Opgave Strategie en omgeving

Portefeuillehouders: Luzette Kroon, Cees Pieter van Burgsteden, Monique Plantinga, Frank Jorna, Remco van Maurik, Gerben de Boer

Terug naar navigatie - Terugblik ontwikkelingen en trends

Met de opgave Strategie & Omgeving richten we ons op de toekomst. We richten ons op interne en externe ontwikkelingen die zich op een termijn van 1 tot 15 jaar voordoen en die ons werk beïnvloeden. Wat gaat mogelijk over enkele jaren de agenda bepalen? Het antwoord op die vraag houdt ons alert. En dat niet alleen, het stelt ons ook in staat om ons tijdig én beter op belangrijke ontwikkelingen voor te bereiden. 

Door de klimaatverandering stijgen de zeespiegel en temperatuur. Hierdoor krijgen we steeds extremer weer. We hebben als taak om te zorgen voor een klimaatbestendig Fryslân en Gronings Westerkwartier. In dit kader stond in 2023 onze blauwe omgevingsvisie “Fryslân Klimaatbestendig 2050+” centraal. Wetterskip Fryslân en provincie Fryslân hebben gezamenlijk de opgaven in het water- en bodemsysteem uitgewerkt. Hiermee is geagendeerd welke transitie nodig is om water en bodem meer sturend te laten zijn in de ruimtelijke inrichting. 

Om klimaatverandering mee te helpen tegen te gaan hebben we in 2023 ons Klimaatprogramma laten vaststellen.

We hebben ons voorbereid op de komst van de Omgevingswet. Daartoe is een inspraak- en participatieverordening vastgesteld met als doel om vroegtijdig over ons werk in contact te komen met de omgeving. Dit draagt bij aan een grotere betrokkenheid van de samenleving en kan leiden tot een beter gedragen besluit. 

Klimaatmitigatie

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

Bij klimaatmitigatie gaat het om het vermijden of beperken van klimaatverandering. Wetterskip Fryslân wil energieneutraal zijn in 2025, CO2-neutraal in 2030 en in 2050 volledig circulair werken. Hiervoor hebben we een vijfsporenaanpak gemaakt (figuur 1). Daarmee willen we de komende jaren onze klimaatvoetafdruk jaarlijks afbouwen naar nul in 2030.

Wat wilden we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat wilden we bereiken?

Spoor 1: energieneutraal

Terug naar navigatie - Spoor 1: energieneutraal

In 2025 willen we energieneutraal zijn. Als we energie besparen en zoveel mogelijk energie duurzaam opwekken, stoten we minder CO2 uit. Dit is een tussenstap op weg naar onze ambitie van klimaatneutraliteit. We hebben de afgelopen jaren allerlei maatregelen uitgevoerd om energie te besparen. Samen met de gemeente Súdwest-Fryslân hebben we 100% van de aandelen van de vier windmolens in windpark Hiddum-Houw BV aangekocht. Hiermee hebben we de stap naar het 100% eigen duurzame energie opwekken gerealiseerd.

Wat hebben we daar voor gedaan?

Spoor 2: fossielvrij

Terug naar navigatie - Spoor 2: fossielvrij

We willen in 2030 volledig fossielvrij zijn. Daarom gaan we door met de vergroening van ons wagenpark en materieel. De voertuigkeuzes voor het personenwagenpark zijn al fossielvrij. We kiezen voor blauwe diesel en elektrisch. We stimuleren onze medewerkers om de uitstoot zoveel mogelijk te beperken.

Wat hebben we daar voor gedaan?

Spoor 3: waterketen

Terug naar navigatie - Spoor 3: waterketen

Momenteel meten we op enkele rwzi's onze uitstoot van lachgas en methaan. Op basis van deze monitoring hebben we in 2022 een plan gemaakt om deze uitstoot zoveel mogelijk terug te dringen. Conform de bestuurlijk vastgestelde slibstrategie compenseren we de resterende uitstoot door de slibketen (inclusief eindverwerking). En door de CO2 die vrijkomt uit de schoorsteen van de slibverbrandingsinstallatie vast te leggen.

Wat hebben we daar voor gedaan?

Spoor 4: infrastructuur

Terug naar navigatie - Spoor 4: infrastructuur

In 2030 willen we volledig klimaatneutraal zijn en circulair werken. Ook in het landelijke klimaatakkoord is afgesproken dat grond-, weg- en waterwerken (GWW) in 2030 klimaatneutraal en circulair  zijn. Opdrachtnemers en opdrachtgevers die werkzaam zijn in deze sector hebben hiervoor in 2021 een landelijke aanpak ontwikkeld.

Er is gestart met de implementatie van duurzaam opdrachtgeverschap bij onze interne opdrachtgevers. De duurzame doelen maken integraal onderdeel uit van interne en extern opdrachten.

Wat hebben we daar voor gedaan?

Spoor 5: klimaatpartner

Terug naar navigatie - Spoor 5: klimaatpartner

Ook dringen we onze eigen CO2-uitstoot terug. Zo dragen we ons steentje bij aan een duurzaam Fryslân. Door een actieve rol in en financiële bijdrage aan het Veenweideprogramma 2021- 2030 nemen we onze verantwoordelijkheid als waterbeheerder om de CO2-uitstoot van dit gebied terug te dringen. Ook helpen we anderen CO2-uitstoot terug te dringen. Enerzijds door onze regulerende rol goed in te vullen voor alle energie- en klimaatinitiatieven die de komende decennia gaan spelen. Anderzijds met een proactieve rol in de energietransitie, bijvoorbeeld op het gebied van aquathermie. Bij dit spoor hoort een houding waarbij we onze oren en ogen openhouden voor initiatieven in de maatschappij. Daar waar mogelijk en relevant sluit we bij deze initiatieven aan.

Wat hebben we daar voor gedaan?

Klimaatadaptatie

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

Klimaatadaptatie gaat over het omgaan met weersextremen en het beperken van het risico op schade door klimaatverandering. Uiterlijk in 2050 willen we klimaatbestendig zijn. Dat wil zeggen dat we eventuele gevolgen van klimaatverandering adequaat kunnen opvangen.

Om dit te bereiken werken we samen met de Friese gemeenten en de Provincie Fryslân in het Fries Bestuursakkoord Water en Klimaat (FBWK). In het Regionaal Bestuurlijk Overleg (RBO) Noord stemmen we ook met ander partners af en rapporteren we samen aan de Deltacommissaris over de voortgang van de klimaatadaptatie in Fryslân. Klimaatadaptatie is ook onderdeel van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). De maatregelen die we in het kader van dat programma nemen, zijn verder uitgewerkt in de opgave watersystemen.

De partners in het FBWK vragen voor de derde keer subsidie aan bij het Rijk op basis van de impulsregeling klimaatadaptatie. Daarmee hebben wij als werkregio Fryslân het beschikbaar gestelde subsidiebedrag van € 13,7 miljoen naar verwachting volledig benut. De projecten werken we verder uit in de opgave watersystemen.

Wat wilden we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat wilden we bereiken?

Blauwe omgevingsvisie (BOvi)

Terug naar navigatie - Blauwe omgevingsvisie (BOvi)

In samenwerking met de provincie Fryslân en andere belanghebbenden hebben wij gewerkt aan het opstellen van de Blauwe Omgevingsvisie (BOVi). De BOVi is een integrale langetermijnvisie voor de toekomst van het Friese watersysteem. We richten ons op 2050 met een doorkijk naar 2100. De visie geeft aan hoe het watersysteem en het waterbeheer richting kunnen geven aan toekomstige ontwikkelingen op gebied van landgebruik en land(schaps)inrichting. Daarbij houden we rekening met de effecten van klimaatverandering. We hebben de structurerende keuzes van de overheid voor "Water en Bodem sturend" meegenomen bij het opstellen van de BOVi. 

Wat hebben we daar voor gedaan?

Lange termijn verkenning boezemwatersysteem

Terug naar navigatie - Lange termijn verkenning boezemwatersysteem

Samen met de provincie Fryslân brengen we in kaart wat de gevolgen zijn van de verwachte klimaatverandering voor de boezem. We richten ons op het jaar 2100. We identificeren knelpunten en schetsen mogelijke oplossingen: het boezempeil stijgt met de zeespiegel mee, blijft gelijk of daalt met het maaiveld mee, we gaan meer of minder bergen en bufferen. Voor de zomer van 2022 hebben we samen met de belanghebbenden de effecten van de mogelijke oplossingen in beeld gebracht. Ook bekeken we of sommige oplossingen af kunnen vallen. 

Wat hebben we daar voor gedaan?

Protectie

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

Gezonde en stabiele ecosystemen zijn essentieel voor de toekomst van mens en dier. Maar bijvoorbeeld ook voor voedselproductie, bouwmaterialen en grondstoffen voor kleding en medicijnen. Versterking en bescherming van de biodiversiteit is daarom van belang, ook in ons beheergebied. Landelijk en regionaal spelen er diverse initiatieven om de biodiversiteit te verbeteren. Vanuit onze taken als waterschap ligt vooral de focus op de biodiversiteit in en om het water. Dat doen we zoveel mogelijk samen met andere belanghebbenden en beheerders van de openbare ruimte. Denk aan overheden, natuurbeheerders, boeren en recreatieve organisaties. Ook bij het beheer van eigen terreinen en in nieuwe projecten is versterking van de biodiversiteit een belangrijke doelstelling, maar geen doel op zich.

Wat wilden we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat wilden we bereiken?

Invasieve soorten

Terug naar navigatie - Invasieve soorten

De zogenoemde ‘invasieve exoten’ vormen een belangrijke bedreiging voor de biodiversiteit en het watersysteem. Het gaat om planten en dieren van elders uit de wereld die zich hier exponentieel vermeerderen en geen natuurlijke vijand hebben. Zij verdrukken niet allen kwetsbare inheemse soorten, maar vormen ook een belemmering voor het beheer.

Wat hebben we daar voor gedaan?

Participatie

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

De zorg voor de fysieke leefomgeving is een collectieve verantwoordelijkheid. Samenwerking tussen overheden en participatie van inwoners en bedrijven in een gebiedsgerichte aanpak zijn daarom essentieel. Zoals we dat bijvoorbeeld doen bij het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) en BOVi/blauwe drager. Door samen met de omgeving ons werk te realiseren, krijgen we tijdig de onderlinge belangen, meningen en creativiteit in beeld. Dit maakt de kwaliteit van ons werk beter en vergroot het draagvlak voor de maatregelen die we nemen.

Wat wilden we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat wilden we bereiken?

Participatiebeleid en-verordening

Terug naar navigatie - Participatiebeleid en-verordening

Hoe we de betrokkenheid gaan vormgeven in het nog vast te stellen beleid. De mate van invloed is maatwerk. De ruimte die we elkaar geven bij het realiseren van ons werk dient tijdig duidelijk te zijn. Het is daarom noodzakelijk dat we onze inspraakverordening aanpassen.

Wat hebben we daar voor gedaan?

Verkiezingen algemeen bestuur

Terug naar navigatie - Verkiezingen algemeen bestuur

Op 15 maart 2023 vinden de verkiezingen plaats voor het algemeen bestuur. Deze beschouwen we als geslaagd wanneer ze ordentelijk en rechtmatig zijn verlopen, de opkomst minstens vergelijkbaar is aan die van 2019 en het nieuwe bestuur voortvarend aan de slag kan.

Wat hebben we daar voor gedaan?

Jongerenraad

Terug naar navigatie - Jongerenraad

Met het inrichten van een jongerenraad willen we jongeren de mogelijkheid bieden mee te denken over beleid en besluiten. Zo zorgen we ervoor dat het belang van komende generaties doorklinkt in wat we als waterschap vandaag doen. Jongeren zijn vaak onbevangen, hebben een heel andere kijk op de wereld en kunnen dat op een prikkelende en verfrissende manier verwoorden. Hun inbreng vergroot de kwaliteit van ons werk.

Wat hebben we daar voor gedaan?

Innovatie en educatie

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

Door innovatie en educatie te combineren zorgen we dat het delen van kennis en innoveren hand in hand gaan. Vanuit de combinatie kunnen we beter zichtbaar maken wat we hebben geleerd en kunnen we deze kennis presenteren, delen en ontwikkelen. Zowel binnen als buiten onze organisatie. Daarnaast verwachten we dat deze geïntegreerde aanpak bevordert dat alle waterschappers hun werk met trots doen. 

Wat wilden we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat wilden we bereiken?

Educatie

Terug naar navigatie - Educatie

We werken actief samen met het onderwijs. Dat doen we onder andere via stages, afstudeerplekken, gastlessen en leerprojecten voor studenten en scholieren. De resultaten zijn voor zowel studenten als voor ons waterschap leerzaam. Ook bieden we educatieve excursies naar onze assets aan. Daarnaast werken we samen met andere waterschappen aan het ontwikkelen van educatiemateriaal voor het onderwijs. Binnen onze eigen organisatie werken we samen met andere projecten om inwoners te bereiken met educatieve doelen.

Wat hebben we daar voor gedaan?

Innovatieprogramma

Terug naar navigatie - Innovatieprogramma

Vanuit ons innovatieprogramma ontwikkelen en financieren we projecten die een bijdrage leveren aan de (water)technologische en sociale vernieuwing. Binnen het programma onderscheiden we vier thema’s:

  1. duurzaamheid en kringlopen
  2. innovaties in het watersysteem
  3. optimaliseren zuiveren
  4. sociale en maatschappelijke innovatie

Wat hebben we daar voor gedaan?

Internationale samenwerking

Terug naar navigatie - Internationale samenwerking

Het programma Blue Deal heeft één duidelijk doel: in 2030 20 miljoen mensen wereldwijd aan schoon, voldoende en veilig water helpen. De waterschappen stellen zich daarbij op als een partner die helpt bij het zoeken naar oplossingen. We leren over en weer, waardoor ook de Nederlandse waterbeheerders hun werk kunnen blijven verbeteren. Wetterskip Fryslân is penvoerder van en levert een bijdrage aan het internationale samenwerkingsprogramma Blue Deal Mozambique. Het programma ondersteunt de drie Mozambikaanse waterschappen om hun taken op het gebied van planning en boekhouding, waterveiligheid, watervoorziening en waterkwaliteit te verbeteren. Naast de Blue Deal is Wetterskip Fryslân partner in het project Iwamamba. Doel is om het grondwaterbeheer in een deelgebied van het waterschap ARA Sul (één van de drie Mozambikaanse waterschappen) te verbeteren. Wij leveren hiervoor de expertise. Om medewerkers op te leiden voor inzet in internationale projecten neemt een medewerker deel in het zogenaamde KIWI programma (looptijd september 2022 tot augustus 2024). 

Wat hebben we daar voor gedaan?

Exploitatie

Terug naar navigatie - Exploitatie

In onderstaande tabel staat de voortgang van de realisatie van de beleidsmaatregelen. Iedere beleidsmaatregel wordt verder toegelicht.

bedragen x € 1.000
Strategie & omgeving Jaarrekening 2023 Actuele begroting 2023 Oorspronkelijke begroting Verschil actuele begroting - Jaarrekening 2023
Strategie & omgeving 9.965 10.662 10.502 696
Eindtotaal 9.965 10.662 10.502 696

Toelichting op exploitatieresultaat jaarrapportage 2023

Subsidie FPLG (€ 490.000 voordelig)
In juli 2023 is onder regie van de provincie het FPLG opgeleverd aan het ministerie. Het opstellen van het FPLG heeft ook van het waterschap veel ambtelijke inzet gevergd. Het Rijk heeft als de compensatie voor deze inzet twee subsidieregelingen in het leven geroepen. Op beide regelingen is een beroep gedaan. De 'regeling uitvoeringskosten NPLG waterschappen'  heeft € 300.000 uitgekeerd. De resterende uren ten bedrage van € 190.000 zijn via de provincie gedeclareerd op basis van de 'regeling specifieke uitkering voorbereidingskosten landelijk gebied'. De ontvangsten waren bij de begroting niet voorzien.

Projecten klimaat adaptatie (€ 120.000 voordelig)
De projecten voor klimaatadaptatie komen steeds beter van de grond. Maar het is echter een groeitraject waarbij het budget (nog) niet volledig benut kan worden. Er zijn genoeg projecten, alleen vergen die veel voorbereiding. Daardoor worden ze later uitgevoerd. Voor 2023 is er een onderbesteding van € 120.000.

Werkzaamheden in eigen beheer (€ 120.000 voordelig)
Werkzaamheden in het kader van de BOVi en de KRW hebben we eenvoudiger en goedkoper uitgevoerd door dit met de inzet van eigen personeel te doen in plaats van inhuur van consultants. Hierdoor is € 120.000 bespaard.

Investeringen

Terug naar navigatie - Investeringen
bedragen x € 1.000
Opgave Strategie en Omgeving Begroot krediet Verstrekkingen 2023 Verschil
Bruto Netto Bruto Netto Bruto Netto
Zonnepanelen 2e tranche 4.450 4.450 0 0 4.450 4.450
Subtotaal Opgave Strategie en Omgeving 4.450 4.450 0 0 4.450 4.450

Het restant van het krediet voor 'Zon op rwzi's' is niet gebruikt omdat de mogelijkheden voor nog meer zonnepanelen op de rwzi's te leggen beperkt zijn. Met de begroting 2024 is dit krediet gekoppeld aan het krediet voor klimaatmitigatie. Deze middelen zetten we dan in voor maatregelen om uitvoeringsprojecten klimaatneutraal te maken. Daarbij wordt ook gekeken naar de mogelijkheden van cofinanciering.

Risico's

Terug naar navigatie - Risico's

Er zijn in de begroting geen risico’s opgenomen die betrekking hebben op de opgave Strategie en Omgeving.

In 2023 is de netcongestie toegenomen, ook in ons werkgebied. Netcongestie heeft ervoor gezorgd dat we niet altijd eigen opgewekte energie hebben kunnen terugleveren. Dit risico heeft een negatieve impact op ons doel om energieneutraal te zijn.

Er zijn in 2023 geen incidenten geweest.