Voortgang maatregel

G

Implementeren van het uitvoeringsplan biodiversiteit
In juli 2023 is de medewerker biodiversiteit en ecologie gestart. Hierdoor is de verbinding tussen de uitvoering en het kantoor versterkt door middel van, onder andere, het verbeteren van de biodiversiteit met aangepast onderhoud op een aantal eigen terreinen zoals rwzi-terreinen, gemalenterreinen en primaire keringen. Ook is een plan van aanpak geschreven voor meer biodiversiteit bij primaire keringen. Samen met andere waterschappen werken we aan een raamwerk voor de monitoring van biodiversiteit en wisselen we informatie en ervaringen uit. Via het KRW-programma lopen inrichtings- en beheermaatregelen die een gunstige uitwerking hebben op biodiversiteit in en om het water.

We hebben een informatiemarkt georganiseerd voor bestuurders en overige geïnteresseerden over biodiversiteit vanuit onze kerntaken. Met het herstelprogramma Biodiversiteit hebben we samengewerkt met onze partners aan ambities voor educatie en communicatie zoals met het Biodiversiteitsfestival Broed in 2023 en via het kennisplatform biodiversiteit.frl. In de sessies van ‘living lab natuurinclusieve landbouw Fryslân’, gesprekken met gemeenten en een kennisdag met de Provincie Fryslân hebben we kennis gedeeld over ecologisch onderhoud met agrariërs, gemeenteambtenaren, provincieambtenaren en andere geïnteresseerden.

Verbeteren van de biodiversiteit door middel van het realiseren van quick wins
Binnen diverse projecten hebben we koppelkansen gerealiseerd. Denk aan het extensiever beheren van assets en het inzaaien met kruidenrijke soorten. Daarnaast zijn we verder gegaan met het inventariseren en benutten van de koppelkansen binnen de reguliere onderhoudsprocessen. 

Verzorgen van informatie en educatie richting de interne organisatie
Er is regelmatig contact geweest met klaarmeesters, rayonbeheerders, flora & faunacontroleurs/-inspecteurs en Grienskip. Ook hadden we vaker contact met Grienskip en spraken we met de voormannen over het belang van biodiversiteit.