Opgave Keringen

Portefeuillehouder: Frank Jorna

Terug naar navigatie - Terugblik ontwikkelingen en trends

 Als Wetterskip Fryslân hebben we ook dit jaar gewerkt aan de bescherming tegen overstromingen langs de Noordzee, de Waddenzee en het IJsselmeer. Onze verantwoordelijkheden omvatten het beheer en onderhoud, de beoordelingen en het versterken van dijken, duinen en sluizen.
We werken bewust aan het verbinden van alle maatschappelijke opgaven uit het gebied. De opgave verbreedt van het uitwerken van een technische dijk naar een multifunctionele oplossing voor over honderd jaar. We erkennen de publieke en vaak meervoudige functie van onze dijken en duinen. Dit betekent dat steeds vaker een beroep wordt gedaan om initiatieven te adviseren en te toetsen.
Het werken aan keringen wordt steeds complexer en daardoor duurder. Dat blijkt uit onze eigen cijfers aan het algemeen bestuur en uit de verslagen van het HWBP aan de Tweede Kamer.
Onder de noemer 'zorgplicht centraal' wordt steeds meer om een systematische manier van werken gevraagd. Het gaat er dan om dat we alle facetten van onderhoud, toetsing en versterking goed doen en navolgbaar vastleggen; zoals een professioneel beheerder betaamt. Deze wettelijke plicht krijgt landelijk steeds meer aandacht. 

Wat wilden we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat wilden we bereiken?

Beheer en onderhoud van dijken

Terug naar navigatie - Beheer en onderhoud van dijken

Dijken, duinen, sluizen, gemalen, uitwateringsduikers en inlaten langs de Noordzee, Waddenzee en het IJsselmeer moeten veilig zijn voor in het stormseizoen dat op 1 oktober begint. Alle werkzaamheden die daarvoor nodig zijn, vallen onder onze ‘instandshoudingsopgave’ en zijn onderdeel van onze zorgplicht. Zo herstellen we eventuele schade aan de dijk na het stormseizoen. Denk aan het herstellen van slechte delen van de asfaltglooiing. Verder onderhouden we de dijk door het beweiden met schapen. Ook houden we de graszoden op de dijk in goede staat.

We inspecteren de keringen volgens ons inspectieplan. Eventuele onvolkomenheden leggen we vast. Ook bepalen we wanneer herstel moet plaatsvinden. Daarbij maken we een afweging aan de hand van urgentie en risico’s. Voordat het stormseizoen begint, testen we de sluitingsprotocollen voor de assets in de praktijk. Ook actualiseren we de bestrijdingsplannen voor hoogwater en controleren we het dijkbewakingsmaterieel en de hoeveelheden noodmaterialen. Voldoet de waterkering niet meer aan de normen, dan nemen we voorlopige maatregelen tot we de waterkering structureel kunnen verbeteren. Als onderdeel van de opgave Assetmanagement werken we continue aan het op orde krijgen én houden van ons (digitale) datamanagementsysteem.

De dijk krijgt steeds vaker ook een publieke functie. Door deze ontwikkeling hebben we vaker overleg met initiatiefnemers van activiteiten. We staan dit vaak toe mits de activiteit geen gevolgen heeft voor de veiligheid, het beheer en/of onderhoud van de dijk, het geen commerciële activiteit is en de onderhoudskosten niet toenemen.

Wat hebben we daar voor gedaan?

Beoordeling waterveiligheid primaire waterkeringen

Terug naar navigatie - Beoordeling waterveiligheid primaire waterkeringen

Als beheerder beoordelen we of onze primaire waterkeringen voldoen aan de geldende veiligheidseisen. De beoordeling is onderdeel van de wettelijke zorgplicht. We zorgen ervoor dat we de primaire waterkeringen tijdig aanpassen aan nieuwe technische inzichten of aan veranderende klimaatomstandigheden. De Omgevingswet vereist continu inzicht in de overstromingsrisico's van de primaire keringen. Elke 12 jaar moeten we een beoordeling uit hebben gevoerd. In 2022 is de vorige cyclus afgerond. Vanaf 2023 start de volgende beoordelingscyclus van 12 jaar die tot 2035 gaat lopen.

Wat hebben we daar voor gedaan?

Overname primaire waterkeringen Waddeneilanden

Terug naar navigatie - Overname primaire waterkeringen Waddeneilanden

In het bestuursakkoord water uit 2011 is afgesproken, dat primaire waterkeringen die gebieden beschermen waar het waterschap beheerder is, in beheer komen bij datzelfde waterschap. Voor ons waterschap gaat het om de overdracht van de waterkeringen op Vlieland, Terschelling en Ameland van Rijkswaterstaat naar Wetterskip Fryslân.

Wat hebben we daar voor gedaan?

Versterken primaire waterkeringen via het Hoogwaterbeschermingsprogramma

Terug naar navigatie - Versterken primaire waterkeringen via het Hoogwaterbeschermingsprogramma

In 2050 moeten alle primaire waterkeringen in Nederland voldoen aan de nieuwe veiligheidsnormen. De opgave Primaire keringen is zo te beschouwen als één grote opgave onder de noemer van klimaatadaptatie. Om dit te bereiken werken alle waterschappen en Rijkswaterstaat samen in het landelijke HWBP.
In heel Nederland gaat het om 1.500 kilometer aan dijken en 500 sluizen en gemalen. Voor Wetterskip Fryslân gaat het om 181,5 kilometer dijk. De 12-jaarlijkse beoordeling maakt duidelijk welke dijksecties en/of assets zijn afgekeurd. De landelijke alliantie programmeert de voorbereiding en uitvoering van deze projecten vervolgens op basis van urgentie. Het algemeen bestuur besluit over de inhoudelijke uitwerking en stelt kredieten beschikbaar.
De HWBP-versterkingsprojecten hebben een grote impact op de omgeving. Dijkversterking is vaak een vliegwiel in de omgeving; in de planvorming wordt, daar waar mogelijk, ook gewerkt aan opgaven op het gebied van leefbaarheid, circulariteit, natuur, landbouw, recreatie en toerisme. Omdat het belangrijk is dat de landelijke HWBP-doelen gehaald worden en de financiering daarvan landelijk geregeld wordt, moeten we planningen halen. Zo zijn we een stabiele partner in de alliantie.

Wat hebben we daar voor gedaan?

Planuitwerking dijkversterking Koehool- Lauwersmeer

Terug naar navigatie - Planuitwerking dijkversterking Koehool- Lauwersmeer

Het traject Koehool – Lauwersmeer is 47 kilometer lang. De totale kosten zijn geraamd op zo’n € 300 miljoen. Voor de planuitwerkingsfase van het project Koehool - Lauwersmeer is één beschikking afgegeven. In december 2021 heeft het algemeen bestuur voor de gehele fase één krediet beschikbaar gesteld. Net als in de verkenningsfase, werken we in de planuitwerking gebiedsgericht. Samen met de gebiedspartners werken we aan een veilige dijk. Daarbij nemen we zoveel mogelijk koppelkansen in het project mee. De gebiedsinitiatieven die wij niet kunnen koppelen, krijgen later mogelijk een plek in het Fries Programma Waddenzee dat onder de regie van de provincie Fryslân staat.

Wat hebben we daar voor gedaan?

Gebiedsstudie stad Harlingen als onderdeel van Zurich-Koehool.

Terug naar navigatie - Gebiedsstudie stad Harlingen als onderdeel van Zurich-Koehool.

Onze dijkversterking als onderdeel van het traject Zurich-Koehool is een van de grote opgaven in en rond Harlingen. Andere opgaven zijn onder andere de renovatie van de Tjerk Hiddesluizen, de Port of Harlingen en het verbreden van het Van Harinxmakanaal. In een gebiedsstudie willen we helder krijgen of we deze opgaven integraal kunnen oppakken.

Wat hebben we daar voor gedaan?

Faciliteren maatschappelijke ontwikkelingen IJsselmeerkust

Terug naar navigatie - Faciliteren maatschappelijke ontwikkelingen IJsselmeerkust

Veel maatschappelijke initiatieven, ambities, projecten en financiële middelen komen deze jaren samen aan de Friese IJsselmeerkust. Vanuit het Rijk, provincie en gemeenten zijn middelen gereserveerd voor investeringen in natuur, cultuurhistorie, recreatieve paden en vaarwegen op én naast de dijk. In 2022 zijn alle wensen geïnventariseerd en in een uitvoeringsprogramma opgenomen. Hoewel aansluiting met het HWBP-programma maar deels mogelijk is (de start daarvan is gepland vanaf 2029), willen we vanuit ons beleid (recreatief medegebruik) partijen de ruimte geven om te onderzoeken welke investeringen inpasbaar zijn. Doel is om tot een gezamenlijk integraal plan voor de gehele IJsselmeerdijk te komen, met een afgestemde programmering en een tijdige reservering van middelen. Zodat we de maatschappelijke betekenis van de dijk vergroten en kapitaalvernietiging voorkomen.

Wat hebben we daar voor gedaan?

Verbeteren boezemveiligheid

Terug naar navigatie - Verbeteren boezemveiligheid

Met het programma verbeterwerken regionale waterkeringen zorgen we dat de regionale waterkeringen weer voldoen aan de door de provincie gestelde norm. Dat is nodig, want waterkeringen zakken in de loop van de tijd. Daarom beoordelen we ze elke zes jaar opnieuw. Waterkeringen die we al eerder hebben aangepakt, hogen we dus op basis van inspectie na verloop van tijd opnieuw op.
We hebben met de provincies Groningen en Fryslân afgesproken om tot 2027 in totaal 1.300 kilometer aan regionale keringen te verbeteren. Het huidige verbeterprogramma is gebaseerd op de in 2014 en 2016 uitgevoerde tweede beoordeling van hoogte en stabiliteit. Op verschillende locaties zijn verbeteringen nodig. In totaal gaat het nog om ongeveer 165 kilometer per 1 januari 2023. Bij de uitvoering van deze projecten bieden we waar mogelijk ruimte voor andere maatschappelijke voorzieningen (zoals natuur en recreatie).

Wat hebben we daar voor gedaan?

Toewijzen oevers en vaarwegen

Terug naar navigatie - Toewijzen oevers en vaarwegen

Samen met provincie Fryslân en 14 Friese gemeenten bepalen we wie voor de instandhouding van welke oeverconstructies langs de Friese vaarwegen verantwoordelijk is. Voor 1.765 km aan oevers is dat duidelijk aangegeven op een toedelingskaart. De maatregelen nemen we op in het beheer- en 
onderhoudsplan oevers en vaarwegen en in het baggerplan.

Wat hebben we daar voor gedaan?

Exploitatie

Terug naar navigatie - Exploitatie
bedragen x € 1.000
Keringen Jaarrekening 2023 Actuele begroting 2023 Oorspronkelijke begroting Verschil actuele begroting - Jaarrekening 2023
Keringen 28.085 29.272 28.730 1.187
Eindtotaal 28.085 29.272 28.730 1.187

Toelichting op exploitatieresultaat jaarrapportage 2023

Bij de opgave keringen is er sprake van een onderschrijding op de exploitatiekosten ten opzichte van de actuele begroting van € 1.187.000. Dit kan als volgt verklaard worden :

Onderhoud primaire keringen (€ 515.000 voordelig)
Deze onderschrijding valt in een paar onderdelen uiteen

  • € 110.000 door leveringsproblemen van dijkmeubilair (pas in 2024)
  • € 415.000 lagere kosten onderhoud grasmat. Door de introductie van een bufferstrook is er minder kunstmest nodig, daarnaast is er minder werk uitbesteed en is er meer gedaan door de eigen dienst. Tevens zijn er door onze eigen dienst een aantal slimme ideeën doorgevoerd, waarmee we geld hebben bespaard. 

Veiligheidstoetsing (€ 376.000 voordelig)
Vanaf 2023 is de nieuwe 12 jarige beoordelingsperiode gestart. Deze periode loopt tot 2035. Omdat het instrumentarium waarmee we werken niet geleverd is door het Rijk, konden de geplande werkzaamheden niet  worden uitgevoerd. Dit halen we in de komende jaren in. 

Onderhoud regionale keringen (€ 289.000 voordelig)
Deze onderschrijding is het gevolg van een zeer nat najaar. Hierdoor konden we een aantal geplande (groot)onderhoudswerkzaamheden niet uitvoeren in 2023. Het meerjaren onderhoudsprogramma schuift daardoor op.

Investeringen

Terug naar navigatie - Investeringen
bedragen x € 1.000
Opgave Keringen Begroot krediet Verstrekkingen 2023 Verschil
Bruto Netto Bruto Netto Bruto Netto
Primaire Keringen 5.800 5.800 10.243 7.269 -4.443 -1.469
Regionale Keringen 9.764 9.764 10.955 8.276 -1.191 1.488
Subtotaal Opgave Keringen 15.564 15.564 21.198 15.545 -5.634 19

Toelichting op verstrekkingen

Primaire keringen
De verstrekkingen aan netto investeringskredieten in 2023 zijn met € 69.000 verhoogd door het innovatieprojecten 'Kweldervegetatie en voorland' en continuering monitoring asfalt, dat valt onder het innovatiebudget van het HWBP. Deze projecten worden voor 100% vergoed worden door het HWBP.  Echter, doordat het interne tarief voor eigen personeel hoger ligt dan de tarieven waar HWBP subsidie voor verstrekt (Handleiding OverheidsTarieven (HOT) + tarieven),  is er sprake van een netto bijdrage .

Daarnaast is er € 1.400.000 extra krediet nodig voor de overschrijdingen bij de planuitwerking van de HWBP projecten Koehool Lauwersmeer en Dijk en duinversterking  Schiermonnikoog als gevolg van het besluit van het algemeen bestuur om het interne omslag tarief in 2024 nog niet te verlagen. Deze aanvullende kredietaanvraag kan gedekt worden uit de kredietreserve HWBP.

Regionale Keringen
Er is voor € 1.488.000 minder aan netto krediet verstrekt in 2023. Dit komt omdat de aanvragen voor de projecten herstel oevers de Lauwers en kering Jinshusterdeel/Slachtegat zijn doorgeschoven naar 2024.

Kredietreserve HWBP
In de algemeen bestuur vergadering van 21 december 2021 is besloten een kredietreserve HWBP te vormen. Deze wordt gevoed met restantkrediet bedragen die op basis van de eindewerk-inschatting van HWBP-projecten kunnen vrijvallen. Na goedkeuring van het algemeen bestuur kan (een deel) van de kredietreserve HWBP ingezet worden voor een HWBP-investering, zonder dat dit leidt tot een toename van kapitaalslasten in de meerjaren exploitatiebegroting. Het vormen van deze kredietreserve kan ook gezien worden als een beheersmaatregel om risico’s binnen de HWBP-projecten in financiële zin te mitigeren. Hiermee geven we ook invulling aan de alliantieverplichting inzake de 10% projectgebonden bijdragen. Conform het besluit wordt het algemeen bestuur met de reguliere voortgangsrapportages en het jaarverslag over het verloop van de kredietreserve HWBP geïnformeerd.

Project Fase Datum besluit algemeen bestuur Bedrag
Koehool- Lauwersmeer Verkenning 21-12-2021 950.000
Dijk- en duinversterking Schiermonnikoog Voorverkenning 21-12-2021 1.500.000
Koehool-Lauwersmeer Planfase 21-12-2021 -535.000
Dijk-en Duinversterking Schiermonnikoog Verkenning 21-12-2021 -490.000
Lauwersmeerdijk Realisatie 31-5-2022 160.000
Innovatie continuering monitoring asfalt Innovatie 20-2-2023 -9.000
Innovatie Kwelder en voorland Innovatie 23-5-2023 -60.000
Koehool-Lauwersmeer Planfase 17-10-2023 -1.000.000
Dijk-en Duinversterking Schiermonnikoog Verkenning 17-10-2023 -400.000
Saldo kredietreserve ultimo 2023 116.000

Risico's

Terug naar navigatie - Risico's

Van de voorziene risico's is het Werken in Natura2000-gebied en het grip krijgen op grondstromen beschreven in de tekst hierboven. Ook het risico op een te kleine bruidsschat voor de overname van de zandige kering is in de tekst opgenomen.

We zijn ons bewust van het risico, dat het Landelijk Programma voor de dijkversterkingen onder druk staat. We gebruiken onze invloed binnen de landelijke HWBP en Unie van Waterschappen organisatie om de consequenties voor ons waterschap zo klein mogelijk te houden. Echter, verwachten we dat als er landelijk bij het Rijk om meer geld gevraagd gaat ook de solidariteitsbijdragen van de waterschappen omhoog zullen moeten gaan. In de kadernota gaan we nader in de ontwikkeling van dit risico.