Klimaat: Klimaatverandering is de belangrijkste uitdaging voor de komende decennia. De extremen in het weer nemen toe. Extreme neerslag en langdurige perioden met droogte komen steeds vaker voor. Maar ook het tempo waarin deze veranderingen plaatsvinden lijkt steeds weer hoger dan we voorzien. Zo was de zomer van 2022 ook weer langdurig warm en droog. Het bewustzijn groeit dat dit geen uitzonderingen meer zijn, maar nu al tot een ‘gewoon’ patroon zijn geworden. De urgentie om ons waterbeheer klimaatbestendiger te maken neemt daarmee alleen maar toe.
In onze klimaatagenda hebben we hiervoor twee lijnen uitgezet:
- klimaatmitigatie (verkleinen van de omvang van de klimaatverandering)
- klimaatadaptatie (aanpassen aan de veranderingen in het klimaat).
Voor de eerste lijn is een vijfsporen aanpak ontwikkeld en in 2022 is hiervoor een uitvoeringsprogramma opgesteld.
Ecologie: De druk op het ecosysteem blijft toenemen door de groeiende economie en bevolking en door de negatieve effecten van stikstof op de biodiversiteit en de kwaliteit van het milieu. Het afgelopen jaar is er veel debat geweest over hoe deze druk verminderd moet worden. Een belangrijk aspect in het debat is het vinden van een balans tussen economische ontwikkeling en de bescherming van het ecosysteem. Er is behoefte aan een integrale aanpak waarbij verschillende sectoren samenwerken om de negatieve effecten op het ecosysteem te verminderen. Ook het waterschap draagt hierin bij door maatregelen te treffen in het watersysteem (adaptatie) en de wijze van bedrijfsvoering (mitigatie). We streven naar een volledig circulair waterschap in 2050. In de dagelijkse uitvoering merken we hoe lastig dat is, maar tegelijkertijd boeken we ook voorzichtige voortgang. Zo hebben we in 2022 het uitvoeringsprogramma biodiversiteit vastgesteld en het Klimaatprogramma ("Klimaatneutraal en circulair in 2030") opgesteld.
Samenleving: De samenleving verandert in hoog tempo. Bestaande verhoudingen verschuiven door technologische ontwikkelingen. De oorlog in Oekraïne heeft laten zien hoe snel politieke en economische verhoudingen kunnen verschuiven. Dit heeft direct en indirect invloed op hoe de waterbeheerder zijn taken ten uitvoer brengt. We moeten ons goed blijven realiseren hoe we ons verhouden tot onze stakeholders nu en in de toekomst. Hoe geven we bijvoorbeeld participatie vorm en welke ontwikkelingen doen zich daarin voor. In het programma ‘WF in de Mienskip’ hebben we in 2022 beleid voor participatie ontwikkeld.
In dit kader is ook de vraag “Wat voor waterschap willen we zijn in 2035?” relevant. Met de uitkomsten van vijf thema-avonden voor het algemeen bestuur hebben we hierop een antwoord gevonden en hiervoor de zogenaamde Lange Termijn Agenda opgesteld. Deze wordt in 2023 overgedragen aan een nieuw bestuur.
In 2022 we hebben we ook mogelijkheden onderzocht om meer jongeren te betrekken bij de besluitvorming van het waterschap. Dit met het doel om de toekomstige generaties een stem te geven in de besluitvorming rondom plannen die impact hebben op de langere termijn. Als eerste vingeroefening hebben we speciaal voor jongeren een avond georganiseerd om input te leveren voor de BOVi (blauwe omgevingsvisie). In het voorjaar van 2023 komen we met een voorstel tot het instellen van een jongerenraad.