Opgave Waterketen

Portefeuillehouder(s):  Remco van Maurik
Organisatie: Opgave Waterketen

Waar zijn we van

Terug naar navigatie - Waar zijn we van

Schoon en gezond water is van groot belang. Voor de bescherming van de volksgezondheid en de kwaliteit van onze leefomgeving. Maar ook voor recreatie, natuur en economie. Vanuit de opgave waterketen leveren we hier een belangrijke bijdrage aan. Belangrijke basis daarvoor is de Beleids- en Beheernota Zuiveren die in 2019 door het algemeen bestuur is vastgesteld. De maatregelen binnen deze opgave financieren we vanuit de opbrengsten van de zuiveringsheffing zoals we die elk jaar in de Heffingsverordening vaststellen.  

We zuiveren het huishoudelijk en industrieel afvalwater in ons beheergebied. Zo dragen we bij aan een goede kwaliteit van het oppervlaktewater en een duurzame leefomgeving voor mens en dier. Dit doen we door het beheren, onderhouden en continu verbeteren van onze zuiveringsinstallaties en bijbehorende transportstelsels. Het leveren van een bijdrage aan het behalen van de waterkwaliteitsdoelen van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) is een belangrijke ambitie voor ons.  

Prestatie indicatoren

Terug naar navigatie - Prestatie indicatoren

Per beleidsproduct nemen we prestatie indicatoren op die iets zeggen over onze reguliere bedrijfsvoering.

Beleidsproduct Prestatie indicator Doelstelling vastgesteld beleid Meetwaarde 2025
Getransporteerd afvalwater

Voldoen aan afnameverplichting uit rioolstelsels van gemeentes

100%

 

100%
Gezuiverd afvalwater

Stikstofemissie 

Fosfaatemissie 

maximaal 475 ton per jaar

maximaal 76 ton per jaar

< 475 ton N

< 76 ton P

Verwerkt slib

Optimalisatie van het nieuwe slibontwateringsproces 

het slib na ontwatering bestaat uit minimaal 21% droge stof  21%
Afvalwaterbehandeling door derden Verwerking aangeboden afvalwater Westerkwartier door waterschap Noorderzijlvest   100%
Terug naar navigatie - Trends en ontwikkelingen

In 2024 is de Omgevingsscan 2024 'Een blik op een onzekere toekomst' opgeleverd. Deze scan is uitgevoerd om de perspectiefnota, maar ook andere P&C-documenten, goed te kunnen beoordelen. Het is belangrijk te weten wat er de komende jaren op ons afkomt. Voor de waterketen zijn de volgende trends geïdentificeerd, waarbij voor iedere trend is aangeven wat dit (mogelijk) betekent voor ons:

  1. Scherpere eisen aan de waterkwaliteit
  2. Toenemend medicijngebruik en microverontreinigingen
  3. Schaarste personele capaciteit
  4. Energietransitie
  5. Toename van weersextremen
  6. Toename afvalwaterstroom
  7. Verdergaande digitalisering, automatisering, robotisering
  8. Circulariteit

ad 1 - Om aan de richtlijnen (Stedelijk afvalwater en KRW) te kunnen (blijven) voldoen zullen nieuwe zuiveringstechnieken noodzakelijk worden. Innovatie kan hierin veel betekenen, maar nu is al wel duidelijk dat aanzienlijke investeringen nodig zullen zijn.

ad 2 - De kans is groot dat bestaande zuiveringstechnieken niet meer voldoen en aangepast moeten worden. Mogelijk moeten extra zuiveringstrappen ontwikkeld worden om aan de lozingseisen te blijven voldoen. Dit vraagt te zijner tijd veel extra investeringen, mede doordat er veel (decentrale) zuiveringen zijn. Het zuiveringstechnisch af kunnen vangen van de verontreinigingen wordt steeds moeilijker waardoor het belang van bronaanpak toeneemt.

ad 3 - Planningen moeten afgestemd worden op de mogelijkheden van de markt om tot realisatie te komen. Waarschijnlijk zal de doorlooptijd van projecten toenemen en/of de kans op geslaagde aanbestedingen afnemen. Schaarste van personeel zal een prijsopdrijvend effect hebben. Aanpassingen aan de zuiveringen worden hierdoor duurder.

ad 4 - Schaarste kan de werking van zuiveringsinstallaties belemmeren, terwijl netcongestie de beschikbaarheid van elektriciteit voor deze installaties kan beïnvloeden. We moeten (per direct) aan de slag met het organiseren van een betaalbare, betrouwbare en beschikbare energievoorziening. Dat kan door energiediversificatie (o.a. door alternatieve energiebronnen), door energie-efficiëntie (besparen, verminderen van verlies, energiezuinige technologieën); netwerkintegratie (samenwerken met energiebedrijven en netbeheerders).

ad 5  Voor overstorten die voor problemen zorgen, moeten we in samenwerking met de gemeenten oplossingen vinden. Bij het klimaatbestendig maken van het stedelijke gebied moeten we aandacht blijven vragen voor het afkoppelen van schoon regenwater van de gemengde riolering. Vanuit de nieuwe Richtlijn Stedelijk afvalwater zullen rioleringsplannen opgesteld moeten worden. Dit biedt mogelijkheden om dit een nieuwe impuls te geven. Het verminderen van de hoeveelheid schoon regenwater in het afvalwater vergroot ook de mogelijkheden om op termijn het afvalwater circulair te zuiveren.

ad 6 - De focus zal vooral liggen op instandhouding van bestaande rwzi’s en de instrumenten voor assetmanagement zouden verder ontwikkeld moeten worden. Wanneer bestaande rwzi’s qua capaciteit toch aangepast moeten worden, is dit op te vangen wanneer (grootschalige) renovatie aan de orde is.

ad 7 - Het zuiveringsproces kan nauwkeuriger gecontroleerd en gestuurd worden. Dat resulteert in een efficiënter gebruik van energie en chemicaliën. Met continue monitoring kan sneller en gerichter gereageerd worden op eventuele afwijkingen of veranderingen. Er komen meer gegevens beschikbaar voor bijvoorbeeld de onderhoudsplanning en procesoptimalisatie.

ad 8 - Het maken van nieuwe stoffen uit het zuiveringsslib en het (her)gebruik van effluent zal in belang toenemen. De waterketen zal hierop aangepast moeten gaan worden, wat ook investeringen met zich meebrengt. Naast een maatschappelijke waarde van nieuwe grondstoffen zullen de (milieu)eisen die daaraan gesteld worden ook strenger worden. Dit vraagt om gedegen (voor)onderzoek, waarbij niet alleen gekeken wordt naar de mogelijke opbrengsten.

Afname- en transport

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Instandhouding en optimalisatie transportsysteem

Terug naar navigatie - Instandhouding en optimalisatie transportsysteem

In het domein van afvalwatertransport streven we ernaar dat het door gemeenten verzamelde afvalwater op een efficiënte en betrouwbare manier wordt ingezameld. De bescherming van de volksgezondheid blijft onze hoogste prioriteit. Zowel het rioleringssysteem (van de gemeenten) als het transportsysteem (van het waterschap) dient zorgvuldig ontworpen en onderhouden te worden om piekbelastingen op te vangen en storingen tot een minimum te beperken.

We zetten ons in voor een minimale impact op het milieu. Door lekkages en overstortingen te verminderen, voorkomen we emissies in het milieu. Door de effecten van klimaatverandering - zoals hevige regenval of droogte - wordt het afvalwatertransport steeds vaker overbelast. Het vergroot de noodzaak  om gescheiden riolering aan te leggen. Het apart inzamelen en verwerken van afvalwater en regenwater voorkomt overbelasting van het afvalwaterriool.

We werken samen met andere overheden, waaronder gemeenten en drinkwaterbedrijven en met burgers om het beheer en onderhoud van afvalwatertransportsystemen te verbeteren. Educatie en burgers bewustmaken van het belang van correct gebruik van de riolering dragen bij aan het verminderen van vervuiling en verstoppingen. Zelf investeren we in onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe technologieën voor het transporteren van afvalwater. Dit helpt om tot voorspellende analyses te komen en meer preventief onderhoud.

Wat gaan we daar voor doen?

Zuivering

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Instandhouding en optimalisatie van het zuiveringsproces

Terug naar navigatie - Instandhouding en optimalisatie van het zuiveringsproces

Bij afvalwaterzuivering streven we ernaar zowel organische als anorganische verontreinigingen effectief uit het afvalwater te verwijderen. Het gaat dan om  stikstofverbindingen, fosfaten, zware metalen, microverontreinigingen en microplastics. Ons doel is te voldoen aan de wetgeving en de waterkwaliteitsnormen waaraan ons waterschap zich heeft verbonden. We willen hiermee de vervuiling van oppervlakte- en grondwater tegengaan. Het verbeteren van de kwaliteit van het effluent is niet alleen gunstig voor het ontvangende oppervlaktewater, maar creëert ook mogelijkheden voor hergebruik, zoals irrigatie, industrieel gebruik of zelfs als basis voor drinkwater.

Het produceren van een uitstekende effluentkwaliteit heeft voor ons de hoogste prioriteit. Daarnaast richten we ons op het terugwinnen van waardevolle grondstoffen, zoals fosfaat, stikstof, cellulose en andere materialen. Teruggewonnen grondstoffen kunnen worden gebruikt als meststoffen in de landbouw of in diverse industriële processen.

De reductie van het energieverbruik van onze rioolwaterzuiveringsinstallaties (rwzi's) wordt steeds belangrijker. De toepassing van energie-efficiënte processen en de productie van energie uit afvalwater (biogas) draagt bij aan het creëren van energie neutrale, en op termijn mogelijk zelfs energiepositieve, zuiveringsinstallaties.

We zetten ons voortdurend in voor de integratie van innovatieve en duurzame technologieën. We onderzoeken membraansystemen, geavanceerde oxidatieprocessen, anaerobe behandelingsmethoden en oplossingen gebaseerd op de natuurlijke processen. We streven ernaar om de afvalwaterstromen die tijdens het zuiveringsproces ontstaan te minimaliseren (minder slib!). Daarnaast richten we ons op het beheersen van geur- en geluidshinder om de impact op de omgeving te verminderen.

De zuivering van afvalwater vergt een aanzienlijke investering. Het is essentieel om zowel de kapitaal- als de operationele kosten te optimaliseren. We bereiken dit door procesautomatisering, real-time monitoring en preventief onderhoud toe te passen.

Wat gaan we daar voor doen?

Innovatie in de waterketen

Terug naar navigatie - Innovatie in de waterketen

Innovaties in de (afval)waterketen richten zich op het efficiënter, duurzamer en veiliger maken van het beheer van communaal afvalwater. Ze zijn van groot belang om in te spelen op klimaatverandering, verstedelijking, en schaarste aan zoetwaterbronnen. Enkele belangrijke innovaties in de waterketen zijn:

Decentrale Waterzuivering - Kleinschalige zuiveringsinstallaties worden steeds populairder als alternatief voor grote, gecentraliseerde installaties. Deze systemen kunnen water lokaal zuiveren en geschikt maken voor bijvoorbeeld irrigatie of industrieel gebruik, waardoor de vraag naar schoon drinkwater afneemt en de ecologische voetafdruk vermindert.

Natuurlijke Waterzuiveringstechnieken - Natuurgebaseerde oplossingen, zoals helofytenfilters en kunstmatige moerassen, zuiveren water op basis van natuurlijke processen. Deze systemen zijn energiezuiniger en hebben een kleinere ecologische voetafdruk dan conventionele chemische zuiveringsmethoden. Ze bieden ook extra voordelen zoals biodiversiteit en esthetische waarde. Een vraag is nog in hoeverre natuurlijke systemen toepasbaar zijn voor het verwijderen van microverontreinigingen als medicijnresten en zwarte metalen.

AI en Machine Learning / Digital Twins - AI en machine learning worden gebruikt om de werking van waterzuiveringsinstallaties te optimaliseren. Deze technologieën kunnen helpen bij het voorspellen van pieken in waterverbruik en de kwaliteit van inkomend water en bij het detecteren van storingen of inefficiënties in het systeem. Een Digital Twin is een virtuele replica van de fysieke waterinfrastructuur. Dit concept wordt gebruikt voor simulatie, optimalisatie, en voorspellend onderhoud. Digitale tweelingen helpen waterschappen om hun systemen beter te beheren en sneller te reageren op veranderingen of problemen in de afvalwaterketen.

Circulaire Waterketen - Het concept van de circulaire waterketen richt zich op het sluiten van de waterkringloop, waarbij water, energie en grondstoffen uit afvalwater worden teruggewonnen en hergebruikt. Dit kan variëren van het terugwinnen van fosfor en stikstof uit afvalwater tot het hergebruiken van warmte die vrijkomt tijdens het zuiveringsproces. Als waterschap maken we deel uit van de Energie- en Grondstoffenfabriek (EFGF). Binnen de EFGF focussen wij ons op bioplastics. In het verleden hebben we veel gedaan aan het ontwikkeling van toepassingen van cellulose. Andere waterschappen richten zich op andere grondstoffen. De kennis die zij opdoen, gebruiken wij weer in onze beleidsontwikkelingen. 

Wat gaan we daar voor doen?

Evaluatie samenwerkingsonderzoek demo-installatie PHA2Use

Terug naar navigatie - Evaluatie samenwerkingsonderzoek demo-installatie PHA2Use

Wetterskip Fryslân is een van de consortiumpartners in het PHA2USE-project voor de productie van bio-plastics uit afvalwater. Naast ons zijn de waterschappen Brabantse Delta, Hollandse Delta, Scheldestromen en De Dommel betrokken. Ook HVC, Paques Biomaterials en Stowa zijn partners. Dit project past in de gedachte achter de Energie- en Grondstoffenfabriek waar we in Unieverband onderdeel van zijn.
In 2024 is de demonstratiefase van het project afgelopen. De demonstratie-installatie in Dordrecht is ontmanteld. Er ligt een businesscase en we weten wat de kansen voor een succesvolle vervolgfase zijn. Welke rol de waterschappen in een volgende fase gaan spelen is op dit moment nog niet duidelijk. In 2024 zijn de uitkomsten met het bestuur gedeeld en kijken we naar het vervolg en naar welke betrokkenheid gewenst is vanuit ons.

Wat gaan we daar voor doen?

Slibverwerking

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Instandhouding en optimalisatie slibverwerkingsproces

Terug naar navigatie - Instandhouding en optimalisatie slibverwerkingsproces

Bij slibverwerking streven we ernaar dat bij de behandeling van zuiveringsslib effectief ziektekiemen, zware metalen en schadelijke stoffen worden verwijderd of gestabiliseerd. Dit is cruciaal om te waarborgen  dat het slib zonder gevaar voor de volksgezondheid gebruikt of afgevoerd kan worden.

Tweede doel is het reduceren van het volume en gewicht van slib door ontwatering, droging en vergisting. Dit resulteert in lagere kosten voor transport en verwerking.
We streven naar maximale terugwinning van de energie bij de eindverwerking van het slib. Daarnaast focussen we op het terugwinnen van grondstoffen en nutriënten. Waardevolle nutriënten als fosfor, stikstof en kalium kunnen als meststoffen in de landbouw dienen. Vooral de fosforwinning is van belang omdat dit een schaarse, niet-hernieuwbare bron is.

Slibverwerking kan kostbaar zijn. Kostenreductie door efficiënte technologieën en een geoptimaliseerde logistiek is daarom van belang. Lokale slibverwerking kan een optie zijn om transportkosten te verminderen. Daarnaast worden gasbehandelingsinstallaties en gecontroleerde verwerkingscondities toegepast voor het beperken van geuroverlast en de uitstoot van methaan en andere broeikasgassen.

Wat gaan we daar voor doen?

Wat mag het kosten?

Terug naar navigatie - Wat mag het kosten?

In onderstaande tabel zijn de baten en de lasten voor de opgave Waterketen opgenomen. Deze zijn per beleidsproduct weergegeven, waarbij de indeling naar beleidsproduct gelijk is aan de landelijke standaard indeling voor waterschappen. 

bedragen x € 1.000
Opgave Waterketen Actuele begroting 2024 Begroting 2025 Begroting 2026 Begroting 2027 Begroting 2028 Begroting 2029
Baten
Eigen plannen -0 141 141 141 141 141
Getransporteerd afvalwater 3 14 14 14 14 14
Gezuiverd afvalwater 586 2.088 2.003 2.003 2.003 2.003
Ondersteunende Beheerproducten 186 195 182 185 189 189
Verwerkt slib 293 491 491 491 491 491
Totaal Baten 1.068 2.928 2.830 2.833 2.837 2.837
Lasten
Afvalwaterbehandeling door derden -260 -610 -610 -610 -610 -610
Eigen plannen -932 -679 -644 -560 -576 -593
Getransporteerd afvalwater -6.694 -7.267 -7.485 -8.098 -8.483 -8.704
Gezuiverd afvalwater -28.046 -32.472 -32.766 -34.368 -35.797 -37.394
Ondersteunende Beheerproducten -128 -145 -154 -159 -164 -168
Verwerkt slib -12.782 -13.195 -15.873 -16.119 -16.380 -16.389
Totaal Lasten -48.841 -54.366 -57.533 -59.914 -62.009 -63.858
Totaal opgave -47.774 -51.438 -54.702 -57.081 -59.172 -61.021
Mutaties reserves
Onttrekkingen
Stortingen
Totaal mutaties reserves
Netto lasten opgave

Toelichting op Wat mag het kosten?

Terug naar navigatie - Toelichting op Wat mag het kosten?

Begroting 2025 in vergelijking met 2024
Anders dan voorgaande jaren worden de baten en lasten van begroting 2025 - 2029 afzonderlijk gepresenteerd. Dit was in de begroting 2024 nog niet het geval. Dat zorgt bij een aantal beleidsproducten voor een scheve vergelijking omdat de baten in 2024 gesaldeerd zijn met de lasten. Deze worden niet afzonderlijk toegelicht.

Significante afwijkingen
Naast de reguliere budgettoename ten gevolge van de loon- en prijsindexaties worden hieronder de significante afwijkingen per beleidsproducten weergegeven:

Afvalwaterbehandeling door derden
De beheerovereenkomst met waterschap Noorderzijlvest behelst het transport en zuiveren van afvalwater en verwerken van slib door waterschap Noorderzijlvest, afkomstig van lozingen uit het beheergebied van Wetterskip Fryslân. De grootschalige aanpassing van de rwzi Westerkwartier door Noorderzijlvest, brengt vanaf 2025 een begrote lastenstijging van € 350.000 met zich mee.

Getransporteerd afvalwater
In 2025 wordt het oude rioolgemaal Westereen gesloopt en wordt op een nieuwe locatie bij de Westereen een nieuw rioolgemaal geplaatst. De sloopkosten moeten uit de exploitatie worden gefinancierd en veroorzaken een toename van € 100.000 in de begrote exploitatielasten.

Gezuiverd afvalwater
De meetapparatuur voor effluent op de rioolwaterzuiveringsinstallaties worden in 2025 aangepast aan de wet- en regelgeving. Hierdoor nemen de lasten in de begroting 2025 met € 70.000 toe ten opzichte van vorig jaar. 
De energielasten zijn voor de opgave waterketen in de begroting 2025 met 12% toegenomen ten opzichte van de begroting 2024. In de loop van het jaar zal blijken of deze toename past bij de  tariefontwikkeling van met name transportkosten, energiebelasting, de dynamische tarieven en de benodigde volumes.

Investeringen 2025 - 2029

Terug naar navigatie - Investeringen 2025 - 2029
Waterketen
Investeringen
(bedragen x € 1.000)
Verzamelbesluit 2025 2026 2027 2028 2029
RWZI's A 18.500 15.100 15.000 11.500 10.500
Transprtstelsels A 2.800 6.600 3.500 2.500 3.000
Grootonderhoud en KAM A 1.900 1.900 2.000 2.200 2.200
KRW-inrichtngsmaatregelen A 500 500 500 500 500
Infrastrutuur geautomatiseerde assets, WK B 4.300 7.900 5.400 5.400 5.400
RWZI Franeker B 2.000 51.000
Totaal 30.000 32.000 77.400 22.100 21.600
A = voorstel tot vrijgave via verzamelbesluit bij begroting 2025
B = separaat voorstel richting dagelijks en algemeen bestuur