Uitvoeren en actualiseren klimaatprogramma

Uitvoeren klimaatprogramma
We voeren de energie- en duurzaamheidsmaatregelen uit ons klimaatprogramma uit en hanteren de uitgangspunten uit het programma voor al ons werk. We voeren daartoe de maatregelen uit die horen bij de 5 sporen van het klimaatprogramma. Via deze sporen willen we bereiken dat we:
1) energieneutraal worden,
2) fossielvrij zijn,
3) een klimaatneutrale en circulaire waterketen krijgen,
4) klimaatneutraal en circulair bouwen, beheren en onderhouden en ten slotte
5) samenwerken met andere partijen, zodat we van elkaar kunnen leren en gezamenlijk kunnen versnellen.
We werken door aan de invoering van duurzaam opdrachtgeverschap. Dit betekent dat we bij het opstellen, aanbesteden en uitvoeren van opdrachten duurzaamheidseisen stellen.
Een deel van de maatregelen voeren we binnen de drie primaire opgaven uit . Ze zijn daar als prestatie terug te vinden.
Energieneutraliteit is ons in de tijd meest nabije doel. We zorgen dat we vanaf 2025 energieneutraal zijn. We zijn energieneutraal wanneer we zelf evenveel energie opwekken als we gebruiken. Aandacht voor energieverbruik en investeringen in eigen duurzame opwekking zullen nodig blijven. Onze elektriciteitsvraag zal naar verwachting namelijk verder stijgen door klimaatverandering en door innovaties, zoals sensoren en nieuwe zuiveringstechnologieën. Ook zullen de aanstaande hogere normen voor waterkwaliteit en waterzuivering leiden tot een grotere elektriciteitsbehoefte.
In ons klimaatprogramma is het streven om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Dat zijn we als we zo min mogelijk broeikasgassen uitstoten en de resterende uitstoot compenseren. In 2030 moet onze CO2-uitstoot per saldo nul zijn. We brengen deze stapsgewijs omlaag. In 2025 stoten we daartoe 1/6e minder CO2 uit dan in 2024.
Ons streven is ook om in 2050 100% circulair te zijn. Om dit bereiken moet alles wat we nu gebruiken straks herbruikbaar zijn: wanneer we bijvoorbeeld in 2050 een gemaal vervangen of een dijk renoveren, willen we alles wat we er nu in stoppen straks kunnen hergebruiken. Daarom is in het grondstoffenakkoord afgesproken dat we vanaf 2023 100% circulair uitvragen, vanaf 2030 100% circulair aanbesteden en 50% van de grondstoffen hergebruiken.
Actualiseren klimaatprogramma
Omdat het jaar 2030 nadert, willen de tussenbalans opmaken. Hoe staan we ervoor richting 2025 en hoe gaan we onze ambitie om klimaatneutraal te zijn in 2030 bereiken? Om dit vast te kunnen stellen maken we een routekaart ‘klimaatneutraal en circulair WF’ met de investeringen die nodig zijn om onze doelen te halen.