Opgave Deelsystemen

Doel van de opgave

Terug naar navigatie - Doel van de opgave

De 622 deelsystemen in ons beheergebied bestaan uit de poldergebieden en de vrij afstromende gebieden. De hogere zandgronden in het zuidoosten met de beeksystemen van de Lende, de Tsjonger en het Alddjip, de veenweidegebieden, de Greidhoeke en de hogere kleigronden in het noorden. Ze hebben allemaal hun specifieke eigenschappen, geschiedenis en opgaven voor het waterbeheer. De (KRW) plassen behoren ook tot de deelsystemen. Het gaat om de laagveenplassen Fryslân, Nannewiid en de Lytse Wielen. Hoe groot de verschillen ook zijn, goed waterbeheer van de boezem is voor alle deelsystemen van groot belang. De deelsystemen zijn namelijk voor de aan- en afvoeren van water grotendeels afhankelijk van de boezem of de op de boezem afwaterende bekenstelsels. Alleen het deelsysteem van het noordelijk kleigebied heeft een eigen afvoer naar de Waddenzee. Maar voor dit gebied is de aanvoer van zoet water vanuit de boezem voor de verziltingsbestrijding weer van groot belang. Via de boezem laten we IJsselmeerwater in en verdelen het over ons beheergebied. Dit doen we voor het handhaven van een goed oppervlaktewaterpeil in de 8.000 peilvakken, conform de peilbesluiten, voor het bestrijden van verzilting en voor het verbeteren van de waterkwaliteit. Als waterbeheerder werken we iedere dag aan het onderhouden en verbeteren van het watersysteem  van de verschillende deelgebieden. Het areaal bestaat uit circa 1.000 poldergemalen, 5.750 stuwen en 5.150 inlaten, die we dagelijkse inzetten. De 5.900 kilometer hoofdwatergangen en bijna 118.000 kilometer schouwwateren zorgen voor een fijnmazig watersysteem waarin we de functies in Friesland bedienen. Binnen de begroting hebben we vijf thema’s gekozen die door alle opgaven heen terug te vinden zijn. Eén van deze thema’s is biodiversiteit. We willen als waterschap een bijdrage leveren aan het beschermen en verbeteren van de biodiversiteit. Dit doen we door in ons werk rekening te houden met flora en fauna en, waar mogelijk, dingen te doen of te laten die de situatie verbeteren. In 2021 hebben we onze ambitiebepaling voor het thema biodiversiteit vastgesteld. In 2022 werkten we in een uitvoeringsplan nader uit hoe we deze ambities invullen. Ondertussen namen we maatregelen waar zich kansen voordoen. Deze zijn terug te vinden bij de inhoudelijke maatregelen in deze begroting.

Terug naar navigatie - Trends en ontwikkelingen (op hoofdlijnen)

De klimaatontwikkeling vraagt fundamentele keuzes als het gaat om de inrichting van  ons watersysteem. Ons eerste streven is dat we een leefbare omgeving creëren waarin we proberen alle functies - landbouw, natuur, wonen, werken en recreatie - zo goed mogelijk te bedienen. Maar de grenzen van de maakbaarheid, zowel in financieel als in technisch opzicht, komen in zicht en dat vraagt om andere oplossingen. Die gaan over de inrichting van gebieden waar water en bodem sturend zijn. Kiezen we ervoor te blijven investeren in een situatie die ons boven het hoofd dreigt te groeien, of accepteren we het risico dat we soms met overlast te maken krijgen?

Over de gewenste inrichting van een gebied moeten we vanuit onze rol als waterautoriteit in gesprek gaan met de algemene democratie. Om te voorkomen dat de rekening achteraf bij ons komt te liggen, is het zaak dat we met kennis en overtuiging meepraten aan de voorkant van ruimtelijke ontwikkelingen.

Tegelijk zullen we niet altijd op de rem kunnen trappen, gezien de bouwopgave waarvoor ons land staat. Maar we moeten in ieder geval het gesprek aangaan over waar de kosten uiteindelijk komen te liggen. Dat wij aan het eind van de keten de fysieke inrichting van het watersysteem realiseren, kan niet automatisch betekenen dat wij ook opdraaien voor de consequenties. 

Het vraagt veel inzet om in alle situaties aan de voorkant scenario’s te schetsen en mee te praten.  Als we vanuit onze rol als waterautoriteit meer regie willen nemen, zullen we daarin moeten investeren. Dat kan lonend zijn, omdat we dan ook kunnen helpen kosten te besparen door een watersysteem efficiënt in te richten. 

We moeten durven consequenties te verbinden aan keuzes die ingaan tegen onze adviezen en ideeën in plaats van ze automatisch te faciliteren. Onevenredig dure maatregelen zijn lastig te verenigen met het solidariteitsbeginsel dat de basis vormt van ons belastingsysteem. Wij hechten aan deze solidariteit. Een waterschap doe je met zijn allen. 

Regulier waterbeheer

Wat wilden we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat wilden we bereiken?

Uitwerken veenweidevisie

Terug naar navigatie - Uitwerken veenweidevisie

Thema klimaatadaptatie, participatie
Met de Friese veenweideaanpak willen we de uitstoot van broeikasgassen beperken. Ook het beperken van de negatieve gevolgen van de bodemdaling door veenoxidatie en het aanpassen van het watersysteem aan klimaatverandering, zijn belangrijke doelen van deze gezamenlijke integrale aanpak. 
Met deze aanpak dragen we bij aan het terugdringen van CO2 in de veenweidegebieden zoals dat in het landelijke klimaatakkoord is afgesproken. 

Wat hebben we daar voor gedaan?

Programma Stedelijk water

Terug naar navigatie - Programma Stedelijk water

Thema participatie, klimaatadaptatie
Het programma stedelijk water is een brede samenwerking tussen Wetterskip Fryslân, de Friese gemeenten en provincie Fryslân in het stedelijk gebied. De integrale thema’s rond klimaat, waterkwaliteit, beheer- en onderhoud en data op orde komen hier samen. Het programma is erop gericht om de samenwerkingsovereenkomst en het bijhorende addendum tot uitvoering te brengen. Dit alles in het licht van nieuwe ontwikkelingen rond klimaatadaptatie, zoals hittestress, extreme wateroverlast en verdroging.

Wat hebben we daar voor gedaan?

Maatregelen verbeteren doelrealisatie

Terug naar navigatie - Maatregelen verbeteren doelrealisatie

Thema participatie, klimaatadaptatie 
Voor de gebruikersfunctie landbouw is afgesproken dat we voldoen aan een gemiddelde doelrealisatie van minimaal 70%. In de watergebiedsplannen is per deelgebied vastgelegd welke maatregelen daarvoor nodig zijn. Daarvoor is draagvlak nodig. Er kan namelijk sprake zijn conflicterende of juist elkaar versterkende belangen. In gebiedsprocessen brengen we belangen bij elkaar en bereiden we samen met de gebruikers van het gebied maatregelen voor.

Wat hebben we daar voor gedaan?

Peilbesluiten

Terug naar navigatie - Peilbesluiten

De waterpeilen in het beheergebied zijn vastgelegd in peilbesluiten. Als de watergebiedsplannen klaar zijn, leggen we de actuele peilen vast in revisiepeilbesluiten. Peilafwijkingen die in de afgelopen jaren met een watervergunning zijn toegestaan, nemen we hierin mee. De revisiepeilbesluiten vormen de basis voor toekomstige partiële herzieningen, zoals vanuit de watergebiedsplannen. 
De uitvoering van de revisiepeilbesluiten is de afgelopen jaren vertraagd vanwege een interpretatieverschil met de provincie over het vervallen van de peilbesluitplicht in vrij afstromende gebieden. Hierover zijn in 2021 eenduidige afspraken gemaakt.

Wat hebben we daar voor gedaan?

Programma actieve kunstwerken

Terug naar navigatie - Programma actieve kunstwerken

Thema klimaatmitigatie 
We werken doorlopende aan het programma actieve kunstwerken. Doel is om het bestaande areaal actieve kunstwerken in een goede staat te krijgen en te houden. Dit doen we volgens een vaste werkwijze. Daarbij houden we rekening met beschikbare budgetten en (personele) capaciteiten. De komende jaren ligt de focus op het gebied de Greidhoeke.
In de projectfase passen we de methodiek van duurzaam grond-, weg- en waterbouw (GWW) toe. Zo maken we duurzaamheid tot een integraal onderdeel in het ontwerp. Daarnaast werken we binnen assetmanagement aan standaardisatie waarbij we duurzaamheid, kosten en levensduur tegen elkaar afwegen.

De Greidhoeke ligt grofweg tussen de steden Leeuwarden, Franeker, Bolsward en Sneek. In het gebied staan 191 gemalen. Dit is 20% van het totale areaal. De gemalen komen voor een groot gedeelte uit de jaren ‘80 en ‘90. In 2030 zijn alle (geautomatiseerde) assets in de Greidhoeke onderzocht en waar nodig gereviseerd of vernieuwd. 

Wat hebben we daar voor gedaan?

Beheerplan waterlopen

Terug naar navigatie - Beheerplan waterlopen

Thema participatie, digitalisering en biodiversiteit 
In het beheerplan waterlopen staan de werkzaamheden die nodig zijn voor instandhouding van de 
waterlopen. Het gaat om:

  • het uitvoeren van ‘klein en groot onderhoud’ van hoofdwateren in landelijk gebied. Denk aan maaien en hekkelen, baggeren en onderhoud beschoeiingen en waar mogelijk inzaaien kruidenrijk mengsel om de biodiversiteit te vergroten.
  • toezicht op schouwwateren en actieve communicatie over natuurvriendelijk schonen.
  • het onderhoud van passieve kunstwerken, zoals dammen, duikers en sifons. 
  • het maken van afspraken met grondeigenaren over het zelf onderhouden van watergangen (‘right to challenge’)
  • het bestrijden van exoten volgens het plan van aanpak plaagsoorten. Denk aan de grote waternavel, rivierkreeften en reuzebereklauw.

Wat hebben we daar voor gedaan?

Peilbeheer

Terug naar navigatie - Peilbeheer

Thema participatie 
In ons beheergebied bevinden zich circa 8.000 peilgebieden. Deze peilgebieden zijn vastgesteld en vastgelegd in de peilbesluitenkaart. De rayonbeheerder beheert deze peilen door het gebruik van onze assets (stuwen, inlaten, gemalen, waterlopen, waterkeringen). Bij iedere asset stellen we het peil in uit het geldende peilbesluit. Dat staat vermeld op de peilbesluitenkaart. Aan de hand van de peilschalen en software voor het bedienen van assets controleren we of het juiste peil is ingesteld. Het beheren van de peilen is een continu proces waar rayonbeheerders, afhankelijk van de weersomstandigheden, een groot deel van hun beschikbare tijd mee bezig zijn. Daarnaast komen er meldingen binnen van te hoge of te lage waterstanden afhankelijk van de actuele weersomstandigheden. De rayonbeheerder reageert hierop door controle van het peil en eventueel het nemen van extra maatregelen.

Wat hebben we daar voor gedaan?

Wet natuurbescherming

Terug naar navigatie - Wet natuurbescherming

Thema biodiversiteit 
Bij de buitenwerkzaamheden door onze medewerkers zelf of door aannemers in opdracht van ons moeten we rekening houden met de gedragscode en de Wet Natuurbescherming. In de meeste gevallen gebeurt dat nu al, maar nog niet in alle gevallen. In 2022 informeren we betrokkenen over het voldoen aan de gedragscode en de Wet Natuurbescherming. Het is wenselijk om altijd te voldoen aan deze wet, omdat wij ons als overheid altijd aan wet- en regelgeving moeten houden. Bovendien hebben wij het achterliggende gedachtegoed van de wet - biodiversiteit en het behoud van beschermde soorten - als beleidsdoel. 

Wat hebben we daar voor gedaan?

Energiebesparingsplan

Terug naar navigatie - Energiebesparingsplan

Thema klimaatmitigatie 
Voor het beheer en onderhoud van de deelsystemen is energie nodig (elektriciteit en brandstoffen). In 2022 inventariseren we het energieverbruik binnen deelsystemen. In 2023 willen we tot een plan komen om dit gebruik van energie te kunnen.

Wat hebben we daar voor gedaan?

Waterkwaliteit voldoet

Wat wilden we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat wilden we bereiken?

Waterkwaliteit KRW-waterlichamen

Terug naar navigatie - Waterkwaliteit KRW-waterlichamen

Thema biodiversiteit
De Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) verplicht lidstaten stroomgebiedbeheerplannen (SGBP-en) vast te stellen. De doelen en maatregelen voor de KRW-waterlichamen (de grote wateren) zijn opgenomen in de Nederlandse plannen. Wij vallen onder het stroomgebied van de Rijn. Om de zes jaar vindt herziening van de plannen plaats. 
In 2021 is voor de periode 2022-2027 een nieuwe KRW-beslisnota voor het derde stroomgebiedbeheerplan (SGBP3) vastgesteld. Vanaf 2021 pakken we de KRW-werkzaamheden aan via een KRW-programma 2021-2027. Vanuit dit programma is een SGBP3 uitvoeringsplan opgesteld dat in 2022 (zomer) is opgeleverd. Dit uitvoeringsplan bevat de programmering van de in de KRW-beslisnota 2022-2027 voorgenomen maatregelen. In 2022 werkten we ook aan de uitvoering van de KRW-maatregelen die vastgesteld zijn voor het SGBP3 en de KRW-factsheets per waterlichaam.

Wat hebben we daar voor gedaan?

Waterkwaliteit niet-KRW wateren

Terug naar navigatie - Waterkwaliteit niet-KRW wateren

Thema biodiversiteit
Ongeveer de helft van het water in ons beheergebied behoort niet tot de KRW-waterlichamen ('niet KRW-wateren'). Voor alle wateren die niet behoren tot de KRW-waterlichamen, is na inwerkingtreding van de KRW-implementatie geen duidelijke bescherming middels normen en doelen. Met provincie Fryslân is afgesproken om ons met de bescherming van deze wateren te richten op drie categorieën:

  1. wateren in landelijk gebied;
  2. wateren in natuurgebied;
  3. wateren in bebouwd gebied.

Elk van deze categorieën heeft een eigen aanpak. Daarmee gaan we de komende jaren samen met provincie Fryslân aan de slag.

Wat hebben we daar voor gedaan?

Omgaan met wateroverlast

Wat wilden we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat wilden we bereiken?

Actualisatie en realisatie wateroverlastbeleid

Terug naar navigatie - Actualisatie en realisatie wateroverlastbeleid

Thema klimaatadaptatie, participatie 
In het veiligheidsplan-II uit 2014 staan maatregelen om wateroverlast nu en in de toekomst te voorkomen. Dit plan hebben we in 2018 geëvalueerd. Diverse ontwikkelingen die in de evaluatie zijn benoemd (zoals de visie toekomst bestendig waterbeheer) vragen in 2022 om actualisatie van het wateroverlastbeleid voor de deelsystemen. Voor de uitvoering van maatregelen is 2022 een overgangsjaar. Conform het huidige beleid voeren we in 2022 nog de maatregelen uit die in de vergevorderde plannen van de watergebiedsplannen zijn opgenomen.

Wat hebben we daar voor gedaan?

Omgaan met watertekort

Wat wilden we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat wilden we bereiken?

Duurzaam beheer zoet water deelsystemen

Terug naar navigatie - Duurzaam beheer zoet water deelsystemen

Thema klimaatadaptatie, participatie 
Om verdroging van natuurgebieden tegen te gaan, nemen we in overleg met de streek maatregelen. Dat doen we binnen het programma zoet water in projecten die we mede uitvoeren in het kader van de Regio Deal Zuidoost en de lopende gebiedsprocessen van beekdal Linde, Dulf Mersken, Murk Wrâns, Graverijpolder en Harich-Elahuizen. De gebiedsprocessen van Oldelamer Nijelamer en de Jordaan zijn recent afgerond waarbij de uitvoeringsmaatregelen voor verdrogingsbestrijding zijn bepaald. In 2022 vindt voorbereiding op en uitvoering van maatregelen plaats.

Wat hebben we daar voor gedaan?

Wat heeft het gekost?

Terug naar navigatie - Wat heeft het gekost?
bedragen x € 1.000
Deelsystemen Jaarrekening 2022 Gewijzigde begroting Oorspronkelijke begroting Verschil Gewijzigde begroting - Jaarrekening 2022
Deelsystemen 55.219 56.994 54.824 1.775
Eindtotaal 55.219 56.994 54.824 1.775

Toelichting op Wat heeft het gekost?

Terug naar navigatie - Toelichting op Wat heeft het gekost?

Verschuiving over opgaven € 1.100.000 voordelig (incidenteel) 
Bij enkele opgaven komt een afwijking ‘verschuiving over opgaven’ voor. Bij het opstellen van de begroting wordt de capaciteitsinzet op basis van ervaring gealloceerd bij de verschillende activiteiten en programma’s. Daarnaast worden budgetten toegewezen aan opgave bedrijfsvoering waarvan, bij het uitvoeren van de begroting, nog niet duidelijk is waar de kosten terechtkomen (bijvoorbeeld voor de taakstellingen, inzet flexpool, IKB opname, et cetera). Het gevolg is dat de inzet van capaciteit naar de programma’s anders is dan begroot. Er is dan ook sprake van een verschuiving van capaciteit over de verschillende programma’s. Het totaal aan netto personeelslasten wijzigt door deze verschuiving niet.

Baggeren  € 1.000.000 voordelig (incidenteel)
We hadden voor 2022 voorzien dat we een aantal grote vaarten zouden baggeren. Dit werk loopt uit naar 2023, waardoor we in 2022 een flink deel van het beschikbare budget overhielden. Dit geldt ook voor de budgetten die bestemd waren voor het kwaliteitsbaggeren van de Skoatterlânske Kompanjonsfeart en het Nannewiid.

Met de gemeenten is afgesproken dat het wegwerken van het achterstallig onderhoud volgens een programma wordt uitgevoerd. Dit programma is ook zo opgenomen in ons meerjarenprogramma. Het wegwerken van het achterstallig onderhoud wordt uitgevoerd door de gemeenten, waarbij wij 50 % van de kosten betalen. De gemeenten hebben in 2022 niet kunnen waarmaken wat was afgesproken, daarom schuift het wegwerken van het achterstallig onderhoud door naar volgende jaren. Met een bestemmingsvoorstel wordt het niet gebruikte budget toegevoegd aan de bestaande bestemmingsreserve.

Er wordt voorgesteld het grootste deel van het niet benutte bedrag budget van kwaliteitsbaggeren te reserveren omdat er sprake is van een langere voorbereidingstijd (vergunningen/procedures) en hogere kosten van brandstof en aannemers, met name voor project Nannewiid. Er is nu alleen met de voorbereiding gestart.

Analoge lijnen € 200.000 voordelig (incidenteel)
Voor 2022 kon weer een deel van het budget niet worden benut door problemen met de levering van de benodigde materialen en de nodige menskracht om te installeren. Om alle gemalen te voorzien van de benodigde procesautomatisering, moet het overgebleven budget van 2022 beschikbaar blijven om de werkzaamheden alsnog uit te voeren in 2023. 

Onderhoud waterlopen € 300.000 nadelig (incidenteel)
Het zomer- en herfst onderhoud wordt grotendeels uitgevoerd door aannemers die werken met een vast contract. In dit contract is opgenomen dat zij extra werkzaamheden en hogere kosten voor brandstof in rekening kunnen brengen. Omdat de dieselolieprijs in 2022 fors boven het gemiddelde ligt is dit gecompenseerd. Dit leidt tot een overschrijding van het budget.

Investeringen

Terug naar navigatie - Investeringen
bedragen x € 1.000      
  Begroting kredieten per opgave 2022 Verstrekkingen 2022 Verschil
Deelsystemen € 15.000 € 13.011 € 1.989