruimte voor  innovatieprojecten. Het DAW wordt in 2027 afgerond.

Opstellen Visie op de waterketen
De Visie op de Waterketen vervangt de in 2019 vastgestelde Beleid- en beheernota waterzuiveren. In deze nieuwe Visie voor de Waterketen wordt de gehele waterketen meegenomen. Dit betekent dat ook onze waterpartners (waterbedrijf, gemeenten en de provincie) worden betrokken. Daarnaast ontwikkelen we een  strategie (hoe we de visie bereiken) en een uitvoeringsagenda (wat we hiervoor gaan doen). In de visie verwerken we de herziene EU-richtlijn Stedelijke afvalwater. Daarnaast blijft de KRW (ook na 2027) een rol spelen als het gaat om hoe om te gaan met zeer –zorgwekkende stoffen (waaronder zware metalen en bestrijdingsmiddelen) en medicijnresten. De visie wordt in 2026 afgerond. In 2025 gaat het om € 150.000.

PHA2Scale Transitiefase
Caleyda is een waardevol product, waarvoor de waterschappen de belangrijkste grondstof PHA kunnen leveren. Wetterskip Fryslân heeft hierin geïnvesteerd met vier andere waterschappen. Het project heeft ons naast (technologische) kennis, ook veel aanzien opgeleverd. Het project wordt niet alleen in Nederland, maar ook ver daarbuiten gevolgd door potentiële afnemers.  
Deze ruimtevrager brengt het project de laatste stap die nodig is om een productiefaciliteit te realiseren zodat het product een marktintroductie kan krijgen. Voor deze laatste stap wordt € 200.000 ingezet. 

Ondersteunende beheerproducten
Brandstofprijzen
Zowel het groot materieel, bestaande uit tractors, kranen en dergelijke als de werkbussen, gebruiken HV-100 als brandstof, passend bij de duurzaamheidsdoelstellingen. De lasten in de begroting jaar 2025 nemen met € 200.000 toe ten opzichte van de vorige begroting door de hogere marktprijs.

Veilig werken
Strengere regelgeving vraagt om meer onderzoek voorafgaand aan het uitvoeren van werkzaamheden aan elektrische installaties. De lasten in de begroting jaar 2025 nemen met € 75.000 toe als gevolg van de aangescherpte veiligheidseisen.

Informatieveiligheid
In 2025 verbeteren we de continuïteit en de bedrijfszekerheid van de geautomatiseerde installaties in het kader van informatieveiligheid. Het proactief beschermen tegen cyberdreigingen, het voldoen aan wet- en regelgeving zoals de AVG,  WPG, BIO en CSIR-normen1 , en het naleven van de herziene NIS2-richtlijn zijn essentiële maatregelen om de vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van informatie te waarborgen. Hiermee is een lastenstijging van € 445.000 gemoeid.

Circulaire bedrijfsvoering
Het inkopen van goederen, diensten en werken is onderdeel van onze bedrijfsvoering. Met de keuzes die we hierbij maken, kunnen we een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en het duurzaam (her)gebruik van materialen. Hiervoor is in 2024 een uitvoeringsprogramma circulaire bedrijfsvoering gemaakt. Met de uitvoering daarvan voldoen we aan de afspraken uit de landelijke transitieagenda circulaire economie. De coördinator van het uitvoeringsprogramma verzorgt de verankering van de duurzame doelen in het inkoopbeleid. Het gaat om het aansturen van het uitvoeringsprogramma circulaire bedrijfsvoering, het coördineren van onderwerpen die gerelateerd zijn aan inkoop en aanbesteding gerelateerde onderwerpen en de samenwerking met anderen zoals de Vereniging Circulair Friesland. Voor de coördinator is jaarlijks € 60.000 beschikbaar.

Focus op energie
De energietransitie en de energiecrisis door geopolitieke ontwikkelingen hebben invloed op de energievoorziening in Nederland. Dit maakt de energievoorziening, samen met de afhankelijkheid van energie, tot een strategische asset voor de waterschappen. In het E3B-project van de Unie van Waterschappen is geconcludeerd dat de waterschappen per direct aan de slag moeten met het organiseren van een betaalbare, betrouwbare en beschikbare energievoorziening. In 2025 maken we daarvoor een energievisie met bijbehorend uitvoeringsprogramma. Het is belangrijk de uitvoering daarvan goed te organiseren. Daarvoor stellen we een energieteam samen met een duidelijke opdracht en inbedding in de organisatie. Hiervoor is jaarlijks € 120.000 beschikbaar.

Investeringen 2025 - 2029

Terug naar navigatie - Investeringen 2025 - 2029
Investeringen
(bedragen x € 1.000)
Verzamelbesluit 2025 2026 2027 2028 2029
Emissie loos, energie neutraal en duurzaam A 5.000 5.000 5.000 5.000 5.000
Klimaatadaptatiepad B 500 1.000 2.500 9.000 12.500
Klimaatadaptatiepad GLB-NSP A 500 1.000 2.500
Vervanging hard- en software A 410 410 410 410 410
ICT actualisatie omgevingswet A 300
Vervanging materieel, voertuigen en overig A 1.037 467 1.932 65 265
Laboratorium A 216 270 270 270 270
Totaal 7.663 8.447 12.612 14.745 18.445
A = voorstel tot vrijgave via verzamelbesluit bij begroting 2025
B = separaat voorstel richting dagelijks en algemeen bestuur