Opgave Watersysteem

Portefeuillehouder(s):  Gerben de Boer, Cees Pieter van Burgsteden, Monique Plantinga, Remco van Maurik
Organisatie: Opgave Watersystemen

Waar zijn we van

Terug naar navigatie - Waar zijn we van

Het watersysteem zorgt voor een juiste kwantitatieve verdeling van water. Het areaal bestaat uit de friese boezem en uit geautomatiseerde kunstwerken, stuwen en inlaten die we inzetten. De hoofd- en schouwwatergangen zorgen voor een fijnmazig watersysteem waarmee we landbouw, natuur en de mienskip in Fryslân en het Westerkwartier van Groningen bedienen.

Goed waterbeheer van de boezem staat in directe relatie met de zogenaamde deelsystemen van ons watersysteem.  De deelsystemen onderscheiden zich in zandgebieden, veengebieden en kleigebieden met allemaal hun specifieke eigenschappen, geschiedenis en opgaven voor het waterbeheer.  We gaan door met de uitwerking van maatregelen in de diverse gebieden.

Om watertekort op te vangen en wateroverlast te voorkomen maken we gebruik van de werking van de Friese boezem. Dit uniek watersysteem omvat een aaneengesloten stelsel van meren en kanalen.  Via de boezem voeren we water vanuit de beken en polders af naar het Lauwersmeer, de Waddenzee en het IJsselmeer.  Watertekorten vullen we aan vanuit het IJsselmeer en we verdelen dit in ons beheergebied door het handhaven van een goed oppervlaktewaterpeil in de peilvakken.

Naast het reguleren van water, beschermen en verbeteren we ook het oppervlaktewater. Ongeveer de helft van het oppervlakte aan water in ons gebied is aangewezen als KRW-waterlichaam. Hiervoor gelden specifieke doelen voor de waterkwaliteit. 

Samen met andere overheden, landbouw, natuur en de mienskip maken we plannen voor inrichten van bergingsgebieden voor water. Ook laten we zien dat we als waterautoriteit sturend willen en kunnen zijn voor de ruimtelijke inrichting van Fryslân. 

Prestatie indicatoren

Terug naar navigatie - Prestatie indicatoren

Om inzicht te verlenen in onze reguliere bedrijfsvoering hebben we onderstaand onderwerpen genoemd met de aandachtspunten die we hieraan geven. Nadere omschrijving is terug te vinden onder hoofdstuk Vervullen van de maatschappelijke functie.

  Aandachtspunten Meetwaarde 2025
Aanleg, Verbetering en onderhoud watersystemen

Vervangen en reviseren assets

 

 

Zomer- en herfstonderhoud uitvoeren aan hoofdwateren

Regulier onderhoud uitvoeren aan hoofd- en secundaire wateren

Vervangen dammen en duikers

Sifons vervangen

Maaibeleid

Bestrijden exotische waterplanten

•    8 gemalen vervangen
•    1 gemaal opheffen (koppeling met ander gemaal)
•    4 gemalen reviseren
•    4 stuwen reviseren 
 
Uitgevoerd onderhoud volgens beheer en onderhoudsplan

Volgens overeenkomsten "stedelijk water'

Volgens jaarplan en met piepsysteem

Volgens programma Sifons

Rekening houdend met de biodiversiteit

Geen of nauwelijks meldingen van grote overlast of schade

Beheer hoeveelheid water

Uitvoeren preventieve werkorders

Stuwen en inlaten vervangen of reviseren

Peilbeheer

> 1000 orders

200 stuwen en inlaten
 

Baggeren

Hoofdwateren

Grote vaarten

Kwaliteit baggeren

in 3 rayons wordt het baggerprogramma uitgevoerd

twee grote vaarten zijn gebaggerd

Monitoring

Waterkwantiteit (excl. meetpunten bij gemalen en beweegbare stuwen)

Waterkwaliteit

Conform plan

Conform plan

Handhaving en Toezicht

we houden toezicht op en handhaven de Waterschapsverordening en de Omgevingswet (milieu)

we houden toezicht op en handhaven de Waterschapsverordening (voorheen keur)

 

wordt de hercontrole binnen de afgesproken tijdsbestek uitgevoerd

wordt de handhavingsbrief binnen de daarvoor gestelde tijd verstuurd.

 

Vergunning Directe  lozingen

Vergunningverlening handelt dit jaar naar verwachting 1.400 aanvragen af
Eigen plannen Compensatie schade door bodemdaling verwacht wordt dat € 125.000,- aan compensatie kan worden geclaimd

 

Terug naar navigatie - Trends en ontwikkelingen

Het streven naar een robuust watersysteem is de grootste leidraad. De gids die daarvoor is ontwikkeld staat beschreven in de blauwe omgevingsvisie (BOvi). Dit richt zich met name op het doel "voldoende" in de range van veilig voldoende en schoon. De focus komt daarvoor meer te liggen op de verschillende grondsoorten in relatie tot het watersysteem (klei, veen en zand) en ook op onderdelen Wadden, Boezem en Bebouwd Gebied. Deze focus is nodig, omdat maatregelen kunnen verschillen om te komen tot het robuust watersysteem.

Daarnaast streven we naar schoon en emissieloos werken door zowel onze eigen organisatie als onze samenwerkingspartners. Dit streven staat op gespannen voet met het tijdig kunnen realiseren van onze uitvoeringsplannen. Elektrisch materieel is nog niet altijd voldoende voor handen, danwel beschikt over voldoende capaciteit. We lopen hierbij het risico dat onze plannen later worden opgeleverd dan gepland. 

Reguleren van watertekort en wateroverlast

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Bergen en doorstroom

Terug naar navigatie - Bergen en doorstroom

In droge periodes meer water vasthouden en bergen en overlast zoveel mogelijk voorkomen bij wateroverlast door goede doorstroming van water. Inzet op het bestrijden van exoten in het water.

Wat gaan we daar voor doen?

Meer berging van water

Terug naar navigatie - Meer berging van water

Om overlast en/of economische schade te voorkomen, is het nodig om meer water op te vangen en op te slaan in het boezemsysteem en de deelsystemen. Daarbij leren we van de evaluatie Hoog water evaluatie 2023/2024. Dit is onderdeel van de implementatie en daarmee uitwerking van de blauwe omgevingsvisie. (kantje boord peil, maalstops, berging met behulp van landbouw en natuur).

Wat gaan we daar voor doen?

Vergroten regionale zoetwatervoorraad

Terug naar navigatie - Vergroten regionale zoetwatervoorraad

Door de regionale zoetwatervoorraad te vergroten zijn we minder afhankelijk van het IJsselmeer en zorgen we voor een betere uitgangspositie van de grondwaterstand in het voorjaar. Dit draagt bij aan een toekomstbestendige zoetwaterbeschikbaarheid en drinkwatervoorziening op de langere termijn.

Wat gaan we daar voor doen?

Peilbesluiten

Terug naar navigatie - Peilbesluiten

We leggen voor een deel van het beheergebied peilbesluiten vast. De vrij afstromende gebieden zonder wateraanvoer maken daar geen deel meer van uit. Het gaat om verschillende typen peilbesluiten:  

  • revisiepeilbesluiten naar aanleiding van de vastgestelde watergebiedsplannen. Het gaat dan om vastlegging van de werkelijke veldpeilen, een “foto” van de actuele peilensituatie. Tijdelijke peilafwijkingen die vergund zijn in het kader van bijvoorbeeld weidevogels of HAKLAM-pilots leggen we niet vast in een revisiepeilbesluit
  • partiële herzieningen van peilbesluiten. Dit zijn peilbesluiten naar aanleiding van bijvoorbeeld peilaanvragen door inwoners, naar aanleiding van gebiedsprocessen, of ambtelijke peilwijzigingen naar aanleiding van een project van het waterschap (bijvoorbeeld het samenvoegen van peilvakken).

Wat gaan we daar voor doen?

Actieve kunstwerken

Terug naar navigatie - Actieve kunstwerken

We werken doorlopend aan het programma actieve kunstwerken. Doel is om het bestaande areaal actieve kunstwerken in een goede staat te krijgen en te houden. Dit doen we volgens een vaste werkwijze. Daarbij houden we rekening met beschikbare budgetten en (personele) capaciteiten. We vervangen en reviseren assets in ons hele beheer gebied maar er is de komende jaren speciale aandacht voor de Greidhoeke.

De Greidhoeke ligt grofweg tussen de steden Leeuwarden, Franeker, Bolsward en Sneek. In het gebied staan 191 gemalen.  De gemalen komen voor een groot gedeelte uit de jaren ‘80 en ‘90. We hebben gekozen voor een programmatische aanpak waarbij in 2030  alle (geautomatiseerde) assets in de Greidhoeke zijn onderzocht en waar nodig gereviseerd of vernieuwd. 
In de projectfase passen we de methodiek van duurzaam grond- weg- en waterbouw toe. Zo maken we duurzaamheid tot een integraal onderdeel in het ontwerp. Daarnaast werken we binnen assetmanagement aan standaardisatie waarbij we duurzaamheid, kosten en levensduur tegen elkaar afwegen.

Wat gaan we daar voor doen?

Peilbeheer

Terug naar navigatie - Peilbeheer

In ons beheergebied zijn circa 8.000 peilgebieden. Deze peilgebieden zijn vastgesteld en vastgelegd in de peilbesluitenkaart. Bij iedere asset geldt het peil uit het geldende peilbesluit. Aan de hand van de peilschalen en software voor het bedienen van assets wordt gecontroleerd of het juiste peil is ingesteld. Tijdens periodes van droogte wijken we waar nodig en waar mogelijk af van de peilbesluiten. De beheermaatregel (dreigend) watertekort geeft ons de ruimte om de peilen tijdelijk te verhogen. Tijdens periodes van verwachte wateroverlast anticiperen we juist door de peilen tijdig te verlagen om extra berging te creëren, en eventueel de berging in te zetten  door de peilen te verhogen in  de deelsystemen om (te) hoge boezemstanden te voorkomen. 

Wat gaan we daar voor doen?

Beschermen en verbeteren van het oppervlaktewater

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Schoon oppervlaktewater voor mens, plant en dier

Terug naar navigatie - Schoon oppervlaktewater voor mens, plant en dier

Schoon water is van groot belang. Voor de bescherming van de volksgezondheid, de kwaliteit van de leefomgeving, landbouw, recreatie, natuur en economie. Voor waterkwaliteit pakken we de verontreiniging van het oppervlaktewater aan en versterken we de ecologie en biodiversiteit in en om het water.

De waterkwaliteit gaat vooruit. Het water wordt steeds schoner en de biodiversiteit neemt toe. Dat komt mede door de uitvoering van de KRW-maatregelen (Kaderrichtlijn Water) en het steeds verder verbeteren van de zuiveringsrendementen op onze zuiveringen. De waterkwaliteit staat ook onder druk. Van sommige vormen van vervuiling worden we nu pas echt bewust, ook doordat we steeds beter kunnen meten. De klimaatverandering en toenemende bevolkingsdruk hebben gevolgen voor de waterkwaliteit. Voor waterkwaliteit is de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) en de vertaling daarvan in nationale wetten van groot belang. Het doel is het realiseren en behouden van een chemisch schoon en ecologisch gezond oppervlaktewater en grondwater. De EU-lidstaten moeten deze ‘goede toestand’ uiterlijk in 2027 realiseren (maar de KRW houdt daarna niet op). Schoon water is een kerntaak van het Wetterskip. Voor en na 2027 zal het werken aan schoon water een belangrijke en intensieve taak blijven. 

Voor de komende periode richten we ons op het behalen van de KRW-doelstellingen: uitvoering geven aan de geprogrammeerde aanpak voor de Kaderrichtlijn Water en een herijking van deze maatregelen in een tussentijdse evaluatie van de KRW (december 2024). Dit maatregelenpakket richt zich enerzijds op het natuurvriendelijk inrichten en beheren van watersystemen, en anderzijds op het beperken van de emissies van nutriënten en chemische stoffen naar het watersysteem (waterketen, landbouw, industrie, etc.).

Ongeveer de helft van het water in ons beheergebied behoort niet tot de KRW-waterlichamen ('niet KRW-wateren'). Met de provincie hebben we afgesproken om ons bij de bescherming van deze wateren te richten op drie categorieën, wateren in landelijk gebied, wateren in natuurgebied, wateren in bebouwd gebied. Elk van deze categorieën heeft een eigen aanpak. Daarmee gaan we de komende jaren samen met de provincie verder.

Wat gaan we daar voor doen?

Zwemwater

Terug naar navigatie - Zwemwater

Wij monitoren jaarlijks de waterkwaliteit van zwemwateren. We stellen verbeterplannen (‘zwemwaterprofielen’) op voor zwemwateren die nog geen ‘goed’ of ‘uitstekend’ scoren. Samen met onze partners nemen we maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren. Het kan hierbij om praktische maatregelen gaan, maar ook om afspraken over communicatie, regelgeving, handhaving, taakverdeling en samenwerking. De verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de maatregelen ligt bij de betrokken partijen zoals gemeenten, exploitanten en de provincie Fryslân. In sommige gevallen is er meer onderzoek naar de oorzaken van verontreinigingen nodig. Hierover maken we afspraken met de betrokken partijen. 

Wat gaan we daar voor doen?

Biodiversiteit

Terug naar navigatie - Biodiversiteit

Aandacht voor biodiversiteit is onderdeel van en gekoppeld aan ons reguliere werk en draagt bij aan schoon en voldoende water in het watersysteem. Een bedreiging voor de biodiversiteit in ons watersysteem zijn de invasieve exotische waterplanten. Door hun snelle vermeerdering maken ze schade en geven ze overlast. We willen toe naar een beheersbaar niveau waarin we geen overlast en minimale schade ondervinden. Uiteindelijk willen we invasieve exoten elimineren. Hiervoor hebben we commitment en samenwerking nodig van andere grondeigenaren.  

Wat gaan we daar voor doen?

Vervullen van de maatschappelijke functie

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Het op orde houden, eventueel samen met partners in gebieden, van het watersysteem

Terug naar navigatie - Het op orde houden, eventueel samen met partners in gebieden, van het watersysteem

We voeren specifieke taken uit voor het waterbeheer vanuit onze rol als functioneel bestuur. Hierdoor kunnen we een eigen bedrage leveren aan de maatschappij en deze volgens eigen beleidslijnen uitvoeren. Voor algemene zaken binnen ons gebied zullen we samenwerking moeten zoeken met onze (overheids)partners.

Wat gaan we daar voor doen?

Gebiedsgericht werken

Terug naar navigatie - Gebiedsgericht werken

We maken een start met een programmering van onze eigen werken. Daarna gaan we in gesprek met de anderen om deze taken eventueel in gezamenlijkheid uit te voeren. We leggen hierover afspraken vast, ook over de inzet van procesgelden en menskracht door het waterschap. De programmering van onze eigen taken is een eerste voorwaarde waar we aan moeten gaan werken.
Daarnaast zetten we de samenwerkingsverbanden die al bestaan, natuurlijk door.

Wat gaan we daar voor doen?

Klimaatneutraal en circulair

Terug naar navigatie - Klimaatneutraal en circulair

Wetterskip Fryslân is sinds 2023 energieneutraal en wil in 2030 klimaatneutraal zijn en circulair in 2050. Dit geven we vorm door de strategie Duurzaam Opdrachtgeverschap breed te implementeren in onze beleidsontwikkeling, werk- en inkoopprocessen. 

Wat gaan we daar voor doen?

Wat mag het kosten?

Terug naar navigatie - Wat mag het kosten?

In onderstaande tabel zijn de baten en de lasten voor de opgave Watersysteem opgenomen. Deze zijn per beleidsproduct weergegeven, waarbij de indeling naar beleidsproduct gelijk is aan de landelijke standaard indeling voor waterschappen. 

bedragen x € 1.000
Opgave Watersysteem Actuele begroting 2024 Begroting 2025 Begroting 2026 Begroting 2027 Begroting 2028 Begroting 2029
Baten
Aanleg, verbetering en onderhoud watersystemen 33 41 39 39 39 39
Baggeren van waterlopen en saneren van waterbodems 36 48 26 26 26 26
Beheer hoeveelheid water 659 278 278 278 278 278
Beheerinstrumenten watersystemen 0 330 330 330 330 330
Calamiteitenbestrijding watersystemen -0 -0 -0 -0 -0 -0
Eigen plannen 128 2.681 2.681 2.681 2.681 2.681
Handhaving 21 21 20 20 20 20
Monitoring watersystemen 427 468 205 205 205 205
Plannen van derden 0 334 334 334 334 334
Toezicht 53 99 81 81 81 81
Vergunningen en meldingen 588 690 692 694 696 698
Totaal Baten 1.946 4.990 4.686 4.689 4.691 4.693
Lasten
Aanleg, verbetering en onderhoud watersystemen -24.103 -25.355 -26.819 -27.481 -28.842 -30.024
Adviezen vergunningen -113 -120 -124 -127 -131 -134
Baggeren van waterlopen en saneren van waterbodems -5.534 -4.566 -5.280 -5.384 -5.477 -5.498
Beheer hoeveelheid water -28.324 -30.207 -31.050 -32.055 -33.475 -34.396
Beheerinstrumenten watersystemen -522 -1.070 -1.100 -1.129 -1.161 -1.172
Calamiteitenbestrijding watersystemen -0 -0 -0 -0 -0 -0
Eigen plannen -6.715 -9.441 -9.640 -9.840 -10.110 -10.169
Handhaving -583 -624 -642 -660 -679 -694
Monitoring watersystemen -5.016 -5.821 -6.126 -6.325 -6.505 -6.661
Plannen van derden -413 -667 -683 -700 -718 -731
Toezicht -1.266 -1.463 -1.516 -1.557 -1.594 -1.629
Vergunningen en meldingen -1.956 -2.188 -2.253 -2.312 -2.368 -2.425
Totaal Lasten -74.543 -81.521 -85.231 -87.571 -91.060 -93.533
Totaal opgave -72.598 -76.531 -80.545 -82.883 -86.369 -88.841
Mutaties reserves
Onttrekkingen
Stortingen
Totaal mutaties reserves
Netto lasten opgave

Toelichting op Wat mag het kosten?

Terug naar navigatie - Toelichting op Wat mag het kosten?

Begroting 2025 in vergelijking met 2024
Anders dan voorgaande jaren worden de baten en lasten van begroting 2025 - 2029 afzonderlijk gepresenteerd. Dit was in de begroting 2024 nog niet het geval. Dat zorgt bij een aantal beleidsproducten voor een scheve vergelijking omdat de baten in 2024 gesaldeerd zijn met de lasten. Deze worden niet afzonderlijk toegelicht.

Significante afwijkingen
Naast de reguliere budgettoename ten gevolge van de loon- en prijsindexaties worden hieronder de significante afwijkingen per beleidsproducten weergegeven:

Aanleg, verbetering en onderhoud watersystemen
In de in juli vastgestelde perspectiefnota zijn voor opgave watersysteem drie ruimtevragers opgevoerd die leiden tot een hoger budget in 2025. Voor onderhoud van watergangen in stedelijk gebied gaat het om € 108.000 .

Baggeren van waterlopen en saneren van waterbodems
In de begroting 2024 is de vrijval van de bestemmingsreserve als incidenteel budget opgenomen voor baggeren grote vaarten ten bedrage van € 428.400. Dat is in begroting 2025 niet meer het geval.

Beheer hoeveelheid water
Er is rekening gehouden met de aanschaf van oefensoftware draaiploeg Wouda gemaal (€ 150.000)  en verder nemen de energiekosten (€ 418.000) toe omdat rekening is gehouden met hogere transportkosten dan in 2024.

Eigen plannen
In de actuele begroting 2024 is de vrijval van de bestemmingsreserve als aanvullend budget opgenomen (KRW 235.000). Deze middelen zijn niet meer in de begroting 2025 meegenomen.

Investeringen 2025 - 2029

Terug naar navigatie - Investeringen 2025 - 2029
Investeringen
(bedragen x € 1.000)
Verzamelbesluit 2025 2026 2027 2028 2029
Kunstwerken actieve waterbeheersing A 12.250 13.250 13.250 13.250 13.250
Inrichting watersystemen A 1.750 1.750 1.750 1.750 1.750
KRW-inrichtngsmaatregelen A 2.200 2.200 2.200 2.200 2.200
Programma Veenweide A 500 1.300 1.300 1.400 1.400
Programma aanpak Sifons A 315 315 315 315 315
Infrastrutuur geautomatiseerde assets, WS B 400 400 300 300
Gebiedsprocessen en gebiedsgerichtwerken(v/h. FPLG) B 10.000 10.000 10.000
Zeegema(a)len(voorbereidingskrediet) B 2.000
Totaal 17.415 31.215 29.115 29.215 18.915
A = voorstel tot vrijgave via verzamelbesluit bij begroting 2025
B = separaat voorstel richting dagelijks en algemeen bestuur